Hoe maak ik een lichtplan met software zoals Relux? (Hulp bij verlichting)
U bent hier: Home > Kennisbank

Hoe maak ik een lichtplan met software zoals Relux?

Thema: Lichtplannen en licht plannen

Maak een virtueel model

Relux is een softwareprogramma waarmee u lichtplannen, lichtberekeningen en simulaties kunt uitvoeren. In de lichtsoftware maakt u een model (maattekening) van de ruimte, gebouw of omgeving waarin u verlichting wilt simuleren. Het is ook mogelijk om tekeningen, modellen en plattegronden uit bijvoorbeeld AutoCad te importeren. Voor een accurate lichtberekening creëert u een zo getrouw mogelijke virtuele weergave van de situatie. Hierin kunt u details toevoegen zoals bijvoorbeeld het materiaal en de kleur waarvan de wanden, plafonds en vloeren gemaakt zijn. Of kunt u ramens, meubels, planten en andere objecten (of obstakels) in het model aangeven.

Plaats verlichtingsarmaturen

Vervolgens voegt u verlichtingsarmaturen toe in het model. De gegevens voor elk model kunt u doorgaans downloaden via de website van de fabrikant. U geeft aan op welke positie elk armatuur hangt, met welke lichtbron en hoe de lichtbundel eventueel gericht is. U begint met het intekenen van de basisverlichting en functionele verlichting, zoals plafondlampen. Daarna kunt  u de accentverlichting of sfeerverlichting verder toevoegen.

Laat de sofware berekeningen uitvoeren

Nu kunnen er een aantal acties worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld het genereren van een plattegrond of 3D simulatie met lichtsterktes (vlekkenkaart met pseudokleuren) waarop u per positie kunt zien hoeveel licht (in lux) er op een oppervlak valt. Zo is snel duidelijk of u met de voorgestelde configuratie voldoet aan de normen of eisen die door de opdrachtgever gesteld worden.

Daarnaast kunt u 3D visualisaties genereren, waarbij het lichtbeeld dat in de uiteindelijke ruimte zal ontstaan wordt gesimuleerd in een 3D model van uw project. Zo krijgen u en de opdrachtgever snel een indruk van het eindresultaat.

Voorbeeld van een 3D visualisatie, een simulatie van de lichtsterktes en het eindresultaat

 


Meer informatie

Hulp bij het maken van een lichtplan met Relux

Het maken van een lichtplan in Relux is geen eenvoudige klus. De lichtexperts van SLV Nederland kunnen u hierbij ondersteunen. Of natuurlijk volledig ontzorgen door het lichtplan voor u te maken. Heeft u een vraag? Neem dan gerust contact met op.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt