Heb je last van knipperende LED verlichting? LED verlichting kan knipperen in combinatie met een dimmer. Maar je kunt ook last hebben van verstoringen op het stroomnet. Deze kunnen van binnen je huis als van daarbuiten afkomstig zijn.
Wanneer je een LED lamp die niet dimbaar is aansluit op een dimmer, dan is er een reële kans dat deze helemaal niet gaat functioneren, of zal knipperen. Een niet-dimbare LED lichtbron wordt het beste helemaal niet in combinatie met een dimmer gebruikt. Het feit of een lichtbron of armatuur dimbaar is, staat er eigenlijk altijd wel op vermeld (of op de verpakking). Bijvoorbeeld met een dimsymbool of de woorden dimbaar / dimmable.
Bekijk ook: Kun je LED lampen dimmen?
Het knipperend effect kan ontstaan doordat de LED dermate energiezuinig is dat het minimale wattage van de voeding of dimmer niet wordt behaald. Op alle dimmers staat een dimbereik vermeld, dit bereik ligt vaak tussen de 20 – 100W of 60 – 600W. Zorg ervoor dat het gezamenlijk wattage van de gebruikte LED lichtbronnen niet onder het minimum komt van het vermelde bereik.
Onderstaand vind je enkele aanpassingen die je kunt uitvoeren om ervoor te zorgen dat de minimale belasting wordt behaald:
Op de meeste dimmers zitten een of meerdere potmeters waarmee je het bereik van de dimmer kunt finetunen. Deze zitten achter de afdekking, dus je dient de draaiknop en het afdekraam tijdelijk te verwijderen. Een potmeter is een rond knopje (vaak zwart) dat je met een schroevedraaier kunt verstellen. Je dient de dimmer bij installatie af te stemmen op de verlichting die je gebruikt. Met name de ondergrens van de dimmer is daarbij van belang. Draai de dimmer en de potmeter helemaal naar links ("0"). Indien het een druk-draai dimmer betreft: schakel de verlichting in. Draai nu de potmeter naar rechts totdat de verlichting stabiel (zonder knipperen) brand. Indien je ook een potmeter voor de bovengrens op de dimmer hebt zitten, draai je de dimmer nu naar de maximale stand en draait de potmeter voor de bovengrens terug totdat je het gewenste maximale lichtniveau hebt gevonden.
Er zijn veel dimtechnieken. Fase afsnijding (aanduiding "RC"), fase aansnijding (aanduiding "RL"), TRIAC, 0-10V, 1-10V, DALI, puls en nog meer. Hoe je verlichting gedimd kan worden, staan doorgaans op de dimmer zelf of op de verpakking / in de handleiding van de dimmer. Daarnaast staat in de handleiding of op de verpakking van een dimbare lichtbron ook aangegeven met welke techniek het product gedimd kan worden. Deze twee dienen op elkaar afgestemd te zijn.
Bekijk ook: Welke dimmer is het juiste type voor mijn toepassing?
Wanneer de voeding of led driver bij jouw verlichting niet meer in orde is, kan deze ook een oorzaak zijn voor het knipperen van de verlichting. Deze oorzaak kun je uitsluiten door (tijdelijk) een andere voeding of led driver in de installatie te gebruiken. Voor een LED voeding geldt ook dat deze geschikt is voor een bepaalde belasting. Op een 30W voeding kun je niet 50W aan LED verlichting aansluiten. De driver zal overbelast raken, oververhitten of zelfs helemaal defect gaan.
Grote apparaten binnen dezelfde groep van je elektrische installatie kunnen zorgen voor een verstoring van de zuivere sinusvorm op het net. Dit uit zich met name bij LED verlichting in knipperingen van het licht. In sommige gevallen is het zinvol om LED verlichting op een aparte "schone" groep aan te sluiten.
Bekijk ook: Wat is harmonische vervorming?
De oorzaak van knipperende LED verlichting kan ook buitenshuis liggen. Woonhuizen worden met een 1-fase of 3-fase aansluiting op het stroomnet aangesloten. Dit is de hoofdleiding die in de meterkas binnenkomt. Wanneer er bijvoorbeeld in de hoofdleiding een defect zit, of in de verdeelkas in de wijk, kan LED verlichting thuis daar last van hebben en gaan knipperen. Hier kun je helaas zelf niets doen. Het kan voor je netbeheerder wel een indicatie zijn dat er bijvoorbeeld in het verdeelstation in je wijk een zekering defect of onstabiel is.
Laat je vraag onder dit artikel achter in de comments. Dan zullen we proberen jouw vraag te beantwoorden!
Hallo Rob, dank voor je vraag.
Mogelijk is er sprake van overbelasting van de trafo, doordat de trafo een vermogen moeten leveren dat te hoog is, en de verlichting daardoor gaat knipperen.
De gebruikte LED lichtbronnen hebben waarschijnlijk een "fictief vermogen". Bijvoorbeeld 10W LED QRB111 = 50W fictief vermogen of 11W LED QRB111 = 75W fictief vermogen. De trafo zou dan aangepast moeten worden op het fictief vermogen van de lichtbronnen.
Ik zou adviseren om een trafo te nemen met een hoger vermogen. Bij de fabrikant van de lichtbronnen zou je het fictieve vermogen kunnen opvragen.
Beste Toon, wanneer in ieder geval zeker is dat er geen dimmer tussen de ledstrip en de stroomvoorziening zit, kunnen we uitsluiten dat er het probleem vanuit een defecte- of foutieve dimmer ontstaat. Mogelijk zit er tussen de 220V-stekker van het netsnoer en de aansluiting naar de ledstrip een gelijkrichter. Dit is vaak een klein rechthoekig kastje dat in de kabel zit. In sommige gevallen zit een gelijkrichter op de print van de ledstrip zelf. De gelijkrichter zorgt voor het omzetten van de wisselspanning uit het stopcontact naar een stabiele gelijkspanning voor de ledstrip. Wanneer deze defect is, kan knipperen ontstaan. Betreft het een losse gelijkrichter in de kabel, dan kun je deze apart vervangen. Zit de gelijkrichter op de print van de ledstrip, dan zal de gehele ledstrip vervangen moeten worden.
Hallo Edwin, hartelijk dank voor je bericht. Ik heb dit besproken met een collega van onze Technical Customer Service.
Hij geeft aan dat het gedrag dat je beschrijft voor ons nieuw is, maar dat fase dimmen altijd een beetje experimenteren blijft om de juiste combinatie lichtbronnen<>dimmers te vinden. Hij adviseert om eventueel eens een Niko of Nordtronic dimmer te testen. Hopelijk kun je langs die weg een oplossing vinden. Mocht het gelukt zijn, laat het dan zeker ook even weten! 😉
Hallo Erik,
Het is op basis van deze informatie helaas niet vast te stellen wat er fout gaat. Enerzijds kan het een defect zijn in de dimmer of de driver van de led lamp. Maar anderzijds kan het ook een gevolg zijn van een nieuw apparaat in het huis, die storing op het net brengt.
We zouden de volgende stappen willen aanraden: (A) probeer de dimmer eens opnieuw in te regelen (minimale en maximale sterkte van de dimmer), dat gaat vaak met een potmetertje op de dimmer en (B) koppel eens één van de lampen los en kijk of het nog steeds knippert (en andersom).
Is dit fenomeen constant aanwezig of met bepaalde tijden? Indien het niet constant is dan kun je proberen om alle andere apparaten in dezelfde groep één voor één uit te schakelen totdat het knipperen ophoudt.
Hallo Frank,
Hartelijk dank voor je bericht! Ik probeer even goed op een rij te krijgen hoe de situatie die je beschrijft in elkaar steekt.
Sommige dimmers kun je zowel aan de onderkant van het bereik (de minimale stand) als ook aan de bovenkant van het bereik (de maximale stand) instellen met een potmeter. Heeft jouw dimmer die mogelijkheid? Er zijn zoveel combinaties mogelijk tussen lichtbronnen en dimmers dat het vaak even zoeken is hoe je beiden op elkaar afstemt.
Daarnaast is het niet aan te bevelen om lichtbronnen of armaturen van een verschillend type op dezelfde dimmer aan te sluiten. Deze kunnen ook op elkaar interfereren, waardoor je ook ongewenste resultaten kunt krijgen.
Laat even weten of je hier mee verder komt!
Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.
Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.
Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!
Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.
Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.