Waarom knippert mijn LED verlichting? (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Waarom knippert mijn LED verlichting?

Heb je last van knipperende LED verlichting? LED verlichting kan knipperen in combinatie met een dimmer. Maar je kunt ook last hebben van verstoringen op het stroomnet. Deze kunnen van binnen je huis als van daarbuiten afkomstig zijn.

LED verlichting gaat knipperen bij dimmen

LED gaat knipperen als een niet-dimbare LED lamp op een dimmer wordt aangesloten

Wanneer je een LED lamp die niet dimbaar is aansluit op een dimmer, dan is er een reële kans dat deze helemaal niet gaat functioneren, of zal knipperen. Een niet-dimbare LED lichtbron wordt het beste helemaal niet in combinatie met een dimmer gebruikt. Het feit of een lichtbron of armatuur dimbaar is, staat er eigenlijk altijd wel op vermeld (of op de verpakking). Bijvoorbeeld met een dimsymbool of de woorden dimbaar / dimmable. 

Bekijk ook: Kun je LED lampen dimmen?

LED gaat knipperen bij een onjuiste belasting van de dimmer

Het knipperend effect kan ontstaan doordat de LED dermate energiezuinig is dat het minimale wattage van de voeding of dimmer niet wordt behaald. Op alle dimmers staat een dimbereik vermeld, dit bereik ligt vaak tussen de 20 – 100W of 60 – 600W. Zorg ervoor dat het gezamenlijk wattage van de gebruikte LED lichtbronnen niet onder het minimum komt van het vermelde bereik. 

Onderstaand vind je enkele aanpassingen die je kunt uitvoeren om ervoor te zorgen dat de minimale belasting wordt behaald:

 • Een voeding of dimmer toepassen met een kleinere minimale belasting.
 • Voldoende LED lichtbronnen aansluiten op de betreffende driver of dimmer.
 • Met de potmeters op de dimmer de ondergrens van het dimbereik aanpassen.
 • (Een reguliere lichtbron, zoals een halogeen of gloeilamp aansluiten op de gebruikte voeding of dimmer.)

LED gaat knipperen als je dimmer niet goed staat ingesteld

Op de meeste dimmers zitten een of meerdere potmeters waarmee je het bereik van de dimmer kunt finetunen. Deze zitten achter de afdekking, dus je dient de draaiknop en het afdekraam tijdelijk te verwijderen. Een potmeter is een rond knopje (vaak zwart) dat je met een schroevedraaier kunt verstellen. Je dient de dimmer bij installatie af te stemmen op de verlichting die je gebruikt. Met name de ondergrens van de dimmer is daarbij van belang. Draai de dimmer en de potmeter helemaal naar links ("0"). Indien het een druk-draai dimmer betreft: schakel de verlichting in. Draai nu de potmeter naar rechts totdat de verlichting stabiel (zonder knipperen) brand. Indien je ook een potmeter voor de bovengrens op de dimmer hebt zitten, draai je de dimmer nu naar de maximale stand en draait de potmeter voor de bovengrens terug totdat je het gewenste maximale lichtniveau hebt gevonden.

LED gaat knipperen als je de onjuiste dimtechniek gebruikt

Er zijn veel dimtechnieken. Fase afsnijding (aanduiding "RC"), fase aansnijding (aanduiding "RL"), TRIAC, 0-10V, 1-10V, DALI, puls en nog meer. Hoe je verlichting gedimd kan worden, staan doorgaans op de dimmer zelf of op de verpakking / in de handleiding van de dimmer. Daarnaast staat in de handleiding of op de verpakking van een dimbare lichtbron ook aangegeven met welke techniek het product gedimd kan worden. Deze twee dienen op elkaar afgestemd te zijn.

Bekijk ook: Welke dimmer is het juiste type voor mijn toepassing?

LED gaat knipperen door defecte voeding / driver

Wanneer de voeding of led driver bij jouw verlichting niet meer in orde is, kan deze ook een oorzaak zijn voor het knipperen van de verlichting. Deze oorzaak kun je uitsluiten door (tijdelijk) een andere voeding of led driver in de installatie te gebruiken. Voor een LED voeding geldt ook dat deze geschikt is voor een bepaalde belasting. Op een 30W voeding kun je niet 50W aan LED verlichting aansluiten. De driver zal overbelast raken, oververhitten of zelfs helemaal defect gaan.

LED gaat knipperen door harmonische vervorming

Grote apparaten binnen dezelfde groep van je elektrische installatie kunnen zorgen voor een verstoring van de zuivere sinusvorm op het net. Dit uit zich met name bij LED verlichting in knipperingen van het licht. In sommige gevallen is het zinvol om LED verlichting op een aparte "schone" groep aan te sluiten.

Bekijk ook: Wat is harmonische vervorming?

LED gaat knipperen door een ander probleem in het stroomnet

De oorzaak van knipperende LED verlichting kan ook buitenshuis liggen. Woonhuizen worden met een 1-fase of 3-fase aansluiting op het stroomnet aangesloten. Dit is de hoofdleiding die in de meterkas binnenkomt. Wanneer er bijvoorbeeld in de hoofdleiding een defect zit, of in de verdeelkas in de wijk, kan LED verlichting thuis daar last van hebben en gaan knipperen. Hier kun je helaas zelf niets doen. Het kan voor je netbeheerder wel een indicatie zijn dat er bijvoorbeeld in het verdeelstation in je wijk een zekering defect of onstabiel is.

Heb jij last van knipperende LED verlichting?

Laat je vraag onder dit artikel achter in de comments. Dan zullen we proberen jouw vraag te beantwoorden!


Meer informatie


Reacties

Reactie geplaatst op 18-8-2021 10:38:09 door Rob Huijser
Ik heb onlangs mij halogeen lampen (G4) vervangen voor led lampjes echter wanneer ik meer dan 3 led lampjes aansluit begint alles te knipperen. Ik gebruik geen dimmer en alles zit parallel aangesloten aan de trafo. Wat moet ik doen om dit knipperen te laten verdwijnen. Ik lees namelijk ook dat ik de ledjes parallel moet zetten maar dan halveert (bij 2 leds) de spanning van 12 volt naar 6 volt.
Reactie geplaatst op 20-8-2021 10:01:41 door SLV Nederland

Hallo Rob, dank voor je vraag. 

Mogelijk is er sprake van overbelasting van de trafo, doordat de trafo een vermogen moeten leveren dat te hoog is, en de verlichting daardoor gaat knipperen.
 
De gebruikte LED lichtbronnen hebben waarschijnlijk een "fictief vermogen". Bijvoorbeeld 10W LED QRB111 = 50W fictief vermogen of 11W LED QRB111 = 75W fictief vermogen. De trafo zou dan aangepast moeten worden op het fictief vermogen van de lichtbronnen. 
 
Ik zou adviseren om een trafo te nemen met een hoger vermogen. Bij de fabrikant van de lichtbronnen zou je het fictieve vermogen kunnen opvragen.


Reactie geplaatst op 12-6-2022 23:20:44 door Vincent den Boer
Ik heb een aantal tuinlampen vervangen door led. Alles werkt prima maar 1 tuinlamp geeft veel minder licht. Dat is vreemd genoeg de één-na-laatste. Zwaardere led lamp gaat knipperen. Alle lampen zitten op dezelfde kabel en ik heb geen dimmer oid. Enig idee hoe dit op te lossen?
Reactie geplaatst op 12-6-2022 23:20:59 door Vincent den Boer
Ik heb een aantal tuinlampen vervangen door led. Alles werkt prima maar 1 tuinlamp geeft veel minder licht. Dat is vreemd genoeg de één-na-laatste. Zwaardere led lamp gaat knipperen. Alle lampen zitten op dezelfde kabel en ik heb geen dimmer oid. Enig idee hoe dit op te lossen?
Reactie geplaatst op 12-6-2022 23:21:12 door Vincent den Boer
Ik heb een aantal tuinlampen vervangen door led. Alles werkt prima maar 1 tuinlamp geeft veel minder licht. Dat is vreemd genoeg de één-na-laatste. Zwaardere led lamp gaat knipperen. Alle lampen zitten op dezelfde kabel en ik heb geen dimmer oid. Enig idee hoe dit op te lossen?
Reactie geplaatst op 16-7-2022 16:47:35 door Toon Snoeijs
Wij hebben led strips hangen 220 volt zonder dimmers bij het Gebruik ervan beginnen deze na een tijd te flikkeren ze zijn wel Dimbaar is hier iets tegen te doen ,graag een reactie Vgrt,Toon Snoeijs,Turnhout. Be
Reactie geplaatst op 18-7-2022 11:12:42 door SLV Nederland

Beste Toon, wanneer in ieder geval zeker is dat er geen dimmer tussen de ledstrip en de stroomvoorziening zit, kunnen we uitsluiten dat er het probleem vanuit een defecte- of foutieve dimmer ontstaat. Mogelijk zit er tussen de 220V-stekker van het netsnoer en de aansluiting naar de ledstrip een gelijkrichter. Dit is vaak een klein rechthoekig kastje dat in de kabel zit. In sommige gevallen zit een gelijkrichter op de print van de ledstrip zelf. De gelijkrichter zorgt voor het omzetten van de wisselspanning uit het stopcontact naar een stabiele gelijkspanning voor de ledstrip. Wanneer deze defect is, kan knipperen ontstaan. Betreft het een losse gelijkrichter in de kabel, dan kun je deze apart vervangen. Zit de gelijkrichter op de print van de ledstrip, dan zal de gehele ledstrip vervangen moeten worden.


Reactie geplaatst op 24-10-2022 15:06:14 door Edwin
Leuke site! Ik heb een conversie gedaan van halogeen naar LED. Vier Vintage ledlampen AR111 12 watt dim to warm aangesloten op een Vintage leddriver 0128. Dimbaar via een muurdimmer Tronix 2 - 350 watt. Het geheel werkt, hoog en laag gaan goed, maar in het middengebied gaan de lampen toch flikkeren (dimmer stukje hoger en lager en weg is het fikkeren). Wat kan hiervan de oorzaak zijn? Heb al een andere dimmer aangesloten maar geeft geen effect. Ook even twee lampen losgemaakt en geeft ook geen effect. Graag uw hulp!
Reactie geplaatst op 25-10-2022 16:21:00 door SLV Nederland

Hallo Edwin, hartelijk dank voor je bericht. Ik heb dit besproken met een collega van onze Technical Customer Service.

Hij geeft aan dat het gedrag dat je beschrijft voor ons nieuw is, maar dat fase dimmen altijd een beetje experimenteren blijft om de juiste combinatie lichtbronnen<>dimmers te vinden. Hij adviseert om eventueel eens een Niko of Nordtronic dimmer te testen. Hopelijk kun je langs die weg een oplossing vinden. Mocht het gelukt zijn, laat het dan zeker ook even weten! 😉


Reactie geplaatst op 25-2-2023 11:55:34 door Erik
Ik heb twee 8.5 W dimmable ledlampen op een indrukbare dimmer. Dat ging jarenlang goed tot recentelijk de lampen onregelmatg gaan knipperen: dan weer wel, dan weer niet. Zowel bij hoge als lage lichtintensiteit. Ik denk dat dat dimmer aan vervanging toe is. Jij ook? Of speelt er mogelijk een ander probleem.
Reactie geplaatst op 27-2-2023 10:15:03 door SLV Nederland

Hallo Erik,

Het is op basis van deze informatie helaas niet vast te stellen wat er fout gaat. Enerzijds kan het een defect zijn in de dimmer of de driver van de led lamp. Maar anderzijds kan het ook een gevolg zijn van een nieuw apparaat in het huis, die storing op het net brengt.

We zouden de volgende stappen willen aanraden: (A) probeer de dimmer eens opnieuw in te regelen (minimale en maximale sterkte van de dimmer), dat gaat vaak met een potmetertje op de dimmer en (B) koppel eens één van de lampen los en kijk of het nog steeds knippert (en andersom).

Is dit fenomeen constant aanwezig of met bepaalde tijden? Indien het niet constant is dan kun je proberen om alle andere apparaten in dezelfde groep één voor één uit te schakelen totdat het knipperen ophoudt.

 


Reactie geplaatst op 16-4-2023 16:44:55 door Frank
Wij hebben 5 led spots g4 met een travo in een wandplank. Prima dimbaar tot je de dimmer vol aan zet. (de lampen feller). Dan begin de boel te knipperen. De dimmer kan van 0 tot 100w dimmen en ik kan de dimmer helemaal naar beneden instellen maar gaat als nog knipperen op de hoogste stand. Er zijn nog 2 spots (ander type en merk) op de zelfde dimmer aangesloten deze knipperen niet. Dus 7 spots waarvan 2 van een ander type en andere travo hebben. Zou dit aan de travo liggen van de 5 spots of heb ik g4 lampjes nodig met hogere wattage (als dat past)
Reactie geplaatst op 17-4-2023 08:59:16 door SLV Nederland

Hallo Frank,

Hartelijk dank voor je bericht! Ik probeer even goed op een rij te krijgen hoe de situatie die je beschrijft in elkaar steekt.

 • Je hebt dus één dimmer, met een bereik van 0 tot 100W
  • Welk type (merk, nummer) dimmer gebruik je?
    
 • Hierop zitten 5 led spots met een G4 lichtbron
  • Hebben deze led spots elk een eigen trafo?
  • Welk wattage hebben de led spots?
    
 • Daarnaast heb je nog 2 led spots op dezelfde dimmer aangesloten
  • Welk wattage hebben deze lichtbronnen?

Sommige dimmers kun je zowel aan de onderkant van het bereik (de minimale stand) als ook aan de bovenkant van het bereik (de maximale stand) instellen met een potmeter. Heeft jouw dimmer die mogelijkheid? Er zijn zoveel combinaties mogelijk tussen lichtbronnen en dimmers dat het vaak even zoeken is hoe je beiden op elkaar afstemt.

Daarnaast is het niet aan te bevelen om lichtbronnen of armaturen van een verschillend type op dezelfde dimmer aan te sluiten. Deze kunnen ook op elkaar interfereren, waardoor je ook ongewenste resultaten kunt krijgen.

Laat even weten of je hier mee verder komt!


Reactie geplaatst op 1-8-2023 12:14:35 door E. Bogers
Ik heb in de badkamer een plafonniere en een wandlamp. In beide lampen heb ik (sinds een jaar) een LED-lamp G9 zitten, voorheen halogeen. Recent gingen beide lampen knipperen, nadat ze ca. een half uur brandden. Ik heb bij beide lampen de LED-lamp vervangen door een nieuwe, waarna het geknipper over was. Wat kan hiervan de oorzaak zijn? Beide lampen zitten overigens niet op dezelfde groep aangesloten.
Reactie geplaatst op 9-4-2024 20:27:41 door Gert-Jan van Amerongen
In onze badkamer heb ik een Yphix LED Driver 700mA Max. 29W 21-42V dimbaar geplaatst. Hierop zijn in serie 5 LED-spotjes aangesloten die via een schakelaar aan uit schakelen. Het zijn spotjes van het merk Monza Rond 3W 2700K Aluminium IP65 Dimbaar Kantelbaar. Echter knipperen de lampen bij het aandoen. Als ik de knipperende leds uit doe en 10 seconden wacht en weer aanzet dan branden ze normaal. Volgens de verkoper zouden deze 5 spots goed moeten werken met deze trafo. Waar zou het probleem kunnen liggen en hoe te verhelpen? Ps. Toen er nog een tijdelijke peertje hing schakelde deze wel normaal aan en uit.
Reactie geplaatst op 15-4-2024 08:17:08 door SLV Nederland

Hallo Gert-Jan,

Ik zie in ieder geval dat de combinatie van producten die je gebruikt inderdaad wordt geadviseerd in gebruik met elkaar, dus daar zou het niet aan hoeven liggen. 5 x 3W is wat "licht" qua belasting voor een 29W driver, maar het kleinere model is met 13W weer te licht. Je geeft aan dat je de driver al eens vervangen hebt en dat dat hetzelfde knipper-effect gaf. Het feit dat het vervangen van de driver geen verschil maakt, is voor ons een aanwijzing dat er mogelijk een probleem in één van de ledspots zit. Individuele spots kun je in de huidige configuratie echter niet testen, omdat de driver minimaal 5 spots aangesloten dient te hebben om ze niet te overbelasten. Wellicht wil de winkel de spots ook omruilen?


Reactie geplaatst op 15-4-2024 09:42:45 door Erik van cauter
Beste, Heb per ongeluk twee led-lampen van 220v aangesloten op led transfo van 4,17 A en 100w 24 volt er waren reeds 5 COB led van 14,4 w aangesloten na terugafkoppelen van de lampen flikkeren nu deze oorspronkelijke 5 lampen Is deze transfo nu stuk Mvg Erik
Reactie geplaatst op 18-4-2024 10:19:02 door SLV Nederland

Hallo Erik. Hartelijk dank voor je bericht. Ik heb de situatie voorgelegd aan een collega van onze Technical Customer Service. Zou je ons foto’s kunnen sturen van de trafo en van de oorspronkelijke lichtbronnen, die nu knipperen? Wellicht kunnen we er dan meer over zeggen.

Als het om een 24 VC led driver gaat, dan kan het in principe geen kwaad om er een 220V lichtbron aan te hangen, deze zal simpelweg niet functioneren maar ook niks defect maken. Als het om een 24 AC led transformator gaat, dan kan het mogelijk wel zijn dat deze defect is geraakt.


Reactie geplaatst op 26-4-2024 11:34:17 door SLV Nederland

Hallo Erik, is het nog gelukt met de installatie? Een andere collega van me gaf de suggestie dat de voeding wellicht in “protectie mode” is gegaan. Als je de voeding van de 230V loskoppelt en 30 seconden wacht en weer aansluit op netspanning, zou deze gereset moeten worden. Als de lichtbronnen parallel staan kun je ook eerst proberen met 2 lichtbronnen en dan telkens een lichtbron erbij koppelen.


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt