2D simulatie of 3D visualisatie van verlichting (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

2D simulatie of 3D visualisatie van verlichting

Aan de elektrotechnische installatie van de verlichting in een gebouw of omgeving, gaat een goede voorbereiding in de vorm van een lichtplanning vooraf. Bij het maken van het lichtplan kan een 2D simulatie of 3D visualisatie worden gemaakt.

Model met pseudo-kleuren

We maken hiervoor een lichtberekening. Dit gebeurd met behulp van lichtsimulatiesoftware zoals Relux of DIALux. Nadat er een model is ingevoerd van de betreffende ruimte, kunnen hierin (virtueel) armaturen worden geplaatst. Vervolgens zal de software aan de slag gaan met het berekenen van de lichtsterktes in de ruimte. Het resultaat is bijvoorbeeld een plattegrond of 3D model waarin via pseudo-kleuren (gekleurde vlekken) wordt aangegeven welke lichtsterkte op een specifieke plaats wordt bereikt.

Foto-realistische impressie

Daarnaast is het mogelijk om een foto-realistische 3D rendering te maken, waarbij een impressie wordt gegevens van het daadwerkelijke eindresultaat. De 3D rendering kan een statische afbeelding zijn, maar ook in de vorm van een video, waarbij men zich als het ware door de ruimte of omgeving beweegt.

3D visualisatie = Sales-tool

Met een lichtsimulatie kan worden gecontroleerd of de juiste armaturen op de juiste posities zijn gepland. En of daarmee de juiste verlichtingssterktes worden bereikt, conform de gestelde eisen of richtlijnen in het project. Een foto-realistische 3D impressie van het eindresultaat vormt bovendien een ijzersterke Sales-tool. De klant kan namelijk al in het offerte-traject zien welk resultaat hij aan het einde van het project kan verwachten. De ideëen van de lichtadviseur kunnen hiermee perfect worden overgebracht en zullen bijdragen aan de slagingskansen!

Het maken van een 2D simulatie of 3D visualisatie van verlichting is een specialistische klus en vormt het werk van een lichtadviseur. Heb je hulp nodig met het maken van een dergelijke visualisatie? Neem dan contact op met de licht experts.


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt