Wat is de levensduur van LED verlichting? (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Wat is de levensduur van LED verlichting?

Thema: Technische aspecten van LED

De levensduur van verlichting wordt doorgaans uitgedrukt in branduren. Dat is bij LED producten niet anders. Echter, waar bij conventionele lichtbronnen de lichtopbrengst geleidelijk afneemt totdat ze helemaal uitvallen, zal een LED product doorgaans niet plotseling kapot gaan. De lichtopbrengst neemt vanaf het eerste gebruik, in de loop van de tijd af.

Vaak wordt er gesproken van de "L70-levensduur" wat betekent: het aantal uren dat het LED product werkt tot dat de lichtopbrengst met 30% is afgenomen (of dus nog voor 70% restant is). In sommige gevallen wordt de levensduur van een LED gemeten totdat de lichtopbrengst met 50% is afgenomen ("L50").

De daadwerkelijke levensduur van LED producten wordt in vergelijking met andere lichtbronnen nog sterker beïnvloed door factoren van buitenaf. Voornamelijk de omgevingstemperatuur waarin de LED wordt gebruikt is een limiterende factor.

Vaak wordt gezegd dat LEDs geen warmte afgeven. Dat is niet helemaal waar. Sterker nog, een LED kan aanzienlijke warmte ontwikkelen. Het is daarbij belangrijk dat die warmte weg kan, bijvoorbeeld door de toepassing van een effectieve koelrib en voldoende ventilatie rond het armatuur. Leds zijn gevoeliger voor hoge temperaturen dan andere lichtbronnen. Vandaar dat het van belang is dat  LED’s niet in contact komen met schadelijke temperaturen van boven de 40 graden Celsius.


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt