Installatie van spanningsrail tips en trucs (Hulp bij verlichting)
U bent hier: Home > Kennisbank

Installatie van spanningsrail tips en trucs

Thema: Verlichting installeren

Als er slechts één stroompunt beschikbaar is, terwijl je meerdere armaturen wilt aansluiten, kan het installeren van een spanningsrailsysteem de ideale oplossing zijn. We geven wat tips en trucs voordat je hiermee begint.

Welke rail kies je?

Het begint natuurlijk allemaal met de keuze van de spanningsrail zelf.

1-fase spanningsrail vs. 3-fasen spanningsrail

Als je de verschillende armaturen aan de spanningsrail apart wilt besturen, heb je een rail 3-fase spanningsrail nodig. Als ze alle armaturen altijd gelijktijdig moeten worden in- en uitgeschakeld, volstaat een 1-fase spanningsrail.

Dwarsdoorsnede van 1-fase spanningsrail

Op 1-fase spanningsrails stroomt elektriciteit alleen tussen twee geleiders: de fasegeleider (L) en de nul (N). Dit betekent dat alle lichtbronnen op de rail tegelijkertijd worden aangestuurd en dus altijd samen aan of uit gaan.

Dwarsdoorsnede van 3-fasen spanningsrail

De 3-fase spanningsrails werken met drie geleiders (L1, L2, L3), die elk afzonderlijk kunnen worden gecombineerd met de nul (N). Dit biedt daarom de mogelijkheid om drie verschillende circuits op de rail te creëren. Deze kunnen alle drie afzonderlijk aangestuurd worden. Om de drie circuits van de 3-faserail effectief te kunnen gebruiken, moeten ze worden aangesloten met een vijf-aderige voedingskabel.

12V of 230V?

Spanningsrail is verkrijgbaar in de uitvoeringen 12V en 230V. De 12V-rails zijn over het algemeen compacter en dunner, daarom worden ze vaak gebruikt in etalages. Voor algemene verlichting worden meestal 230V-rails gebruikt. Vergeet niet dat je met 12V-rails altijd een transformator nodig hebt. Dit bepaalt het aantal lampen dat op de rail kan worden geïnstalleerd. Het bereik van 230 V-rails is veel groter dan het bereik van 12V. Bovendien is 3-fase spanningsrail alleen verkrijgbaar in 230 V.

De armaturen

Qua armaturen is de keuze heel breed. Qua ontwerp, type lichtbron en lichtkleur, formaat en materiaal is er altijd wel een oplossing die past bij de behoeften van jouw project.

De installatie

Je hebt inmiddels het juiste type spanningsrail en de armaturen die passen bij jouw eisen en wensen gekozen. Alvorens verder te gaan met de installatie, is er een paar zaken waarop je moet letten.

Bevestiging

Er zijn drie manieren mogelijk om spanningsrail te bevestigen:

  1. Het eenvoudigste is om het direct aan het plafond of de muur te bevestigen.

  2. Voor een extra decoratieve toets kun je de rail ook ophangen (pendelen). Dit is mogelijk met een vaste ophanging of kabelophanging. Als uw rail moet worden opgehangen, hebt u ook bevestigingsklemmen nodig.

  3. In sommige gevallen kan spanningsrail ook verzonken in de wand of plafond worden ingebouwd.

Wanneer de aaneengesloten spanningsrail lang is en/of de gekozen armaturen relatief zwaar, kies dan voor de montage direct aan de wand of op het plafond.

Aansluiting

De spanningsrail moet natuurlijk worden aangesloten op het stroomnet. Je moet een verbinding tot stand brengen. De keuze voor het type verbinder is afhankelijk van de plaats in de rail waar je in de rail de aansluiting wilt plaatsen: in het midden van de rail of aan het einde.

Je moet er ook over nadenken waar de aardingsdraad de rail in gaat. Afhankelijk van of die naar links of naar rechts gaat, heb je een andere verbinder nodig. In het geval van een recht stuk spanningsrail maakt de zijde van de aarde dat zoveel uit, je hoeft dan alleen de rail te draaien afhankelijk van de gekozen verbinding.

Accessoires

Met de bovenstaande opsomming kun je een functionele rechte spanningsrail installeren. Als dat is wat je in gedachte hebt, heb je op dit punt slechts nog één onderdeel nodig: eindkappen om de uiteinden van de rail netjes mee af te werken.

Wil je echter geen rechte rail, maar wil je hoeken of bochten maken, of wil je bijvoorbeeld meerdere rails aansluiten, dan heb je andere accessoires nodig. Voor deze verbindingen moet je aandacht besteden aan verschillende elementen:

Controleer of de aardedraad naar links of rechts gaat. De beschrijvingen van de verbindingen geven aan of de aarde zich aan binnen- of buitenkant van de hoek bevindt.

Koppelstukken kunnen ook een verbindingsfunctie hebben. Dit is echter niet altijd het geval. Het toverwoord is: voorzichtigheid. Met 230V-rails is er in principe geen beperking van het aantal rails dat achter elkaar kan worden aangesloten. Met 12V is de maximale lengte van de rail afhankelijk van de transformator en het totale vermogen van de lampen die je gaat plaatsen.

Schuif en klik de adapter van een spot in de spanningsrail en gebruik de fixatieknop om de adapter in de rail te vast te zetten. Let er daarbij op dat de adapter van spanningsrail armaturen maar op één manier in de rail past. Gebruik nooit kracht om een spot te bevestigen of de fixatieknop te verdraaien!

Tenslotte

Ga je een spanningsrailsysteem installeren, maak dan altijd een tekening van datgene wat je voor ogen hebt. Zo zie je het snelst waar je welke aansluitingen en koppelstukken nodig hebt, en tevens hoe de aardedraad door de rail loopt.

Aansluitvoorbeelden 3-fase spanningsrail

Kom je er niet uit? Dat is helemaal niet erg natuurlijk. Neem contact op met een van onze lichtexperts voor een goed advies.

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt