Waarom heb ik condenswater in mijn buitenverlichting? (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Waarom heb ik condenswater in mijn buitenverlichting?

Thema: Verlichting in het algemeen

De meest voorkomende oorzaak van water in een buitenarmatuur is condens door luchtvochtigheid. Condens is een natuurlijk fenomeen. Het condenseren kan in een armatuur ontstaan nadat het voor een lange periode in gebruik is geweest en vervolgens wordt uitgeschakeld. Hierdoor koelt de warme en vochtige lucht in het armatuur af en ontstaat condenswater. Het condenswater kan ervoor zorgen dat de elektrische componenten beschadigd  raken met als gevolg dat de aardlekschakelaar uitspringt. Regelmatig dient het opgevangen condenswater te worden verwijderd doormiddel van een droge vaatdoek. Verzorg onderhoud uitsluitend bij een spanningsvrij armatuur!

Andere oorzaken van vochtigheid in een armatuur kunnen ontstaan door onzorgvuldige of slecht gesloten kabelaansluitingen in de buiteninstallatie. Doormiddel van capillariteit kan bij een langere periode water via de bekabeling het armatuur binnendringen. Bij installatie is het van belang dat de erkende installateur de meegeleverde gebruiksaanwijzing gebruikt.  

Beschadigde of vuile afdichtingen kunnen er ook voor zorgen dat vochtigheid het armatuur kan binnendringen. Wij raden aan om afdichtingen (rubberen pakkingen) in ieder geval bij het vervangen van de lichtbron te onderzoeken, te reinigen en indien nodig te vervangen. Schroeven die ervoor zorgen dat een afdekplaat wordt bevestigd, van bijvoorbeeld een grondspot, dienen altijd kruisgewijs te worden aangedraaid. Op deze manier wordt de afdichting gelijkmatig belast.


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt