Zakelijke kansen met LED verlichting (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Zakelijke kansen met LED verlichting

Thema: Energiebesparing en terugverdientijd

In het Bouwbesluit van 2012 is opgenomen dat elk kantoorgebouw vanaf 1 januari 2023 minimaal een energielabel C moet hebben (Energie-index 1,3 of beter). Meer informatie hierover is terug te vinden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland: "Energielabel C kantoren".

De rijksoverheid streeft er bovendien naar een energieneutrale gebouwde omgeving in 2050. Dat geldt ook voor bestaande bouw. Er zijn vele energiemaatregelen denkbaar en er zijn veel instanties die kunnen ondersteunen in het verkennen van de mogelijkheden voor een specifieke situatie. Toegepaste maatregelen dienen zich binnen 5 jaar terug te verdienen.

Overstappen op LED verlichting

Eén van de mogelijkheden om een kantoorpand te verduurzamen, is door conventionele verlichting te vervangen met LED verlichting. Het is waarschijnlijk één van de meest eenvoudige en effectieve manieren om zuiniger met energie om te gaan.

En dat biedt dus kansen voor de elektrotechnisch installateurs van ons land!

Energiebesparen en terugverdienen

Door traditionele lichtbronnen te vervangen met LED kun je al snel 80% tot 90% energie besparen. Voor het berekenen van de besparing is een handige tool op dit platform te vinden. Bovendien heeft LED verlichting een veel langere levensduur dan conventionele verlichting, wat lagere onderhoudskosten tot gevolg heeft. De terugverdientijd van de gemaakte investering is goed te berekenen en daarmee ook concreet te maken voor de klant.

Bijkomende voordelen

LED verlichting ontwikkelt doorgaans minder warmte, wat de inspanning van de klimaatbeheersing ten goede komt. Bedenk eens de voordelen die je daardoor behaalt in koel- en vrieshuizen, serverruimtes of datacentra. Bij LED verlichting worden minder milieubelastende grondstoffen gebruikt en LED technologie is steeds vaker onderdeel van een circulair productieproces.

LED verlichting kan kwalitatief beter licht geven dan traditionele verlichtingsvormen. Denk bijvoorbeeld aan de kleurweergave (CRI). Maar goede verlichting heeft zo ie zo een gunstig effect op de prestaties van personeel; mensen voelen zich beter, maken minder fouten en werken efficiënter. Bovendien is goede verlichting essentieel om veilig te kunnen werken.

Intelligente verlichting

LED verlichting is heel precies te sturen. Door sensoren en slimme sturingen te gebruiken, kun je er voor zorgen dat de verlichting alleen op plaatsen ingeschakeld is waar het écht nodig is, op de sterkte die daar nodig is. Door intelligentie aan verlichting toe te voegen kun je nog eens extra besparen op energie.

Voor vrijwel elke conventionele lichtbron of armatuur is er een goed LED alternatief te vinden. Een lichtadviseur kan je hier bij ondersteunen.


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt