Hoe bereken ik de benodigde kabeldikte voor mijn LED strip? (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Hoe bereken ik de benodigde kabeldikte voor mijn LED strip?

Thema: Verlichting installeren

Kabeldikte basisuitleg

Kabeldikte, aderdikte, kabeldoorsnede, draaddoorsnede... het gaat allemaal over de voedingskabel die we tussen de voeding en de LED strip aanbrengen. Om het heel basaal te beschrijven: hoe langer de afstand tussen de voeding en de LED strip, hoe dikker de kabel moet zijn. Maar ook: hoe groter de belasting, hoe dikker de kabel moet zijn.

Kabeldikte berekenen

Dit heeft alles te maken met het feit dat de spanning in de ideale situatie aan het begin en het einde van de kabel hetzelfde is. Het spanningsverlies wordt bepaald door de weerstand van de (koper)kabel; hoe dikker de kabel, hoe minder spanningsverlies.

De benodigde kabeldikte is afhankelijk van een aantal factoren:

  1. Hoogte van de spanning
  2. Grootte van de stroom
  3. Lengte van de kabel

Afhankelijk van de belasting kun je een bepaalde percentage spanningsverlies voor lief nemen. Met dit gegeven zou je dan een berekening kunnen maken voor de juiste kabeldikte.

Rekenvoorbeeld

Stel dat je 10% verlies accepteert bij een stroom van 5A, dan zou dit voor een 24V installatie dus 2.4V spanningsval zijn. De maximale weerstand van de draad kun je berekenen met de Wet van Ohm: U = I x R (U = spanning, I = stroom, R = weerstand)

In ons voorbeeld:

R = U / I = 2.4 / 5 = 0.48 Ohm

Stel dat de lengte van de kabel 10 meter is en dat de kabel 2 draden bevat, dus 20 meter koperkern. De weerstand per meter mag dan niet hoger zijn dan: 

0.48 Ohm / 20 meter = 0.024 Ohm per meter
Oftewel: 2.4 Ohm per 100 meter

In een koperdraadtabel (link) kun je de weerstand van koperdraden per dikte of Ø opzoeken. In dit voorbeeld komt het neer op een koperdoorsnede van 1 mm of 0.75mm2.

N.B. Aan de rekenvoorbeelden op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend.


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt