Waarom knippert mijn LED verlichting? (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)

Neem eenvoudig contact met ons op via Whatsapp 077-3204343

U bent hier: Home > Kennisbank

Waarom knippert mijn LED verlichting?

Heb je last van knipperende LED verlichting? LED verlichting kan knipperen in combinatie met een dimmer. Maar je kunt ook last hebben van verstoringen op het stroomnet. Deze kunnen van binnen je huis als van daarbuiten afkomstig zijn.

LED verlichting gaat knipperen bij dimmen

LED gaat knipperen als een niet-dimbare LED lamp op een dimmer wordt aangesloten

Wanneer je een LED lamp die niet dimbaar is aansluit op een dimmer, dan is er een reële kans dat deze helemaal niet gaat functioneren, of zal knipperen. Een niet-dimbare LED lichtbron wordt het beste helemaal niet in combinatie met een dimmer gebruikt. Het feit of een lichtbron of armatuur dimbaar is, staat er eigenlijk altijd wel op vermeld (of op de verpakking). Bijvoorbeeld met een dimsymbool of de woorden dimbaar / dimmable. Lees hier de blog "Kun je LED lampen dimmen?"

LED gaat knipperen bij een onjuiste belasting van de dimmer

Het knipperend effect kan ontstaan doordat de LED dermate energiezuinig is dat het minimale wattage van de voeding of dimmer niet wordt behaald. Op alle dimmers staat een dimbereik vermeld, dit bereik ligt vaak tussen de 20 – 100W of 60 – 600W. Zorg ervoor dat het gezamenlijk wattage van de gebruikte LED lichtbronnen niet onder het minimum komt van het vermelde bereik. 

Onderstaand vind je enkele aanpassingen die je kunt uitvoeren om ervoor te zorgen dat de minimale belasting wordt behaald:

  • Een voeding of dimmer toepassen met een kleinere minimale belasting.
  • Voldoende LED lichtbronnen aansluiten op de betreffende driver of dimmer.
  • Met de potmeters op de dimmer de ondergrens van het dimbereik aanpassen.
  • (Een reguliere lichtbron, zoals een halogeen of gloeilamp aansluiten op de gebruikte voeding of dimmer.)

LED gaat knipperen als je dimmer niet goed staat ingesteld

Op de meeste dimmers zitten een of meerdere potmeters waarmee je het bereik van de dimmer kunt finetunen. Deze zitten achter de afdekking, dus je dient de draaiknop en het afdekraam tijdelijk te verwijderen. Een potmeter is een rond knopje (vaak zwart) dat je met een schroevedraaier kunt verstellen. Je dient de dimmer bij installatie af te stemmen op de verlichting die je gebruikt. Met name de ondergrens van de dimmer is daarbij van belang. Draai de dimmer en de potmeter helemaal naar links ("0"). Indien het een druk-draai dimmer betreft: schakel de verlichting in. Draai nu de potmeter naar rechts totdat de verlichting stabiel (zonder knipperen) brand. Indien je ook een potmeter voor de bovengrens op de dimmer hebt zitten, draai je de dimmer nu naar de maximale stand en draait de potmeter voor de bovengrens terug totdat je het gewenste maximale lichtniveau hebt gevonden.

LED gaat knipperen als je de onjuiste dimtechniek gebruikt

Er zijn veel dimtechnieken. Fase afsnijding (aanduiding "RC"), fase aansnijding (aanduiding "RL"), TRIAC, 0-10V, 1-10V, DALI, puls en nog meer. Hoe je verlichting gedimd kan worden, staan doorgaans op de dimmer zelf of op de verpakking / in de handleiding van de dimmer. Daarnaast staat in de handleiding of op de verpakking van een dimbare lichtbron ook aangegeven met welke techniek het product gedimd kan worden. Deze twee dienen op elkaar afgestemd te zijn. Lees hier de blog of het selecteren van de juiste dimmer voor jouw verlichting.

LED gaat knipperen door defecte voeding / driver

Wanneer de voeding of led driver bij jouw verlichting niet meer in orde is, kan deze ook een oorzaak zijn voor het knipperen van de verlichting. Deze oorzaak kun je uitsluiten door (tijdelijk) een andere voeding of led driver in de installatie te gebruiken. Voor een LED voeding geldt ook dat deze geschikt is voor een bepaalde belasting. Op een 30W voeding kun je niet 50W aan LED verlichting aansluiten. De driver zal overbelast raken, oververhitten of zelfs helemaal defect gaan.

LED gaat knipperen door harmonische vervorming

Grote apparaten binnen dezelfde groep van je elektrische installatie kunnen zorgen voor een verstoring van de zuivere sinusvorm op het net. Dit uit zich met name bij LED verlichting in knipperingen van het licht. Lees hier het artikel over de invloeden van harmonsche vervorming. In sommige gevallen is het zinvol om LED verlichting op een aparte "schone" groep aan te sluiten.

LED gaat knipperen door een ander probleem in het stroomnet

De oorzaak van knipperende LED verlichting kan ook buitenshuis liggen. Woonhuizen worden met een 1-fase of 3-fase aansluiting op het stroomnet aangesloten. Dit is de hoofdleiding die in de meterkas binnenkomt. Wanneer er bijvoorbeeld in de hoofdleiding een defect zit, of in de verdeelkas in de wijk, kan LED verlichting thuis daar last van hebben en gaan knipperen. Hier kun je helaas zelf niets doen. Het kan voor je netbeheerder wel een indicatie zijn dat er bijvoorbeeld in het verdeelstation in je wijk een zekering defect of onstabiel is.

Heb jij last van knipperende LED verlichting?

Laat je vraag onder dit artikel achter in de comments. Dan zullen we proberen jouw vraag te beantwoorden!

 


Meer informatie


Reacties

Reactie geplaatst op 18-8-2021 10:38:09 door Rob Huijser
Ik heb onlangs mij halogeen lampen (G4) vervangen voor led lampjes echter wanneer ik meer dan 3 led lampjes aansluit begint alles te knipperen. Ik gebruik geen dimmer en alles zit parallel aangesloten aan de trafo. Wat moet ik doen om dit knipperen te laten verdwijnen. Ik lees namelijk ook dat ik de ledjes parallel moet zetten maar dan halveert (bij 2 leds) de spanning van 12 volt naar 6 volt.
Reactie geplaatst op 20-8-2021 10:01:41 door SLV Nederland

Hallo Rob, dank voor je vraag. 

Mogelijk is er sprake van overbelasting van de trafo, doordat de trafo een vermogen moeten leveren dat te hoog is, en de verlichting daardoor gaat knipperen.
 
De gebruikte LED lichtbronnen hebben waarschijnlijk een "fictief vermogen". Bijvoorbeeld 10W LED QRB111 = 50W fictief vermogen of 11W LED QRB111 = 75W fictief vermogen. De trafo zou dan aangepast moeten worden op het fictief vermogen van de lichtbronnen. 
 
Ik zou adviseren om een trafo te nemen met een hoger vermogen. Bij de fabrikant van de lichtbronnen zou je het fictieve vermogen kunnen opvragen.


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt