Wat is het verschil tussen een lichtplan, een lichtberekening en een lichtadvies? (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Wat is het verschil tussen een lichtplan, een lichtberekening en een lichtadvies?

Thema: Lichtplannen en licht plannen

Lichtplan vs. lichtberekening vs. lichtadvies

Lichtplannen, lichtberekeningen en/of lichtadviezen. Ogenschijnlijk allemaal gelijke benamingen, maar ze betekenen allemaal iets anders:

Lichtplan

Zo bestaat een lichtplan meestal uit een plattegrond van een ruimte, gebouw of omgeving, waarin de verlichtingsarmaturen zijn ingetekend. Dit kan zowel digitaal als op papier worden gedaan. Bij het maken van een lichtplan let je op diverse aspecten, waarover je hier meer kunt lezen.

Voorbeeld van een lichtplan

Lichtberekening

In een lichtberekening worden de verlichtingssterktes van de armaturen in een tabel met cijfers of een plattegrond met ISO-lijnen uitgedrukt. Maar het is ook mogelijk om in een 2D of 3D model van een ruimte of omgeving de verlichtingssterkte te berekenen en te visualiseren. De lichtberekening gebeurd met behulp van speciale software, zoals Relux od DIALux. Op deze pagina vertellen wij hier meer over.

Voorbeeld van een lichtberekening
 

Lichtadvies

Een lichtadvies is overkoepelende benaming, voor het pakket waar de hiervoor genoemde punten deel van uitmaken. Naast een lichtplan en een lichtberekening heb je bijvoorbeeld te maken met een productadvies, armaturenlijst / armaturenboek, moodbook, visualisaties en aansluitschema's. Deze zaken maken bij elkaar vormen het lichtadvies.

Een goed lichtadvies draagt bij aan de beleving van een gebouw of ruimte. Een doordacht lichtadvies houdt rekening met de architectuur, stijl van het interieur en/of exterieur, functie van het licht, normen en regelgeving, gebruikers van de ruimte, duurzaamheid en natuurlijk het budget. Bij een lichtadvies kunnen veel zaken bij elkaar komen, waarmee rekening wordt gehouden.


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Hulp bij het maken van een lichtplan, lichtberekening of lichtadvies

Klinkt het maken van een lichtplan, lichtberekening of lichtadvies als een te grote uitdaging? Of heb je simpelweg geen kennis, tijd of ervaring hiermee?

De lichtexperts van SLV Nederland kunnen je hierbij ondersteunen. Of natuurlijk volledig ontzorgen door het lichtplan voor je te maken. Heb je een vraag? Neem dan gerust contact met op.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt