Functionele verlichting vs. sfeerverlichting (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)

Neem eenvoudig contact met ons op via Whatsapp 077-3204343

U bent hier: Home > Kennisbank

Functionele verlichting vs. sfeerverlichting

Thema: Lichtplannen en licht plannen

Functionele verlichting

Functionele verlichting heeft een duidelijke taak in de inrichting van een ruimte. Bijvoorbeeld de lamp boven de eettafel, verlichting boven het werkvlak van een bureau, of het licht bij de make-up spiegel in de badkamer, en ook noodverlichting. Functionele verlichting helpt bij lezen of werken - bij het uitvoeren van een taak. Op welke plaats de verlichting zit en hoe fel die moet branden, is afhankelijk van welke functie of taak wordt uitgeoefend. Voor elke toepassing en taak zijn er richtlijnen en normen over de optimale hoeveelheid licht die je zou moeten voorzien. Daardoor is functionele verlichting vaak ook feller (geeft meer licht) dan bijvoorbeeld sfeerverlichting.

Omdat bij functionele verlichting de hoeveelheid licht en de richting (bundeling) daarvan het belangrijkste kenmerk is, zul je vaak zien dat het ontwerp van het armatuur volledig bepaald wordt door de efficiëntie en lichtergonomie. Met andere woorden: het is minder belangrijk hoé de lamp eruit ziet, dan dat wat hij doet.

Sfeerverlichting

Sfeerverlichting heeft vooral een decoratieve functie in een interieur of tegen een gebouw of object. De functie van het licht is daarbij van ondergeschikt belang en niet het primaire doel van sfeerverlichting. Het zorgt voor gezelligheid of juist een zakelijke sfeer. Sfeerverlichting vormt een aanvulling op functionele verlichting. Vaak zie dat er bij sfeerverlichting meer aandacht is voor het design van het armatuur zelf. Dit moet passen in het totaalplaatje van het interieurontwerp. Het licht dat hierbij wordt afgegeven kan ook een direct onderdeel zijn van het ontwerp. Specifieke lichtbundels of lichtkleuren kunnen daar een belangrijke rol in spelen.


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt