Waar dien ik rekening mee te houden bij het aansluiten van LED aan een driver? (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)

Neem eenvoudig contact met ons op via Whatsapp 077-3204343

U bent hier: Home > Kennisbank

Waar dien ik rekening mee te houden bij het aansluiten van LED aan een driver?

Thema: Verlichting installeren

LED producten die constante stroom (gelijkspanning) nodig hebben worden met een LED driver gevoed. Een LED driver levert altijd constante stroom, de meest voorkomende zijn 350mA, 700mA en 1200mA. Met name LED producten uitgevoerd met Power LED worden met een LED driver gevoed.

Aandachtspunten:

 1. Sluit de LED’s nooit onder spanning aan. Zorg ervoor dat de installatie spanningsvrij is voordat je begint.
   
 2. Sluit eerst de secundaire zijde van de LED driver aan. Dat is de kabel van de driver naar het LED product. Sluit daarna de primaire zijde van de LED driver aan. Dat is de kabel van de driver naar het spanningsnet.
   
 3. Mocht je meerdere LED’s willen aansluiten op één LED driver dan dien je deze in serie te schakelen.

  Meerdere stroomgestuurde LEDs in serie schakelen
   
 4. Bij het gebruik van drivers (constante stroom) wordt geadviseerd om de secondaire aansluiting kortstondig met een draad of bijvoorbeeld twee schroevendraaiers kort te sluiten (+ en - verbinden) om restspanning te verwijderen. Dit is met name van toepassing wanneer de driver al een keer eerder in gebruik is geweest, en waar in de componenten een restspanning bewaard kan blijven. Uiteraard verwijder je de kortsluiting voordat je de driver weer in gebruik neemt.


Meer informatie


Reacties

Reactie geplaatst op 11-2-2021 16:20:16 door Kees Sap
Beste SLV, Ik heb een van u w video's bekeken over LED-drivers aansluiten. Aan het einde van de video heeft u het over de secondaire kant kortsluiten. Ik zou graan willen weten hoe u dit doet? Graag een voorbeeld? vr ger Kees Sap
Reactie geplaatst op 15-2-2021 08:22:14 door SLV Nederland

Hallo Kees Sap, het kortsluiten van de secundaire kant is iets wat je eenmalig / kortstondig doet bij een led driver die al een keer gebruikt is.

Als een driver al een keer gebruikt is, dan kan een component in de driver namelijk nog geladen zijn met een beetje stroom. Door de driver eerst volledig spanningsvrij te maken (stekker uit het stopcontact) en daarna de secundaire kant kort te sluiten (+ tegen -) met een draadje of twee schroevendraaiers, dan worden de component leeg gemaakt van eventuele stroom die nog aanwezig zou zijn. De kortsluiting verwijder je daarna weer voordat je de driver gaat gebruiken!

Het kan voorkomen dat een stroomgestuurde LED wordt verbrand, indien er nog reststroom in de driver aanwezig is. Dit is dan eigenlijk hetzelfde effect, zodra je stroomgestuurde leds onder spanning aansluit.


Reactie geplaatst op 15-2-2021 11:24:35 door Kees Sap
Bedankt voor je antwoord. In de video is het niet helemaal duidelijk dat je de condensatoren van de driver hiermee wil laten leeg lopen ten einde een spanning piek te voorkomen bij ingebruikname. Overigens als dit kan gebeuren is het een geen goed ontwerp. Een weerstandje van 10Kohm over secondaire heeft meestal geen invloed op de schakeling, maar zorgt er wel voor dat de condensatoren in de schakeling binnen een paar minuten leeg zijn.
Reactie geplaatst op 17-3-2021 13:43:27 door Jos
Ik heb de slv play inbouwspots gekocht. Elke spot heeft een "travo". Hoe sluit ik meerdere spits op 1 lichtnetaansluiting aan. Ik heb geen verbindingskabel erbij. In doos zat alleen spot met klein trafo. Hoe moet ik die met elkaar verbinden
Reactie geplaatst op 18-3-2021 11:01:18 door SLV Nederland

Beste Jos, je kunt de drivers bij de SLV Play inbouwspots helaas niet onderling doorlussen. Je zult ze parallel op de 230 VAC bron moeten aansluiten, bijvoorbeeld met behulp van Wago-klemmen.


Reactie geplaatst op 3-4-2021 11:24:34 door Jan
Ik heb een kleine LED driver van 220-240V naar 12V DC 0,42 A. (Model AP 1000). Kan ik deze gebruiken voor een antenneversterker die 12V 20 mA vraagt?
Reactie geplaatst op 6-4-2021 12:23:36 door SLV Nederland

Hallo Jan, je vraag is meer van elektrotechnische aard, dan specifiek verlichting. Wellicht is het handig dit ook nog via een ander kanaal te controleren. Echter, wanneer je de genoemde LED driver aan de antenneversterker aansluit loop je een goede kans op overbelasting. Wij zouden het niet aanraden.


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt