Waarom bromt mijn trafo? (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)

Neem eenvoudig contact met ons op via Whatsapp 077-3204343

U bent hier: Home > Kennisbank

Waarom bromt mijn trafo?

Thema: Technische aspecten van LED

Er zijn twee verschillende soorten trafo’s: conventionele trafo's en elektronische trafo’s. Een brommend geluid of trilling kan per trafo-soort verschillende oorzaken hebben. Laten we voorop stellen: een trafo maakt altijd geluid. Maar in sommige gevallen is dat op een niveau dat het goed hoorbaar en storend is. Daarbij nemen we aan dat de trafo zelf verder geen (ander) defect vertoont, en de verlichting gewoon goed functioneert en niet knippert of iets dergelijks.

Brommen bij conventionele trafo's

Het ‘brommen’ van trafo’s wordt veroorzaakt door trillingen. Indien het geluid bij een conventionele trafo’s niet te herleiden is naar een bepaald defect, kan het geluid ontstaan door een magnetisch veld. Het magnetisch veld ontstaat in de behuizing van het armatuur.

Tevens zou het kunnen ontstaan door een ‘bewegend’ bevestigingsoppervlakte zoals een woning met een houtendek. Doormiddel van rubbers kun je de bewegingen dempen of uiteraard een stevigere bevestigingsoppervlakte te gebruiken.

Brommen bij elektronische trafo's

Mocht een elektronische trafo brommen dan duidt meestal op een onvolledige minimale belasting van de trafo. In de meeste gevallen zorgt de minimaal belasting van de elektronische trafo ervoor dat het geluid verdwijnt.


Meer informatie


Reacties

Reactie geplaatst op 28-2-2021 21:56:16 door Laurens Vos
Beste SLV Ik heb een SLV 12 volt gewikkelde transformator die bromt. Hij is juist belast, Wanneer ik hem ruil voor eenzelfde bromt deze ook. Dit komt hoogstwaarschijnlijk doordat hij in een 220v hotel schakeling is opgenomen. Kan ik hier iets aan doen ? Dank voor het antwoord.
Reactie geplaatst op 2-3-2021 11:25:02 door SLV Nederland

Hallo Laurens Vos, dank voor je vraag. Nee, hier kun je niet direct iets aan doen. Afhankelijk van het type lichtbron dat is aangesloten op de c-trafo, zou je misschien een e-trafo kunnen toepassen. Je zou dan eerst moeten nazien of de lichtbron ook geschikt is voor een e-trafo.


Reactie geplaatst op 5-8-2021 19:32:28 door Richard S
Beste SLV, Uit het filmpje begrijp ik dat als de verlichting naar behoren werkt, er geen elektrisch probleem is. En wat kun je dan doen aan een magnetisch veld? Mijn conventionele trafo deed 20 jaar lang onhoorbaar zijn werk voor de kabelverlichting in mijn kelder. Hij is nu verplaatst, van de onderkant van een betonnen vloer naar een bakstenen muur. Dezelfde lampen zijn aangesloten, maar nu is er een bijzonder hinderlijke brom. De enige verschillen met de oude situatie zijn: - een ander lichtpunt (op dezelfde groep) - kortere kabels (4 ipv 9 meter) - één nieuwe kabel is niet origineel, van staal, en heeft mogelijk een kleinere diameter dan de andere. Waar denk jij als expert nu aan? De lampjes branden prima, maar ik krijg hoofdpijn van de brom… alvast dank voor een antwoord!
Reactie geplaatst op 19-8-2021 08:00:54 door SLV Nederland

Beste Richard S. Het is helaas giswerk, waardoor de c-trafo na 20 jaar nu wel is gaan brommen. Misschien dat de componenten door het verplaatsen toch beïnvloed zijn, waardoor bij herinstallatie nu toch iets aan geluid wordt geproduceerd? Misschien is het brommen een resonerend geluid dat ontstaat doordat het koud op een stenen ondergrond staat? Dit zou misschien door rubberen onderleggers/pootjes verholpen kunnen worden. Wellicht gaat de c-trafo het wel begeven na 20 jaar, dat zou ook nog kunnen. Wel netjes dat die het zolang heeft volgehouden.


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt