Energie besparen met slimme verlichting in kantoortuinen (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Energie besparen met slimme verlichting in kantoortuinen

Thema: Energiebesparing en terugverdientijd

Vele hedendaagse kantoren zijn ingericht volgens het principe van de “kantoortuin”. In plaats van individuele, afgesloten kantoren, bevinden alle medewerkers zich in één grote, open ruimte bij elkaar. Over de ruimte verspreid staan bureaus, soms in eilandjes bij elkaar, waaraan medewerkers plaats kunnen nemen. Daar tussendoor worden zitjes, spreektafels, (lage) kastenwanden en beplanting gezet. 

Flexwerken 

De kantoortuin wordt vaak gecombineerd met het fenomeen “flexwerken”. Dit kan enerzijds betrekking hebben op het feit dat niemand een vaste werkplek heeft in het kantoor (flexplekken). Bij binnenkomst kijk je waar je die dag wilt zitten, logt in op de computer of plugt je laptop in, en je kunt aan de slag. Anderzijds kan flexwerken ook te maken hebben met het feit dat medewerkers de ruimte krijgen om, binnen bepaalde grenzen, hun eigen werktijden te bepalen. Je begint dus niet standaard om 09.00 uur, maar je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld om 10.30 uur of om 12.00 uur te starten. In het ideale geval worden beide zojuist beschreven aspecten van flexwerken gecombineerd. 

Slimme verlichting en flexwerken 

Dit heeft als resultaat dat er telkens andere plaatsen in het kantoor bezet zijn met medewerkers. En het kan dus ook voorkomen dat in delen van het kantoor niemand aanwezig is. Normaal gesproken zou daar dan onnodig de verlichting branden. Met slimme verlichting zorg je ervoor dat je alleen daar licht laat branden, waar ook daadwerkelijk iemand aanwezig is. Bijvoorbeeld door middel van aanwezigheidsmelders. Eventueel combineer je dit met een sensor voor invallend (dag)licht, zodat het niveau van de verlichting tevens wordt afgestemd op zonlicht dat door de ramen binnenvalt. Op deze manier kan vrij eenvoudig energie worden bespaard. 

Extra comfort in de kantoortuin 

In een studie van Christel de Bakker aan de TU Eindhoven (2019, https://research.tue.nl/en/publications/occupancy-based-lighting-control-developing-an-energy-saving-stra) wordt nog een stapje verder gegaan. Omdat het aan- en uitschakelen van verlichting voor omringende medewerkers storend zou kunnen zijn, heeft zij een strategie ontwikkelt waarbij de verlichting is opgedeeld in drie zones. De plaats waar een medewerker zit optimaal verlicht wordt. In een ring daaromheen werd de verlichting gedeeltelijk gedimd en in een tweede ring daaromheen werd de verlichting verder gedimd.

Slimme verlichting in kantoortuinen, naar onderzoek van Christel de Bakker, TUE

Op deze manier ontstaat een minder groot contrast tussen plaatsen waar wel en plaatsen waar geen verlichting brandt. Het geeft meer comfort aan de kantoortuin. Conform dit model wordt er in een middelgrote kantoorruimte al gauw 25 procent energie bespaart. Hoe goed het concept werkt is wel afhankelijk van de grootte van de totale ruimte. 

Meer over het onderzoek 

Lees ook:  


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt