Waarom zou ik een lichtplan maken? (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Waarom zou ik een lichtplan maken?

Met een lichtplan kun je al vroeg in de ontwerpfase van een project vele zaken objectief meten en toetsen. Maar ook de subjectieve, visuele aspecten van je plan laten zien aan de opdrachtgever. Daarom hoort een lichtplan in de ontwerpfase van een project.

Waarom “rekenen” aan licht?

Als installateur of opdrachtgever vraag je je wellicht af: "Waarom zou ik een lichtplan (laten) maken?". Een lichtplan maak je om in de ontwerpfase van een project te toetsen of er wordt voldaan aan de gewenste uitgangspunten.

Met een lichtplan (en lichtberekening) kun je antwoord op vragen zoals:

Dit zijn objectieve aandachtspunten die met behulp van een lichtplan in RELUX of DIALUX kunnen worden uitgewerkt.

Bekijk ook: Wat is een lichtplan?

Niet alle aspecten van een lichtplan zijn objectief en meetbaar

Maar het werken met licht en verlichting is een visueel beroep. En daarom is het net zo belangrijk om het lichtbeeld en/of sfeerbeeld te kunnen laten zien aan de opdrachtgever. Deze subjectieve onderdelen van het lichtontwerp zijn niet in een getal uitdrukken. Want een "gezelligheidsfactor" van 116 of een "drama-index" van 27 is onzin. Dit kunnen we alleen duidelijk maken door het tonen van visualisaties en simulaties. Middels RELUX of DIALUX kunnen sfeerimpressies en 3D afbeeldingen worden gegenereerd van het eindresultaat, in de presentatie richting de klant.

Bekijk ook: 2D simulaties en 3D visualisaties van verlichting

Wat zijn de voordelen van een lichtplan?

Verlichting is vaak een onderschoven kindje als het gaat om een nieuwbouw of renovatie van een pand. Dat is jammer en onterecht. Vooral als je inziet hoeveel effect de verlichting heeft op een ruimte. Niet alleen op de sfeer en beleving (esthetische aspecten) van de ruimte. Maar zeker ook op het welzijn, prestatievermogen en gevoel van welbehagen in een ruimte (psychische en lichamelijke aspecten).

Bovendien kun je met een lichtplan van te voren beredeneren of je het juiste aantal- en type armaturen wil gaan gebruiken en of die op de juiste positie zijn voorzien. Zeker bij een renovatie is het niet vanzelfsprekend dat je nieuwe armaturen gaat plaatsen op de positie van de oude verlichting. De toepassing en indeling van een ruimte kan volledig verschillen. Ook kan de oude verlichting niet optimaal zijn geweest.

Met het maken van een lichtplan verzeker je jezelf (en je klant) ervan dat je de beste oplossing aanbied, met een optimale verlichting en een positieve stimulans op de eerder genoemde effecten van verlichting in een ruimte.

Bekijk ook: Welke gegevens heb ik nodig om een lichtplan te maken?


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Hulp bij het maken van een lichtplan

Klinkt het maken van een lichtplan als een te grote uitdaging? Of heb je geen kennis, tijd of ervaring met het maken van een lichtplan, lichtberekening of simulatie?

De lichtexperts van SLV Nederland kunnen je hierbij ondersteunen. Of natuurlijk volledig ontzorgen door het lichtplan voor je te maken. Heb je een vraag? Neem dan gerust contact met op.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt