Veel LED producten, zoals bijvoorbeeld de spots onder een keukenkastje, worden aangestuurd door een LED driver. De driver zorgt voor een constant stroom naar het product. Bij de installatie dien je op een paar zaken te letten.
Met een LED driver wordt 230V wisselspanning uit het stopcontact omgezet naar een 12V of 24V gelijkspanning met een constante stroom. LED producten die constante stroom (gelijkspanning) nodig hebben worden dan met de LED driver van voeding voorzien. Een LED driver levert altijd constante stroom, de meest voorkomende zijn 350mA, 700mA en 1200mA. Met name LED producten uitgevoerd met Power LEDs worden met een LED driver gevoed. Denk bijvoorbeeld aan LED downlights (spotjes) of LED panelen.
Sluit de LED’s nooit onder spanning aan. Zorg ervoor dat de installatie spanningsvrij is voordat je begint. Kortom, schakel de relevante groep in de meterkast uit en controleer nog even met een multimeter of spanningszoeker dat de installatie echt spanningsvrij is.
Sluit bij constante stroom (gelijkspanning) producten altijd eerst de secundaire zijde van de LED driver aan. Dat is de kabel van de driver naar het LED product. Sluit daarna de primaire zijde van de LED driver aan. Dat is de kabel van de driver naar het spanningsnet.
Bekijk ook: Wat is het verschil tussen een trafo, een voeding en een led driver?
Mocht je meerdere LED’s willen aansluiten op één LED driver dan dien je deze in serie te schakelen. Let daarbij ook op de maximale belasting van de LED driver. Het wattage van de individuele LED producten mag bij elkaar opgeteld niet het (maximale) wattage van de driver overschrijden. Een goede richtlijn is om een LED driver voor ca. 80% te belasten.
Bij een serieschakeling ga je van de (+) aansluiting van de LED driver met een kabel naar de (+) aansluiting van het LED product. Vanuit de (-) aansluiting van het LED product ga je naar de (+) aansluiting van het volgende LED product, enzovoorts. De (-) aansluiting van het laatste LED product wordt weer verbonden met de (-) aansluiting van de LED driver. Er ontstaat zo één stroompad. Zie ook onderstaande afbeelding:
Bij het gebruik van drivers (constante stroom) wordt geadviseerd om de secundaire aansluiting kortstondig met een draad of bijvoorbeeld twee schroevendraaiers kort te sluiten (+ en - verbinden) om restspanning te verwijderen. Dit is met name van toepassing wanneer de driver al een keer eerder in gebruik is geweest, en waar in de componenten een restspanning bewaard kan blijven. Uiteraard verwijder je de kortsluiting voordat je de driver weer in gebruik neemt.
Hallo Kees Sap, het kortsluiten van de secundaire kant is iets wat je eenmalig / kortstondig doet bij een led driver die al een keer gebruikt is.
Als een driver al een keer gebruikt is, dan kan een component in de driver namelijk nog geladen zijn met een beetje stroom. Door de driver eerst volledig spanningsvrij te maken (stekker uit het stopcontact) en daarna de secundaire kant kort te sluiten (+ tegen -) met een draadje of twee schroevendraaiers, dan worden de component leeg gemaakt van eventuele stroom die nog aanwezig zou zijn. De kortsluiting verwijder je daarna weer voordat je de driver gaat gebruiken!
Het kan voorkomen dat een stroomgestuurde LED wordt verbrand, indien er nog reststroom in de driver aanwezig is. Dit is dan eigenlijk hetzelfde effect, zodra je stroomgestuurde leds onder spanning aansluit.
Beste Jos, je kunt de drivers bij de SLV Play inbouwspots helaas niet onderling doorlussen. Je zult ze parallel op de 230 VAC bron moeten aansluiten, bijvoorbeeld met behulp van Wago-klemmen.
Hallo Jan, je vraag is meer van elektrotechnische aard, dan specifiek verlichting. Wellicht is het handig dit ook nog via een ander kanaal te controleren. Echter, wanneer je de genoemde LED driver aan de antenneversterker aansluit loop je een goede kans op overbelasting. Wij zouden het niet aanraden.
Hallo Jean Marie. Qua vermogen en spanning kunnen we niks gek ontdekken, het lijkt er op dat de voeding defect gaat. Wat is de spanning over de lampjes als deze vol branden en als deze maar half branden? Het kan aan de voeding liggen of er zit ergens een sluiting, waardoor de voeding wordt overbelast.
Hallo Erwin, Hartelijk dank voor je vraag.
Om het functioneren van de led driver goed te kunnen controleren, adviseren wij om deze altijd belast te meten, dus met aangesloten led verlichting. De uitgangsspanning moet overeenstemmen met het minimum/maximum dat doorgaans op het etiket van de driver staat vermeld. Het gedrag van de uitgang kan namelijk afwijkend zijn wanneer deze onbelast is. Mocht de spanning lager zijn dan het minimum van de specificaties, dan is er iets mis met de driver. Is de spanning correct, maar gaat de led verlichting niet aan, dan zit er een defect in de led.
Hallo Rene, hartelijk dank voor je bericht. Zonder merk / type / specificaties van de armaturen en schakeling is het gissen wat er precies aan de hand kan zijn. Het lijkt erop dat je de armaturen niet tegelijk hebt aangesloten en van spanning hebt voorzien. Wat je kan proberen is om één armatuur los te koppelen en daarna de schakelaar in de muur te bedienen en het armatuur daarna weer terug te monteren.
Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.
Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.
Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!
Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.
Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.