Kun je LED lampen dimmen? (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Kun je LED lampen dimmen?

LED lichtbronnen en LED armaturen zijn doorgaans perfect dimbaar. Je dient natuurlijk wel van de juiste dimmer gebruik te maken. Het vraagt dus om wat afstemming. Leg de specificaties van je lichtbron (of led armatuur) en de dimmer maar eens naast elkaar.

LED lampen zijn niet meer weg te denken in ieder huishouden. Zeker nu dat andere lichtbronnen, zoals gloeilampen en halogeenlampen niet meer geproduceerd worden. Waar LED "vroeger" het imago had van kil, blauw licht, duur en niet te dimmen, is dat nu heel anders. De moderne LED lichtbronnen en LED armaturen zijn doorgaans perfect dimbaar. Er dient natuurlijk wel van de juiste dimmer gebruik gemaakt te worden.

LED lichtbronnen dimmen

Kun je LED lampen dimmen? Is mijn lichtbron dimbaar?Met "lampen" worden doorgaans lichtbronnen bedoeld: het verlichtingsarmatuur heeft één of meerdere fittings, aangeduid met een code bijvoorbeeld E27, E14, GU10, GU5.3, G4 of G9. Hierin wordt de lichtbron geschroefd of vastgeklikt. Van de meeste conventionele lichtbronnen (gloeilampen, halogeenlampen, TL-buizen, spaarlampen) zijn ook LED alternatieven beschikbaar. We spreken dan van een retro-fit lichtbron of LED lichtbron. Zij hebben dezelfde lampvoet als hun conventionele voorganger. Niet alle LED lichtbronnen zijn zonder meer dimbaar. Dit staat doorgaans duidelijk op de verpakking van het product (symbool). Het is tegenwoordig heel gebruikelijk dat een LED lichtbron dimbaar is.

Lees ook: LED verlichting dimmen

Vaak staat bij de vermelding op de verpakking ook hoé de lichtbron dimbaar is. Mogelijke indicaties zijn bijvoorbeeld TRIAC dimbaar, dimmen middels fase-afsnijding (C) en/of fase-aansnijding (L), Tronic dimmers, dimmen middels 1-10V, DALI of via het in-/uitschakelen van de lichtbron. De ondersteunde dimtechnieken staan ook op de (metalen behuizing van de) dimmer afgebeeld.

Kun je LED lampen dimmen? Dimtechniek en minimale belasting dimmerEen bestaande (traditionele) dimmer is niet zonder meer te gebruiken voor het dimmen van LED lichtbronnen. Het kan daarom noodzakelijk zijn om deze te vervangen met een LED dimmer. Het belangrijkste verschil is de minimale belasting die de dimmer nodig heeft. Bij een traditionele dimmer is dat bijvoorbeeld 50 watt. Wanneer je dan vier LED lichtbronnen van 5W hebt, haal je niet de noodzakelijke minimale belasting en gaan de LED lampen niet branden, knipperen of zijn simpelweg niet dimbaar. LED dimmers hebben vaak een minimale belasting van tussen de 1 en 20W, waardoor ze ook met een enkele LED lichtbron al goed functioneren. Het gebruik van een LED dimmer wordt daarom altijd aanbevolen. Daarbij is het een goede richtlijn om het totale wattage van alle aangesloten LED lichtbronnen ongeveer 10% onder de maximale belasting van de LED dimmer te houden.

Bekijk ook: Welke dimmer is het juiste type voor mijn toepassing?

LED armaturen dimmen

Naast LED lichtbronnen zijn er tegenwoordig ook heel veel LED armaturen te koop. Het gaat hier om een verlichtingsarmatuur met één of meerdere geïntegreerde LED lichtbronnen. Deze kun je vaak niet uitwisselen, ze zitten vast ingebouwd in het armatuur. LED armaturen zijn doorgaans ook goed dimbaar. Op welke manier een LED armatuur dimbaar is, staat doorgaans op de verpakking, maar ook op het productlabel van het armatuur. Raadpleeg indien nodig de leverancier van het product.

LED strips dimmen

Flexibele LED strips worden doorgaans aangesloten op 12V of 24V DC gelijkspanning ("constant voltage"), waarvoor een bijpassende LED driver wordt gebruikt. LED strips zijn prima te dimmen. De LED driver dient dimbaar te zijn, bijvoorbeeld via TRIAC, fase aan-/afsnijding, 1-10V, DALI of DMX. Afhankelijk van de toepassing en eventuele bestaande apparatuur kan de lichtexpert de juiste dimtechniek adviseren.

Bekijk ook: Waarom knippert mijn LED verlichting?


Meer informatie


Reacties

Reactie geplaatst op 10-2-2022 10:19:37 door Innox GTX
Wij hebben een staande lamp in de hoek.. waarbij een Dimbare lamp omhoog gericht is en 1 opzij. Hier zitten r7s halogeen staaflampen in (78 mm). Nu de stroom zo veel duurder is (zonder contract) heb ik de naar boven gerichte lamp op de laagst mogelijke brand stand met de watt-meter gemeten.. En ik las 87 watt. Er zit een 150 watt halogeen lamp in. Nu dacht ik.. Ik kijk eens naar een led-lamp. Maar in de winkel zeiden ze dat dit NIET kan.. Zelfs niet met een dimbare r7s led lamp... ! Is er een andere oplossing. Die niet veel geld kost want.. ja,.. daar gaat het nu om. Anders kunnen we beter een andere complete lamp/licht oplossing (armatuur) zoeken. Wat als ik de huidige lamp helemaal voluit aan draai op max. En dan een passend lichter/minder lumen (dan de 150 watt halogeen).. ! En de dimming vastzet,.. zodat niemand die omlaag kan stellen. We schakelen de lamp toch met klikaan/klikuit . Neemt de dimmer toch een hoog minimaal vermogen.. aan watts ?? Ik denk als onkundige dat met dimmer volledig los het een normale fitting wordt.. zoals ik ook een 40 watt of 60 of 75 of 100 watt gloeilamp in een E27 fitting draai.. Maar is dit met de dimmer die er tussen zit toch anders. En gaat mijn meter als het al goed werkt op vol los.. Toch 50 watt of hoger nemen i.p.v. de 5 of 8 watt die het led lampje aangeeft. En maakt het dan nog uit of de ledlamp dimbaar is of niet ?? Zou mij verhelderen als iemand hiet (ooit) een antwoord op kan geven..
Reactie geplaatst op 10-2-2022 10:20:03 door SLV Nederland
Hallo Innox GTX, bedankt voor je uitgebreide reactie. Wat voor ons ontbreekt zijn de technische gegevens van de dimmer. Belangrijk is om te weten wat voor dimmer is toegepast en of deze überhaupt geschikt is voor led lichtbronnen en wat de minimale belasting voor de dimmer is. Ook al staat de dimmer maximaal ingesteld wilt dat niet zeggen dat er maximaal wordt uitgestuurd en kan het goed zijn dat deze toch voor 7-10% gedimd staat. Het beste zou dan zijn om de dimmer fysiek er helemaal tussen uit te halen en op zoek te gaan naar een lichtbron met minder lummen, die eventueel dimbaar is met een (aparte) led dimmer.

Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt