Wat is CRI, RA en de kleurweegave-index? (Hulp bij verlichting)
U bent hier: Home > Kennisbank

Wat is CRI, RA en de kleurweegave-index?

Thema: Technische aspecten van verlichting

De kleurweergave-index (CRI / Ra) geeft informatie over de eigenschappen van de kleurweergave. Het maximum hiervan ligt op 100. Een hoge waarde (bijvoorbeeld CRI 90) betekent dat het licht van de lichtbron de kleuren van het belichte object natuurgetrouwer weergeeft dan wanneer een lichtbron met een lagere waarde (bijvoorbeeld CRI 70) wordt toegepast.

De CRI is een index, oftewel een maat. Die maat zegt iets over hoe kleuren worden weergegeven door het licht van een bepaalde lamp, vergeleken met het licht van een referentielamp of referentielichtbron. De waarde van deze index kan variëren tussen de 0 en de 100. De waarde 100 wil dan zeggen dat het licht van een bepaalde lamp net zo goed de kleuren weergeeft als dat van een referentielamp of referentielichtbron. Afhankelijk van de kleurtemperatuur is deze referentielichtbron het zonlicht (kleurtemperatuur > 5000 K), of een zwarte straler zoals een gloeilamp (kleurtemperatuur < 5000 K).

De berekening van de index staat beschreven in een publicatie, de CIE 13.3-1995.

Voor een uitgebreide toelichting en voorbeelden van CRI kijkt u hier: http://www.olino.org/articles/2009/09/30/de-kleurweergaveindex-cri-nader-bekeken

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt