Welke dimmer is het juiste type voor mijn toepassing? (Hulp bij verlichting)
U bent hier: Home > Kennisbank

Welke dimmer is het juiste type voor mijn toepassing?

Thema: Technische aspecten van LED

Dimmers die kunnen worden toegepast op armaturen zijn in twee groepen te verdelen. Enerzijds de fase afsnijddimmer die de capacitieve belasting regelt en anderzijds de fase aansnijddimmer die de inductieve belasting regelt.
 
Bij een enkel 230V verlichtingsinstallatie met conventionele halogeenlichtbronnen (capacitieve belasting) wordt een fase afsnijddimmer toegepast. Tevens bij installaties met elektronische trafo’s wordt een fase afsnijddimmer toegepast.

Een verlichtingsinstallatie met conventionele trafo’s (inductieve belasting) wordt een fase aansnijddimmer toegepast. Wanneer een conventionele trafo sterk wordt gedimd kan geluidsontwikkeling voorkomen. (Zie ook: Waarom bromt mijn trafo?)
 
Om een zo goed mogelijke dimbare installatie te garanderen is het van belang om de compatibiliteit van de te gebruiken dimmer en armaturen te controleren. Controleer of de dimmer van een andere fabrikant in combinatie met SLV armaturen kan worden gebruikt, voordat de volledige installatie wordt gemonteerd.


Meer informatie

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt