TL verlichting vervangen met LED strips (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

TL verlichting vervangen met LED strips

TL buizen mogen vanaf 1 september 2021 niet meer geproduceerd worden. Maar die zijn goed te vervangen met LED alternatieven. Specifiek in koven kun je daarbij denken aan LED strips, die naast energiezuinigheid en lange levensduur, vele voordelen bieden.

Vervangen met LED TL

In een eerdere blog schreven we al over de uitfasering van TL verlichting in 2021 en de afschaffing van CFL lichtbronnen in 2023. In deze artikelen wordt onder andere besproken dat er voor de klassieke translucentie buizen ook goede LED alternatieven mogelijk zijn. Vaak zijn LED TL's zelfs 1-op-1 uit te wisselen met een traditionele TL buis. Soms dient de starter te worden verwijderd in het armatuur.

Lees ook: Welke lichtbronnen gaan er verdwijnen? (2023)

LED strips in koven

Een techniek die ontzettend vaak wordt toegepast, is dat verlichting (specifiek: TL buizen) in een koof wordt geplaatst. Een koof is een ruimte langs het plafond, achter een wand of onder een kast, waarin verlichting wordt aangebracht. Dankzij de koof zie je het armatuur zelf niet, alleen de indirect afstraling van het licht. Licht in koven geeft vaak een ruimtelijk of decoratief effect in een ruimte. Je ziet het in woningen, maar ook in winkels, theaters, restaurants en casino's - eigenlijk overal wel.

TL verlichting in een koof is vaak perfect te vervangen met een LED strip. Je dient dan natuurlijk wel eerst de bestaande armaturen verwijderen en afvoeren (recyclen!). Maar daarna gaat er een wereld vol mogelijkheden voor je open!

Voordelen van LED strips vs. TL

Het werken met LED strips brengt nog enkele voordelen met zich mee:

 • Je kunt LED strips vaak eenvoudig bevestigen. Bijvoorbeeld in een profiel of dankzij dubbelzijdige tape direct op de ondergrond.
   
 • Je kunt met LED strips langere lengtes maken en vrijwel naadloos aan elkaar aansluiten. Waar een TL armatuur meestel 1.50 meter is, wordt een LED strip doorgaans in 5 meter lengtes verkocht. Daarnaast ontstaan er bij een TL armatuur, als gevolg van de bouw van het armatuur, vaak schaduwplekken op de stukken tussen twee armaturen. Dat probleem kun je ondervangen met LED strips.
   
 • Je kunt LED strips in allerlei kleuren krijgen. Naast diverse tinten wit licht, zijn er ook RGB (gekleurd licht) of RGB+W (gekleurd + wit licht) strips leverbaar. Je kunt dan naar wens een kleur of wittint (kleurtemperatuur) instellen of laten van kleur laten veranderen over een bepaalde tijdsperiode.
   
 • Je kunt LED strips eenvoudig dimmen. TL verlichting dimmen is vaak niet of lastig mogelijk, waar je dit met LED strips heel eenvoudig kunt mogelijk maken.
   
 • Je kunt LED strips eenvoudig rondingen laten volgen. Wat met TL buizen nog wel eens een uitdaging kan zijn, is het met LED strips perfect mogelijk om ronde en golvende lijnen in het interieur te volgen. Esthetisch erg stoer dus!
   
 • LED strips zijn meteen "aan". Waar een TL buis vaak even nodig heeft om op te starten, al dan niet met wat geknipper, is een LED strip gewoon meteen ingeschakeld.
   
 • LED strips gaan langer mee en zijn energiezuiniger. En dat betekent dat je dus een milieubewuste, duurzame keuze maakt. Een LED strip bevat ook geen schadelijke gassen of kwik, zoals dat in een TL buis wordt teruggevonden.
   
 • LED strips gaan minder snel kapot. Niet alleen is de levensduur van een LED gewoon langer, een LED strip kan ook minder snel breken of op een andere manier defect gaan. Er komt geen glazen behuizing aan te pas en de LEDs kunnen een tik(je) verdragen. Bovendien zullen LEDs doorgaans individueel defect gaan, waar je er bijvoorbeeld 60 of 120 op een meter hebt zitten. Dat valt een stuk minder op dan een TL van 1.20 meter die defect gaat.

En zo zijn er nog wel meer voordelen te bedenken! Wil je geholpen worden met het vervangen van TL buizen met LED strips? Neem dan contact met ons op!


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt