Waarom gaat de elektronische voeding (e-VSA) van mijn armatuur stuk? (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Waarom gaat de elektronische voeding (e-VSA) van mijn armatuur stuk?

Thema: Technische aspecten van LED

In veel verlichtingsarmaturen, zoals bijvoorbeeld TL-lampen, zit een ingebouwde elektronische voeding (ook wel genoemd: elektronisch voorschakelapparaat, EVSA of elektronische ballast). Deze kan om diverse redenen defect gaan, maar er zijn ook manieren om defecten zoveel mogelijk te voorkomen.

Een veel voorkomende reden waarom elektronische voedingen (e-VSA's) defect gaan, is vanwege het feit dat ze geschakeld worden met behulp van een elektronische relais of -contact, ook wel solid state relais genoemd. Denk bijvoorbeeld aan een timer (bijv. een tijdvertrager of tijdschakelaar) of een sensor (bijv. schemerschakelaar of bewegingsmelder).

Solid state relais vs. mechanisch relais

Waar bij een mechanisch relais de stroomkring fysiek onderbroken wordt, is er bij een solid state relais slechts sprake van een verandering in de stroom - de kring blijft fysiek gesloten. In een solid state relais zitten dan ook geen bewegende delen. Een dergelijk elektronisch contact schakelt de achterliggende schakeling niet potentiaal-vrij, zoals een "echte" (mechanische) relais dat wel doet. Hierdoor blijft altijd een lekspanning aanwezig, die in sommige gevallen schade kan aanrichten.

Gebruik mechanische relais om armaturen met een VSA te schakelen

Derhalve wordt het afgeraden om een elektronische voeding (eVSA) achter een elektronische / solid state relais te monteren. Gebruik mechanische relais (die je hoort "klikken" als ze worden in- of uitgeschakelt).

Tip

Zorg er bovendien voor dat ten alle tijden de primaire zijde wordt geschakeld en nooit de secundaire zijde.


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt