Wat is 'tunable white' verlichting? (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Wat is 'tunable white' verlichting?

Thema: Technische aspecten van LED

Tunable white is een verzamelnaam (zo niet marketingterm) voor LED verlichtingsproducten die wit licht afgeven, waarvan de kleurtemperatuur naar wens ingesteld kan worden. De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin, Bij een lage numerieke waarde spreekt men doorgaans van een "warme" kleurtemperatuur (warm wit), bijvoorbeeld 2000 Kelvin bij een gloeilamp. Bij een hoge numerieke waarde, bijvoorbeeld 6000 Kelvin, spreken we van "koele" kleurtemperatuur (koel wit).

Sommige LED armaturen of LED lichtbronnen hebben de mogelijkheid om de kleurtemperatuur, van het licht dat wordt afgegeven, naar wens te configureren. Soms kan dat traploos, maar vaak gebeurd dit ook in een aantal stappen, bijvoorbeeld 2700K - 3000K - 4000K - 5000K.

Wat is het nut van "tunable white" verlichting?

Het nut van tunable white verlichting kan op meerdere manieren uitgelegd worden. De kleur van witte verlichting heeft effect op het lichaam en functioneren van mensen in de ruimte. Zo zijn er bijvoorbeeld scholen waarbij in de ochtend de wittint van de verlichting aangenaam warm wit is, en gedurende de dag verschuift naar koeler wit, om de concentratie van de leerlingen maximaal te houden. Sommige mensen noemen dit ook wel "human centric lighting".

Er zijn ook situaties in ziekenhuis en zorginstellingen, waarbij de variabele wittint wordt gebruikt om het ritme van daglicht na te bootsen of te versterken. We noemen dit ook wel "daglichtsturing" of "daglichtregeling".

U maakt een ruimte multifunctioneel als er overdag helder en neutraal werklicht brand, terwijl die 's-avonds overschakelt naar warme sfeerverlichting.


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt