Waarom gaat LED minder snel kapot dan andere lichtbronnen? (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Waarom gaat LED minder snel kapot dan andere lichtbronnen?

Van LED verlichting wordt altijd gezegd dat deze langer meegaat dan bijvoorbeeld een gloeilamp of halogeen lichtbron. Het is dan ook een duurzame en slimme keuze. Maar hoe komt het eigenlijk dat LED minder snel kapot gaat?

Een LED is eigenlijk maar een simpel ding

Een LED is eigenlijk best eenvoudig opgebouwd; hierover vertellen we je in een ander artikel. Het voordeel van het beperkt aantal componenten waaruit een LED bestaat, is dat er ook niet veel defect kan gaan:

  • Een LED bevat geen gas, zoals een gasontladingslamp of TL
  • Een LED bevat geen gloeispiraal, zoals een gloeilamp of halogeen lichtbron
  • Een LED bevat geen bewegende onderdelen
  • Een LED chip bevat ook geen glazen afdekking of behuizing die kan barsten of breken
  • Een LED chip heeft geen geschroefde contacten die los kunnen gaan

Het proces waardoor er in een LED licht ontstaat is ook relatief eenvoudig. Het is een proces dat uit één stap bestaat, dat zich afspeelt binnen in de diode. Kortom, less room for error.

Geen gloeidraad

Eén van de zwakke punten van gloeilampen en halogeenlampen is de gloeidraad. Deze wordt zo heet dat hij langzaam verdampt en breekt. Bovendien kan een gloeidraad stuk gaan bij stoten of vallen. De levensduur van een conventionele lichtbron is vaak beperkt, zo'n 1.000 of 2.000 uur. LED lichtbronnen hebben een levensduur van 10.000, 25.000 of zelfs 75.000 uur dankzij hun specifieke constructie.

De levensduur van LED

De levensduur van LEDs varieert ook met de kwaliteit en dus met het merk en het prijskaartje. Er zijn nog diverse dingen van invloed op de levensduur van LED licht. Wil je meer leren over wat we precies verstaan onder de levensduur van LED verlichting? Bekijk en lees dan zeker ook dit artikel.

 


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt