Verlichting vergelijken: watt, lumen of lux? (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Verlichting vergelijken: watt, lumen of lux?

Als je de prestaties van verlichtingsproducten met elkaar wilt vergelijken, waar kijk je dan naar? Watt, lumen en lux zijn verschillende begrippen die over verschillende dingen gaan. Welke is nu echt van belang?

Wat is watt?

Het wattage van een LED armatuur of lichtbron is een indicatie voor het vermogen dat het elektronische product opneemt. Dus de hoeveelheid energie die het verbruikt. In principe zeg je daarmee niks over de hoeveelheid licht waarin die energie wordt omgezet. Dat maakt het wattage dus niet de beste indicator om verlichtingsproducten met elkaar te vergelijken.

De ontwikkelingen in LED maken verlichting overigens wel steeds efficiënter in het omzetten van energie ("watt") naar een bepaalde hoeveelheid licht ("lumen per watt"). Maar een 50W halogeenlamp is niet te vergelijken met een 50W LED lamp. Net zo goed dat de lichtopbrengst van een 5W LED lichtbron met energieklasse E niet te vergelijken is met die van een 5W LED lichtbron met energieklasse A.

Dat betekent overigens niet dat het wattage onbelangrijk is. Voor het bepalen van de totale hoeveelheid energie die je installatie zal verbruiken, bijvoorbeeld voor het kiezen van de juiste dimmer, is het wattage wel degelijk van belang!

Verlichting vergelijken: watt, lumen of lux?

Wat is lumen?

Het aantal lumen dat een LED armatuur of lichtbron produceert is een maat voor de lichtstroom. De lichtstroom is de totale hoeveelheid licht die vanuit de lichtbron in alle richtingen wordt uitgestraald - de lichtopbrengst. Het is een geschikte indicator om lichtbronnen te vergelijken, waarvan het licht niet gebundeld is. Dus zonder reflectoren of lenzen. Denk aan een reguliere "peer" of bolvormige lichtbron. Lumen is wat dat betreft wel geschikt om de prestaties van verlichting objectief te vergelijken.

Richtlijnen lichtsterktes per toepassingsgebied

Wat is lux?

Nog een stap verder is lux dit gaat over de lichtsterkte: de hoeveelheid licht (lumen) die op een bepaald oppervlak terecht komt. Bijvoorbeeld hoeveel licht er op je bureau schijnt, of op de vloer van een magazijn. Hiermee is lux dus wellicht nog wel de meest objectieve manier om verlichting te vergelijken; het zegt namelijk iets over hoeveel je werkelijk aan het licht "hebt" op de plaats waar je het nodig hebt.

Ter vergelijking: een lichtbron met 1000 lumen geeft op een oppervlak van 1m2 een lichtsterkte van 1000 lux. Zou je deze lichtbron met dezelfde 1000 lumen boven een oppervlak van 10m2 hangen, dan verlicht het oppervlak slechts met 100 lux.

In veel richtlijnen voor verlichting wordt er per toepassingsgebied een minimaal vereiste lichtsterkte in lux gegeven. Zo weet je dus of de gekozen lichtbron toereikend zal zijn voor het beoogde resultaat.

Watt vs. lumen vs. lux

Op de verpakking en in de specificaties van lichtbronnen en LED armaturen staan vaak zowel het wattage, als de lumenstroom. Je begrijpt nu dat binnen een lichtplan of een situatie met specifieke eisen aan de verlichting, het wattage van minder belang is en lumen en lux het mogelijk maken om concrete vergelijkingen te maken.

Heb jij vragen over het vergelijken van verlichting?

Plaats je vragen onder deze blog in de comments. Een team van lichtadviseurs zit klaar om jouw specifieke vragen te beantwoorden. Uiteraard ben je ook van harte uitgenodigd om jouw aanvullingen op dit artikel met de andere bezoekers van het platform te delen.


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.