Hoe moet ik een reclamebord of gevelreclame verlichten? (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Hoe moet ik een reclamebord of gevelreclame verlichten?

We zien vaak dezelfde vraag terugkomen: je wil in de avond en nacht extra aandacht vestigen op je winkel, kantoorpand of reclamebord. Je wil zichtbaar en herkenbaar zijn en je identiteit uitstralen. En daar zijn diverse oplossingen voor te bedenken.

In een ander artikel van deze website wordt al geschreven dat verlichting een winkel kan maken of breken. Dat geldt niet alleen voor de binnenkant en de etalage, maar ook voor de buitenzijde – de gevel van het pand. De vraag die bij vrijwel ieder pand met een commerciële bestemming terugkomt is: hoe moet ik een reclamebord of gevelreclame verlichten?  

Gevelreclame verlichten met floodlight vanaf de grond Gevelreclame verlichten met floodlight vanaf de grond

Reclamebord of banner verlichten 

Verlichting monteren 

Stel je hebt een reclamebord of banner op de gevel gemonteerd. Of op palen of aan een hek vastgezet in de nabijheid van je pand. Vlakke oppervlaktes zijn goed te verlichten door middel van zogenaamd strijklicht, ook wel "floodlight” of “washlight” genoemd. Het gaat om directe verlichting. Veelal werk je met een breedstraler – een armatuur met een grote openingshoek, die je met een afstandhouder boven of onder bord of banner aanbrengt en richting de reclame kantelt.  

Lees ook: Wat is een floodlight, breedstraler of washlight?

Reflectie voorkomen 

Reclamebord verlichten: reflectie voorkomenJe moet er daarbij op letten dat je te maken kunt krijgen met reflectie. Het kan hinderlijk zijn om de weerspiegeling van de lichtbron in het bord terug te zien. Deze kan ook verblinden of het bord minder leesbaar maken. Soms helpt het om de armaturen dan niet loodrecht op het bord te plaatsen, maar schuin richting het bord te laten schijnen, bijvoorbeeld iets onder de horizontale as. 

Meerdere armaturen gebruiken 

Reclamebord verlichten met meerdere floodlightsOf je één of meerdere armaturen nodig hebt, is onder andere afhankelijk van de combinatie lichtsterkte en openingshoek van het armatuur, als ook de afstand waarop je het armatuur monteert. Hoe verder de verlichting van het bord afstaat, hoe groter het oppervlak waarover het licht wordt verspreid. Er moet dan echter ook voldoende lichtsterkte zijn, om tot een toereikend lichtniveau te komen. Bij een breed bord kan het dan wenselijk zijn om bijvoorbeeld 2 of 3 floodlights naast elkaar te monteren, waarbij de lichtbundels elkaar net wat overlappen. Naar de rand wordt een lichtbundel zwakker. Door te overlappen kun je dat compenseren en ontstaat er een egaal lichtbeeld. 

Lees ook: Stralingshoeken van verlichting

Strooilicht en asymmetrische lichtbundel 

Reclamebord verlichten: strooilicht bij een floodlightEr kan bij het verlichten van een reclamebord sprake zijn van strooilicht – een deel van de lichtbundel dat de omgeving van het reclamebord verlicht. En dat is niet altijd wenselijk om esthetische of praktische redenen, zoals verblinding. Je kunt dan werken met zogenaamde "barndoors" - beweegbare metalen panelen die aan de voorkant van het armatuur bevestigd zitten, waarmee een deel van de lichtbundel kan worden geblokkeerd. Een andere mogelijkheid is het werken met asymmetrische lenzen in het armatuur. Een asymmetrische lens zorgt ervoor dat de lichtbundel bijvoorbeeld wel omhoog en naar voren wordt gestuurd, maar niet omlaag. 

Afstand van het armatuur tot het reclamebord 

Of je ruimte hebt voor beugels of draagarmen waarop je de verlichting monteert, is natuurlijk per situatie verschillend. Staan er bijvoorbeeld andere objecten in de buurt? Moeten er voertuigen voorbijrijden? Beland je boven grond die niet van jou is? Kan de verlichting niet van de gevel af staan, dan wordt er ook wel eens gekozen voor een lichtbalk, die over de breedte onder en/of boven het reclamebord wordt gemonteerd. De lichtbalk heeft een lichtbundel die dankzij de lenzen ver rijkt, over de hoogte van het bord. Er ontstaat een strijklicht dat dicht op het bord staat, maar uiteindelijk toch het hele bord van licht voorziet. 

Gevelreclame verlichten met floodlight op wandbeugel Gevelreclame verlichten met floodlight op wandbeugel

In een softwareprogramma als Relux of Dialux kun je van jouw situatie een simulatie maken en op die manier de ideale oplossing berekenen. Een lichtadviseur kan dit voor je doen. 

Letters, doosletters en lichtbakken verlichten 

Er zijn ook diverse reclamevormen die zijn opgebouwd uit losse letters of een lichtbak waarop een print is aangebracht. Denk bijvoorbeeld aan de traditionele neonletters, waarvan tegenwoordig ook hele mooie LED-alternatieven leverbaar zijn.  

Letters die geen licht doorlaten 

Gevelreclame verlichten: letters die geen licht doorlatenLetters kun je direct en indirect verlichten. Indien de belettering is vervaardigd van een niet-transparant materiaal, en deze op afstandhouders op de gevel is gemonteerd, kun je op de achterzijde ledverlichting aanbrengen. De verlichting schijnt tegen de gevel aan. In de avonduren stralen de randen af en zijn de letters zelf onverlicht. Je ziet als het ware een negatief van de tekst oplichten. Hiervoor worden led modules of led strips op de achterzijde van de letters geplakt. Het licht schijnt daarbij dus richting de gevel. Naar wens of smaak wordt er gekozen voor warm witte verlichting (3000 Kelvin), neutraal witte verlichting (4000 Kelvin) of een specifieke kleur. 

Doosletters 

Gevelbelettering verlichten: dooslettersDoosletters zijn veelal vervaardigd uit kunststof, zijn enkele centimeters diep en hierdoor ontstaat er een holle ruimte in de letters. De voorzijde van de letters is daarbij van een licht-doorlatend materiaal gemaakt. Op de achterwand aan de binnenzijde worden led modules of led strips gemonteerd, waarbij het licht naar voren schijnt. De voorzijde van de letter licht daardoor op. Een mooi egaal oplichtend oppervlak wordt verkregen door een juiste combinatie van LED-lichtbronnen, de afstand van de lichtbron tot de voorzijde van de doosletter en de dikte / lichtdoorlatendheid van de voorzijde van de doosletter. Ook al is de voorzijde van de letter gekleurd, er wordt veelal gekozen voor het verlichten met een neutrale witte lichtkleur (4000 Kelvin). In sommige gevallen worden doosletters zowel binnenin verlicht en tevens voorzien van indirecte verlichting aan de achterzijde van de letters. 

Lichtbakken  

Soms is het maken van doosletters niet mogelijk, of wil je een grotere afbeelding of logo laten oplichten. In zo’n geval kun je de afbeelding ook op een lichtbak laten zetten. De lichtbak is bijvoorbeeld rond of vierkant. In de lichtbak zitten, net als bij een doosletter, LED modules of LED strips op de achterwand gemonteerd, gericht richting de voorzijde van de bak. Hierdoor licht de voorzijde van de lichtbak op, net als de afbeelding die daarop is aangebracht. 

Lees ook: Directe verlichting vs. indirecte verlichting


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt