Wat betekent LOR, Light Output Ratio of Licht opbrengst verhouding? (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Wat betekent LOR, Light Output Ratio of Licht opbrengst verhouding?

Thema: Technische aspecten van verlichting

LOR staat voor "Light Output Ratio", oftewel de licht opbrengst verhouding. Dit betreft de verhouding tussen de totale hoeveelheid licht die wordt uitgestraald door een armatuur en de totale lichtopbrengst van de lampen (LEDs) die erin branden. 

Kortom, een deel van de lichtstroom van de lichtbron(nen) die een armatuur gebruikt zijn, zal uiteindelijk niet uit het armatuur naar buiten komen. Het gaat verloren in het armatuur. Denk eens aan een gloeilamp, die in alle richtingen licht verspreid. Zodra je deze lichtbron in een lampenkamp schroeft, zal een deel van het licht verloren gaan. De verhouden tussen het licht dat uit de lichtbron komt, en het licht dat daadwerkelijk uit het armatuur komt, noemen we de LOR.

Je berekent de LOR door de totale lichtstroom van het armatuur (in lumen) te delen door de totale lichtstroom van de lichtbron(nen) / gebruikte LEDs. De lichtopbrengstverhouding is altijd kleiner dan 1, of weergegeven als een percentage van 100%.

De LOR is een van de factoren waarmee je rekening kan houden bij het ontwerpen van een lichtplan of een armatuur. Het kan een nuttig percentage vormen bij het opstellen van een efficiënt lichtplan. Bovendien zien we het vaak dat de lichtstroom van een LED-product in de specificaties van de fabrikant wordt gebaseerd op de lichtstroom van de gebruikte lichtbronnen (of LEDs), zonder rekening te houden met het effect dat de vorm en samenstelling van het armatuur hierop heeft.


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt