Mag ik spanningsrail aansluiten zonder aardedraad? (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Mag ik spanningsrail aansluiten zonder aardedraad?

Stel je wil een spanningsrail of en ander verlichtingsproduct gaan installeren, maar er is geen aarding mogelijk. Is het dan wel veilig? Kort antwoord: nee, bij metalen armaturen wordt het aansluiten van randaarde sterk aanbevolen.

Er komt geen geel-groene draad uit het plafond

Soms is elektrotechnische aarding niet mogelijk. Er komt bijvoorbeeld alleen een bruine draad (fase) en een blauwe draad (nul) uit het plafond. Soms zie je nog een zwart gekleurde schakeldraad. De aardedraad is geel met groen gekleurd, echter: optioneel. Zeker bij oudere huizen kun je tegen de situatie aanlopen, dat er geen aarde in de leidingen en centraaldozen aanwezig is.

LeestipHeb ik voor 3-fase spanningsrail 380V nodig?

Aarding van verlichting

Aarding van verlichting; symbool voor aardeHet aarden van je verlichting maakt armaturen veiliger. Zeker wanneer je verlichtingsproduct van een geleidend materiaal is gemaakt, zoals metaal. Mocht het namelijk zo zijn dat er, als gevolg van een defect, spanning komt te staan op de constructie (behuizing) van jouw armatuur, dan kan dat heel gevaarlijk zijn. Zou je dat armatuur aanraken, terwijl er geen aardedraad aanwezig is, dan zal de elektriciteit via jouw lichaam de snelste weg naar de aarde zoeken. Je krijgt een elektrische schok!

Aarding zorgt ervoor dat de spanning via de aardedraad wegloopt. Zodra een aardlekschakelaar een verschil tussen de uitgaande en inkomende stroom constateert, wordt de installatie spanningsvrij geschakeld - dus nog vóórdat jij de kans krijgt om het zelf aan te raken.

LeestipTips en tricks voor het installeren van verlichting

Uitzondering

Beschermingsklasse II; symboolTegenwoordig wordt steeds meer apparatuur dubbelgeïsoleerd. Dat betekent dat er naast de gebruikelijke elektrische isolatie ook nog een constructie / behuizing is, die ervoor zorgt dat aanraakbare (geleidende) delen nooit onder spanning kunnen komen staan. Apparatuur die dubbelgeïsoleerd is, wordt ook wel "Beschermingsklasse II" genoemd, je herkent dit aan het icoontje met twee vierkantjes in elkaar. Wanneer een apparaat dubbelgeïsoleerd is, is aarding niet noodzakelijk.

Bekijk ook: Installatie van spanningsrails tips en trucs

Terug naar de oorspronkelijke vraag

Een spanningsrail is van metaal gemaakt (en niet dubbel geïsoleerd) en dient dus van aarde te worden voorzien.

Een lichtadviseur zal altijd met je meedenken over dit soort zaken, bij het maken van een ontwerp van jouw verlichting. Via deze website kun je in contact komen met de lichtadviseurs van SLV Nederland.

Bekijk ook: Webinar: Alles over spanningsrailsystemen


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Altijd op de hoogte met de gratis nieuwsbrief

Blijf geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Vragen over het ontwerpen of toepassen van verlichting?

Een team van verlichtingsexperts vormt de redactie van deze website. Je kunt jouw verlichtingsvraagstukken aan hen voorleggen.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt