Wijzigingen in energielabels op armaturen en lichtbronnen (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Wijzigingen in energielabels op armaturen en lichtbronnen

Thema: Energiebesparing en terugverdientijd

Op de verpakking, brochure, handleiding of website van lichtbronnen en armaturen zie je vrijwel altijd een energielabel staan. Hierop staan een schaal van gekleurde pijltjes A t/m E en daarbij wordt aangegeven binnen welke energieklasse het verlichtingsproduct valt. Het energielabel helpt mensen om elektrische lampen en verlichtingsarmaturen te vergelijken, als het om energieverbruik gaat. 

De regels voor het energielabel zijn vastgesteld in de Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 874/2012 van de Commissie. Echter, doordat het energieverbruik van LED lichtbronnen en LED armaturen steeds lager ligt, dekt de schaalverdeling van het huidige energielabel niet meer goed de lading. Het energielabel wordt daarom herzien. 

Nieuwe regels voor energielabels

Energielabel conform de nieuwe voorschriftenDe Europese Commissie heeft Verordening (EU) 2019/2020 over eisen inzake ecologisch ontwerp voor verlichting en Verordening (EU) 2019/2015 over energie-etikettering voor verlichting gepubliceerd. Zij zullen vanaf 1 september 2021 in alle EU-lidstaten van toepassing zal zijn. De schaalverdeling op het energielabel zal lopen van A (meest efficiënt) tot G (minst efficiënt), geeft informatie over het energieverbruik (uitgedrukt in kWh per 1000 uur) en hebben ze een QR-code die linkt naar meer informatie in een online database. 

In de aanloop daar naar de daadwerkelijke introductie, is sinds 25 december 2019 een deel van de voorschriften rondom het energielabel afgeschaft of aangepast. Dit heeft betrekking op armaturen zonder lichtbron. Hierop mag niet langer een energielabel worden aangebracht. Dat geldt ook voor alle relevante informatiemiddelen zoals de website, brochures, advertenties, offertes en datasheets. 

Waar moeten leveranciers en dealers rekening mee houden? 

Door de etiketteringsvoorschriften voor armaturen af te schaffen, moeten leveranciers en dealers van armaturen zonder lampen het volgende in acht nemen: 

  • Het energielabel of labelgerelateerde informatie mag niet worden opgenomen in advertenties (ook niet op de website). 
  • Het etiket of de etiketgerelateerde informatie is mogelijk niet te vinden in de productbeschrijving of de technische gegevens voor het product (uitzondering zie laatste punt). 
  • Er mogen geen energielabels worden bevestigd of bevestigd als onderdeel van de verkoop via een verkooppunt. 

De verpakking van armaturen en de documentatie in de verpakking mogen geen energielabel hebben. Dit is van toepassing op alle lichten die vanaf 25 december 2019 op de markt worden gebracht. Armaturen die eerder in de handel zijn gebracht, hoeven in dit opzicht niet te worden gewijzigd. 

Bronnen

Voor uitgebreide achtergrondinformatie kun je onder andere terecht op de onderstaande websites:


Meer informatie

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt