Opgenomen vermogen vs. wattage van een lichtbron of armatuur (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Opgenomen vermogen vs. wattage van een lichtbron of armatuur

Thema: Verlichting installeren

Het wattage dat op het product staat is niet zonder meer gelijk aan het daadwerkelijk opgenomen vermogen van een lichtbron of armatuur. Dit is een gegeven waar je rekening mee dient te houden bij het bepalen van de voeding / belasting in een lichtproject.

Opgenomen vermogen

Het opgenomen vermogen, ook wel "schijnbaar vermogen" of Ps genoemd, kun je berekenen door het wattage van de lichtbron of armatuur te delen door de powerfactor (PF of PFC). De eenheid van het opgenomen vermogen is VA (Volt Ampère).

Powerfactor

De powerfactor wordt ook wel de arbeidsfactor of vermogensfactor genoemd. Het beschrijft de relatie tussen het (op de verpakking / in de handleiding) aangegeven wattage en het opgenomen vermogen. Het laat als het ware zien hoeveel stroom werkelijk gebruikt wordt om licht te creëren. 

LED verlichting van een hogere kwaliteit heeft een powerfactor van minimaal 0,95 (bij een maximum van 1,00). LED verlichting op basis van "oudere" technologie, of producten van ondermaatse kwaliteit hebben een powerfactor van bijvoorbeeld 0,6 of zelfs lager. Een 10W LED lichtbron met een powerfactor van 0,6 neemt in werkelijkheid dus 40% meer energie op!

Blindstroom

Het verschil tussen beiden noemen we blindstroom. Er wordt meer stroom verbruikt dan werkelijk nodig, als gevolg van inductieve belastingen en/of complexere elektronica in het armatuur. De blindstroom wordt veroorzaakt door het faseverschil tussen spanning en stroom. Je ziet dit (extra) vermogen niet terug op de energiemeter, maar energieleveranciers kunnen dankzij slimme meters de blindstroom tegenwoordig wel steeds vaker meten (en aan jou doorbelasten).

Voorbeelden: rekenen met de powerfactor

Enkele voorbeelden van wattage vs. opgenomen vermogen:

  1. Een lichtbron met een wattage van 10W en een powerfactor van 0,6 neemt in werkelijkheid 16,7VA aan vermogen op.
     
  2. In de specificaties van een LED lichtbron staat een wattage van 12,4W en een powerfactor van 0,93. Het opgenomen vermogen is in dat geval 12,4 W / 0,93 = 13,3VA.
     
  3. Een led voeding van 60W met een powerfactor van 0,95 neemt in de praktijk 60W / 0,95 = 63,2VA aan vermogen op.


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt