Waarom gaat de elektronische voeding (e-VSA) van mijn armatuur stuk? (Hulp bij verlichting)
U bent hier: Home > Kennisbank

Waarom gaat de elektronische voeding (e-VSA) van mijn armatuur stuk?

Thema: Technische aspecten van LED

In veel verlichtingsarmaturen, zoals bijvoorbeeld TL-lampen, zit een ingebouwde elektronische voeding (ook wel genoemd: elektronisch voorschakelapparaat, EVSA of elektronische ballast). Deze kan om diverse redenen defect gaan, maar er zijn ook manieren om defecten zoveel mogelijk te voorkomen.

Een veel voorkomende reden waarom elektronische voedingen (e-VSA's) defect gaan, is vanwege het feit dat ze geschakeld worden met behulp van een elektronische relais of -contact. Denk bijvoorbeeld aan een timer (bijv. een tijdvertrager of tijdschakelaar) of een sensor (bijv. schemerschakelaar of bewegingsmelder). Een dergelijk elektronisch contact schakelt de achterliggende schakeling niet potentiaal-vrij, zoals een "echte" relais. Hierdoor blijft altijd een lekspanning aanwezig.

Derhalve wordt het afgeraden om een elektronische voeding (eVSA) achter een elektronische relais te monteren. Zorg ervoor dat ten alle tijden de primaire zijde wordt geschakeld en nooit de secundaire zijde.

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt