Stroomgestuurd (constant current) vs. Spanningsgestuurd (constant voltage) (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Stroomgestuurd (constant current) vs. Spanningsgestuurd (constant voltage)

Het aansturen van LEDs kun je stroom-gestuurd (constant current) of spannings-gestuurd (constant voltage) doen. Beide technieken hebben voor- en nadelen en bovendien zijn ze niet uitwisselbaar. Dus tijd om wat zaken op een rij te zetten!

Welke driver of voeding heb ik nodig?

Bij het aansturen van LEDs kom je voor de keuze te staan of je dit stroomgestuurd (constant current) of spanningsgestuurd (constant voltage) dient te doen. Welke van de twee je moet kiezen, is overigens afhankelijk van het type LEDs en de manier waarop zij in het LED product (armatuur, strip, module) verwerkt zijn. Beide technieken hebben voor- en nadelen en bovendien zijn ze niet uitwisselbaar. LEDs die zijn ontworpen voor een stroomgestuurde aansturing kunnen niet samen worden gebruikt met een spanningsgestuurde voeding.

Bekijk ook: Wat is het verschil tussen een trafo, een voeding en een led driver?

Stroomgestuurd: constant current (CC)

We spreken hier van een stroombron of LED driver. De primaire zijde van de driver wordt doorgaans op 100-270 VAC aangesloten, waardoor aan de secundaire zijde een contstante stroom gaat lopen van bijvoorbeeld 350mA, 700mA of 1050mA. De constantestroomdriver wordt doorgaans gebruikt bij LED downlights en LED panelen. Er kan één armatuur worden aangesloten of een reeks van armaturen in serieschakeling.

Er zijn LED drivers verkrijgbaar waarop de stroomsterkte van de uitgang naar wens ingesteld kan worden. Je dient rekening te houden met de forward voltage (Uf ) van de aangesloten producten. Bij elkaar opgeteld mag de Uf het maximum (vaak genoemd op het label op de driver) niet overschrijden. Je berekent de Uf  door het vermogen van de LED (in Watt) te delen door de stroom (in Ampère).

Let op bij het aansluiten van stroomgestuurde LEDs

Belangrijk om te onthouden is dat stroomgestuurde LEDs nooit onder spanning mogen worden aangesloten! Sluit altijd eerst de secundaire zijde aan, voordat je de primaire zijde aansluit. Dit heeft te maken met het feit dat een stroomgestuurde LED driver bij het inschakelen de spanning verdeeld over alle aangesloten armaturen. Is er niets aangesloten, dan wordt doorgaans de maximale uitgangsspanning opgebouwd. Sluit je vervolgens een LED product aan, dan krijgt dat direct de maximale uitgangsspanning aangeboden. Dit resulteert meestal in een defect LED product.

Bekijk ook: Waar dien ik rekening mee te houden bij het aansluiten van LED aan een driver?

Spanningsgestuurd: constant voltage (CV)

Bij dit type sturing spreken we van een spanningsbron of LED voeding. De primaire zijde van de driver wordt doorgaans op 100-270 VAC aangesloten en op de secundaire zijde zal een constant spanning komen te staan, zoals 12 VDC of 24 VDC. De spanningsgestuurde voeding wordt veelal toegepast bij LED strips, maar geldt in feite ook voor LED lichtbronnen met E27, E14 of GU10 fitting, welke op (een constante wisselspanning van) 230 VAC werken.

Het is goed om te bedenken dat LEDs in de basis stroomgestuurd zijn. Daarom zal in een spanningsgestuurd product altijd met weerstanden gewerkt worden om de stroomsterkte geschikt te maken voor de gebruikte LED. Hierin gaat een beetje energie verloren (wordt omgezet in warmte). Je zou kunnen zeggen dat spanningsgestuurde systemen iets minder gunstig met energie omgaan, in vergelijking met stroomgestuurde systemen.

Voor- en nadelen

Eén van de voordelen van een stroomgestuurde aansturing van LEDs zou kunnen zijn dat je langere (kabel)lengtes kunt overbruggen, omdat het spanningsverlies minder van belang is. Je bent ook minder afhankelijk van spanningsfluctuaties in de voeding. En omdat alle LEDs in serie staan, is de stroomsterkte door alle LEDs hetzelfde en zou dus ook dezelfde lichtsterkte moeten ontstaan (alle LEDs in het product branden even fel). Constant current is vooral interessant voor high power LEDs, waar een te hoge stroomsterkte tot doorbranden van de LEDs kan zorgen. Echter, gaat één LED (of armatuur) in de serieschakeling defect, dan werkt de hele kring niet meer.

Voordelen van een spanningsgestuurd product zoals een 24 VDC LED strip, is dat je het eenvoudig in stukken kunt knippen, en dat bij een parallelschakeling alleen de defecte LED uit gaat en niet de hele schakeling. Veel installateurs zijn beter bekend met constant voltage dan zijn tegenhanger constant current. Ook zijn constant voltage systemen vaak wat goedkoper te produceren.


Meer informatie


Reacties

Reactie geplaatst op 2-3-2021 08:59:42 door Frank Schepens
Goedmorgen mijn Dames, Heren, Ik kwam uw website tegen op internet en dat zag er prima uit dus kijken of u mij kunt helpen. Twee vragen. Ik heb grondspots waar ik travo’s voor nodig heb. Het betreft, zie foto, grondspots die in een groepje van 3 staan onder een boom. De afstand van het bedieningskastje is tussen de 5 en 10m. Hebben jullie hier travo’s voor? Dan 2de situatie. De zwembad spots. In het eerste zwembad zitten 2 spots, lengte kabel 3x1,5 met eenlengte van ca. 5 a 6 m. Het tweede zwembad zitten 4 spots. Volgens mij op 1 kabel, maar wel een hele dikke, weet niet exact de maat, maar ca. 1cm doorsnee, afstand is max. 10m tot de laatste spot. Ik hoop dat ik het allemaal een beetje duidelijk heb uitgelegd. Indien er vragen zijn verneem ik dat graag. Met vriendelijke groeten, Frank Schepens P.S. Wil foto's meesturen van de Led's maar is niet mogelijk. Romantic Ecolodges en Provence 785 La Lauve 06260 Saint Pierre France Mob: +31 653 77 67 32
Reactie geplaatst op 2-3-2021 15:50:29 door SLV Nederland

Beste Frank Schepens, in het assortiment van SLV zijn helaas geen 12 VDC trafo’s aanwezig die geschikt zijn voor buiten-gebruik. Wellicht dat u bij een andere aanbieder een geschikte voeding kunt vinden: https://www.google.com/search?q=waterdichte+voeding+12+VDC

Het minimale wattage van de benodigde voedingen zou moeten zijn:

 1. Onder de boom:
  1. 3 x 15W grondspots 12 VDC  à 45W (aanbevolen voeding 56W)
 2. Bij het zwembad:
  1. 2 x 12W LED Underwater Light 12 VDC à 24W (aanbevolen voeding 30W)
  2. 4 x 12W LED Underwater Light 12 VDC à 48W (aanbevolen voeding 60W)
   Of wanneer aan elkaar doorgelust à 72W (aanbevolen voeding 90W)

Hopelijk kunt u hier mee vooruit!


Reactie geplaatst op 15-9-2023 20:50:10 door Aad
Als een led in een serieschakeling defect raakt, gaat deze (meestal) iin brugmodus, dwz dat de stroomkring dan niet onderbroken wordt. Alle andere leds in de kring blijven dan toch branden
Reactie geplaatst op 4-10-2023 16:13:55 door Stanny
Kan ik een 500ma led – 11 watt ook aansluiten op een 350 ma led ??? Geeft deze dan minder/meer licht, gaat hij dan stuk en/of wat gebeurd er….?  
Reactie geplaatst op 5-10-2023 10:38:48 door SLV Nederland

Hallo Stanny, dank voor je vraag. 

Je kan een led aansturen met een stroom die lager is dan het eigenlijk benodigde milliampère. Bijvoorbeeld een 500mA led aansturen met 350mA. Dat kan geen kwaad. De led zal minder fel branden, maar dat is het dan ook. Zou je een hogere stroom gebruiken (bijvoorbeeld 700mA bij een 500mA led) dan zal dit tot defecten leiden.

Weetje: in sommige lichtbronnen wordt de led bewust onderstuurd, om enerzijds de levensduur te verhogen en op een later moment de terugval in de lichtsterkte te kunnen compenseren door de stroom weer iets op te schroeven.

Eén ding waar je wel nog op moet letten: Je dient rekening te houden met de forward voltage (Uf) van de aangesloten producten. Bij elkaar opgeteld mag de Uf het maximum (vaak genoemd op het label op de driver) niet overschrijden. Je berekent de Uf door het vermogen van de LED (in Watt) te delen door de stroom (in Ampère).


Reactie geplaatst op 5-3-2024 16:07:52 door Peter van Megen
Heb een lamp met 5 halogeen spots omgebouwd met 5 led ampjes. Deze staan parallel dit kan bouw technisch niet anders. Als ik er een lab. voeding aanhang met 12 volt en een amperage van 1 ampere doet deze het een tijdje en gaat dan niet meer aan. Ook al met andere voeding geprobeerd maar helpt ook niet. Heb ik een speciale led voeding nodig? Of moeten deze toch in serie? Ik zie ook op forums dat serie beter is. Hebben jullie een voeding die wel werkt? samen volgens voeding 0.7 A Heeft u hier een antwoord op?
Reactie geplaatst op 8-3-2024 10:56:14 door SLV Nederland

Hallo Peter, bedankt voor je vraag. Theoretisch zou dit moeten werken en lijkt het erop dat de voeding te warm wordt en in protect mode gaat. Je kan proberen een zwaardere voeding bijvoorbeeld 12V 20W of hogere wattage te gebruiken. Wij hebben deze voedingen niet in ons programma.


Reactie geplaatst op 5-4-2024 10:37:28 door Kristof
Beste Onze ledstrip (stroomgestuurd) gaf weinig tot geen licht meer. De driver heb ik vervangen door een nieuwe, de ledstrip werkte terug op volle sterkte. Echter na 4x aan uit te schakelen hadden we terug het zelfde effect als met de oude driver. Wat zou hier mogelijks het probleem kunnen zijn? mvg Kristof
Reactie geplaatst op 5-4-2024 10:54:57 door SLV Nederland

Hallo Kristof. Hartelijk dank voor je vraag. Kun je aangeven om welk merk en type ledstrip het gaat, en met welke driver (merk/type) je werkt? Alvast bedankt.


Reactie geplaatst op 5-4-2024 12:03:25 door Kristof
Het type driver is DO-42W7ààmA-L merk; Sequoia. output voltage: DC &éV-60V output current: 700mA output power: 8,5-42W power factor: >0,9 Ledstrip; SMD LED 37Watt RA waarde: >80 meer gegevens van de ledstrip heb ik niet. mvg Kristof
Reactie geplaatst op 5-4-2024 13:51:08 door SLV Nederland

Hallo Kristof. Dank voor deze aanvulling. We kunnen je driver helaas niet terugvinden op internet, om eventuele aanvullende gegevens te kunnen bekijken. Staat er verder op de ledstrip zelf niets meer van de specificaties? Je beschreef dat je de driver 4x aan/uit geschakeld had, waarna het licht minder werd. Is dat snel achter elkaar, of met normaal gebruik? Wordt er eventueel nog gedimd in deze installatie?


Reactie geplaatst op 5-4-2024 14:28:46 door Kristof
De ledstrip gedemonteerd en op de werkbank aangesloten, wonder boven wonder werkt deze perfect. Nog even alle connecties gecontroleerd als ook de 2 draden die door de behuizing lopen om de ledstrip op te houden. Mijn vermoeden is dat de isolatie beschadigd is aan de doorvoer, dit door het gewicht. Hierdoor is het mogelijk dat er een verlies veroorzaakt (aluminium behuizing)word. De draden met wat tape omzwachteld en terug gemonteerd. Terug alles aangesloten op het plafond deze werkt terug. Hopelijk was dit het probleem. Alvast bedankt om te reageren op mijn vraag. Mocht dit probleem niet meer voor vallen laat ik je dit weten, is mss iets dat andere mensen ook meemaken.  
Reactie geplaatst op 18-6-2024 22:05:00 door Roel v Ravenhorst
Vraagje, bij tennis hebben we op mast Aaa-lux ledverlichting, driver is stuk, vraagje hoe worden de led units aangestuurd, wil stroom of spanning gestuurde unit kopen en welke spanning, stroom, hoor graag gr Roel
Reactie geplaatst op 20-6-2024 12:11:38 door SLV Nederland

Hallo Roel,

Hartelijk dank voor je bericht en vraag op ons kennisplatform. In algemene zin is te zeggen dat een led driver een wisselspanning, bijvoorbeeld 230VAC omzet in een constante stroomsterkte voor de leds, dus een stroomgestuurde oplossing.

Het beantwoorden van je vraag is op basis van de huidige informatie wel uitdagend. Ik heb documentatie van AAA-LUX opgezocht. Heb je een idee van welk type armatuur jullie gebruik maken? Heb je de driver zelf bij de hand of zit die nog boven in de mast? Normaal gesproken zal op de driver zelf informatie staan over de specificaties. Het is wellicht ook niet onverstandig om het vervangende onderdeel bij AAA-LUX op te vragen, zodat je zeker weet dat dit compatible is.

WS-serie van AAA-LUX


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt