Wat is 'smart lighting' en wat heb ik eraan? (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Wat is 'smart lighting' en wat heb ik eraan?

Thema: Smart lighting, human centric lighting, dynamische verlichting

Smart lighting is een term die op meerdere verlichtingstechnieken betrekking kan hebben.

Enerzijds kan het hier gaan om dynamische verlichting, waarbij de sterkte of kleurtemperatuur van het kunstlicht in een omgeving wordt aangepast aan het moment van de dag of bijvoorbeeld de hoeveelheid binnenvallend natuurlijk licht. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld straatverlichting (lantaarnpalen) die bij afwezigheid van verkeersdeelnemers minder fel gaan branden. Of die niet op basis van een tijdklok, maar op basis van een lichtsensor in- en uitschakelen. Het doel om verlichting "smart" te maken (of aan te sturen) is dan vaak het besparen van energie.

Anderzijds kan smart lighting te maken hebben met verlichting die onderdeel uitmaakt van een groter intelligent systeem, zoals een Domotica systeem of een netwerk infrastructuur. Zo is het tegenwoordig mogelijk om via knipperingen in de verlichting, die voor het menselijke oog niet zichtbaar zijn, data te versturen (LiFi). Via een domotica of smart home systeem kan verlichting op tijd, afstand of op basis van sensoren worden bestuurd.

Verlichtingsarmaturen die zelfstandig kunnen controleren of alle componenten nog goed functioneren en eventueel een melding kunnen maken van een defect, worden ook wel eens aangeduid met "smart lighting".


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt