Wijzigingen in energielabels op armaturen en lichtbronnen (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)

Neem eenvoudig contact met ons op via Whatsapp 077-3204343

U bent hier: Home > Kennisbank

Wijzigingen in energielabels op armaturen en lichtbronnen

Vanaf september 2021 gelden er nieuwe regels rondom de energielabels op verlichting. Het gaat om lichtbronnen: led-modules of lampen, niet meer om armaturen. Een armatuur met een uitneembare lichtbron wordt als "omliggende product" aangeduid.

Energielabels herzien

Op de verpakking, brochure, handleiding of website van lichtbronnen en armaturen zie je vrijwel altijd een energielabel staan. Hierop staan een schaal van gekleurde pijltjes A t/m E en daarbij wordt aangegeven binnen welke energieklasse het verlichtingsproduct valt. Het energielabel helpt mensen om elektrische lampen en verlichtingsarmaturen te vergelijken, als het om energieverbruik gaat. 

De regels voor het energielabel zijn vastgesteld in de Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 874/2012 van de Commissie. Echter, doordat het energieverbruik van LED lichtbronnen en LED armaturen steeds lager ligt, dekt de schaalverdeling van het huidige energielabel niet meer goed de lading. Het energielabel wordt daarom herzien. 

Nieuwe regels voor energielabels

Energielabel conform de nieuwe voorschriftenDe Europese Commissie heeft Verordening (EU) 2019/2020 over eisen inzake ecologisch ontwerp voor verlichting en Verordening (EU) 2019/2015 over energie-etikettering voor verlichting gepubliceerd. Zij zullen vanaf 1 september 2021 in alle EU-lidstaten van toepassing zal zijn. De schaalverdeling op het energielabel zal lopen van A (meest efficiënt) tot G (minst efficiënt), geeft informatie over het energieverbruik (uitgedrukt in kWh per 1000 uur) en hebben ze een QR-code die linkt naar meer informatie in een online database. 

De eisen aan de hogere klassen (C toot A) zijn zo opgesteld, dat ze pas in de toekomst worden bereikt. Een armatuur dat eerder een klasse A++ of A+++ kreeg, krijgt dus niet automatisch een klasse A in de nieuwe situatie.

Het design van de energielabels blijft in grote lijnen gelijk overigens.

In de aanloop daar naar de daadwerkelijke introductie, is sinds 25 december 2019 een deel van de voorschriften rondom het energielabel afgeschaft of aangepast. Dit heeft betrekking op armaturen zonder lichtbron. Hierop mag niet langer een energielabel worden aangebracht. Dat geldt ook voor alle relevante informatiemiddelen zoals de website, brochures, advertenties, offertes en datasheets. 

Waar moeten leveranciers en dealers rekening mee houden? 

Door de etiketteringsvoorschriften voor armaturen af te schaffen, moeten leveranciers en dealers van armaturen zonder lampen het volgende in acht nemen: 

  • Het energielabel of labelgerelateerde informatie mag niet worden opgenomen in advertenties (ook niet op de website). 
  • Het etiket of de etiketgerelateerde informatie is mogelijk niet te vinden in de productbeschrijving of de technische gegevens voor het product (uitzondering zie laatste punt). 
  • Er mogen geen energielabels worden bevestigd of bevestigd als onderdeel van de verkoop via een verkooppunt. 

Tijdlijn wijzigingen energielabels op verlichting (20210

De verpakking van armaturen en de documentatie in de verpakking mogen geen energielabel hebben. Dit is van toepassing op alle lichten die vanaf 25 december 2019 op de markt worden gebracht. Armaturen die eerder in de handel zijn gebracht, hoeven in dit opzicht niet te worden gewijzigd. 

Bronnen

Voor uitgebreide achtergrondinformatie kun je onder andere terecht op de onderstaande websites:


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

De nieuwe energielabels bij SLV

Zodat je met de nieuwe energie-efficiëntieklassen kunt werken en de juiste armaturen kunt kiezen, zorgt SLV voor het volgende: in de BIG WHITE® '22 zijn de nieuwe classificaties al terug te vinden.

Nieuwe energielabels in de BIG WHITE '22 van SLV

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt