Wijzigingen in energielabels op armaturen en lichtbronnen (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Wijzigingen in energielabels op armaturen en lichtbronnen

Vanaf september 2021 gelden er nieuwe regels rondom de energielabels op verlichting. Het gaat om lichtbronnen: led-modules of lampen, niet meer om armaturen. Een armatuur met een uitneembare lichtbron wordt als "omliggende product" aangeduid.

Energielabels herzien

Op de verpakking, brochure, handleiding of website van lichtbronnen en armaturen zie je vrijwel altijd een energielabel staan. Hierop staan een schaal van gekleurde pijltjes A t/m E en daarbij wordt aangegeven binnen welke energieklasse het verlichtingsproduct valt. Het energielabel helpt mensen om elektrische lampen en verlichtingsarmaturen te vergelijken, als het om energieverbruik gaat. 

De regels voor het energielabel zijn vastgesteld in de Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 874/2012 van de Commissie. Echter, doordat het energieverbruik van LED lichtbronnen en LED armaturen steeds lager ligt, dekt de schaalverdeling van het huidige energielabel niet meer goed de lading. Het energielabel wordt daarom herzien. 

Nieuwe regels voor energielabels

Energielabel conform de nieuwe voorschriftenDe Europese Commissie heeft Verordening (EU) 2019/2020 over eisen inzake ecologisch ontwerp voor verlichting en Verordening (EU) 2019/2015 over energie-etikettering voor verlichting gepubliceerd. Zij zullen vanaf 1 september 2021 in alle EU-lidstaten van toepassing zal zijn. De schaalverdeling op het energielabel zal lopen van A (meest efficiënt) tot G (minst efficiënt), geeft informatie over het energieverbruik (uitgedrukt in kWh per 1000 uur) en hebben ze een QR-code die linkt naar meer informatie in een online database. 

De eisen aan de hogere klassen (C toot A) zijn zo opgesteld, dat ze pas in de toekomst worden bereikt. Een armatuur dat eerder een klasse A++ of A+++ kreeg, krijgt dus niet automatisch een klasse A in de nieuwe situatie.

Het design van de energielabels blijft in grote lijnen gelijk overigens.

In de aanloop daar naar de daadwerkelijke introductie, is sinds 25 december 2019 een deel van de voorschriften rondom het energielabel afgeschaft of aangepast. Dit heeft betrekking op armaturen zonder lichtbron. Hierop mag niet langer een energielabel worden aangebracht. Dat geldt ook voor alle relevante informatiemiddelen zoals de website, brochures, advertenties, offertes en datasheets. 

Waar moeten leveranciers en dealers rekening mee houden? 

Door de etiketteringsvoorschriften voor armaturen af te schaffen, moeten leveranciers en dealers van armaturen zonder lampen het volgende in acht nemen: 

  • Het energielabel of labelgerelateerde informatie mag niet worden opgenomen in advertenties (ook niet op de website). 
  • Het etiket of de etiketgerelateerde informatie is mogelijk niet te vinden in de productbeschrijving of de technische gegevens voor het product (uitzondering zie laatste punt). 
  • Er mogen geen energielabels worden bevestigd of bevestigd als onderdeel van de verkoop via een verkooppunt. 

Tijdlijn wijzigingen energielabels op verlichting (20210

De verpakking van armaturen en de documentatie in de verpakking mogen geen energielabel hebben. Dit is van toepassing op alle lichten die vanaf 25 december 2019 op de markt worden gebracht. Armaturen die eerder in de handel zijn gebracht, hoeven in dit opzicht niet te worden gewijzigd. 

Bronnen

Voor uitgebreide achtergrondinformatie kun je onder andere terecht op de onderstaande websites:


Meer informatie


Reacties

Reactie geplaatst op 4-8-2021 07:57:07 door Lint ev Clares Y Sánchez
Goede morgen! Dank voor de uitleg voor de nieuwe regelgeving aangaande energielabels armaturen. Voor de zekerheid nog 1 vraag; betekent het dat de armaturen ook in de toekomst geen energielabel mogen dragen en dat de nieuwe energie labels alleen van toepassing zijn bij armaturen welke ook een lichtbron in de verpakking hebben? Dank alvast voor uw bericht! Vriendelijke groet, A. van Lint
Reactie geplaatst op 16-8-2021 08:41:43 door SLV Nederland

Beste Lint ev Clares Y Sánchez, energielabels hebben betrekking op lichtbronnen en niet op armaturen. Wanneer een armatuur geen lichtbron bevat, zit er geen energielabel op. Heeft een armatuur een geïntegreerde lichtbron, dan komt er wel een energielabel op.


Reactie geplaatst op 2-9-2021 11:54:37 door Marcel Houdel
Gelden deze regels voor Decoratieve solar lampen, niet bedraad?
Reactie geplaatst op 2-9-2021 12:39:35 door SLV Nederland

Beste Marcel, in de nieuwe regelgeving staat onder andere: “Naleving van de ErP-verordening van de EU is verplicht voor alle energie-verbruikende en energie-gerelateerde producten en is van toepassing op alle producten die op de markt worden gebracht binnen de Europese Economische Ruimte (EER).” Indien jouw decoratieve solar lamp een vaste (geïntegreerde) lichtbron bevat, zou ik uit bovenstaande afleiden dat het product onderhevig is aan de nieuwe regelgeving. Ik wil graag aanraden om de publicaties van de EU over dit thema goed te bestuderen (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/?uri=uriserv%3AOJ.L_.2019.315.01.0209.01.ENG&toc=OJ%3AL%3A2019%3A315%3ATOC). [CdB]


Reactie geplaatst op 13-9-2021 18:16:14 door Hennie
Dank voor de nuttige info. Ik zou trouwens nog even kritisch kijken naar de (blijkbaar automatische) ondertitels bij het filmpje (met woorden als 'humor' en 'celdeling'..)
Reactie geplaatst op 14-9-2021 08:04:30 door SLV Nederland
Dankjewel voor het compliment en de tip Hennie. De ondertiteling wordt inderdaad automatisch ingevoegd.
Reactie geplaatst op 16-5-2023 09:15:34 door Marco
Hallo. Is het mogelijk om een import te maken van meerdere lichtbronnen zodat niet alles handmatig aangemeld hoeft te worden? Groetjes, Marco
Reactie geplaatst op 22-5-2023 08:39:30 door SLV Nederland

Hallo Marco,

Hartelijk dank voor je bericht. Het is me alleen niet duidelijk waar je vraag precies over gaat?


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

De nieuwe energielabels bij SLV

Zodat je met de nieuwe energie-efficiëntieklassen kunt werken en de juiste armaturen kunt kiezen, zorgt SLV voor het volgende: in de BIG WHITE® '22 zijn de nieuwe classificaties al terug te vinden.

Nieuwe energielabels in de BIG WHITE '22 van SLV

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt