Stroomgestuurd (constant current) vs. Spanningsgestuurd (constant voltage) (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Stroomgestuurd (constant current) vs. Spanningsgestuurd (constant voltage)

Het aansturen van LEDs kun je stroom-gestuurd (constant current) of spannings-gestuurd (constant voltage) doen. Beide technieken hebben voor- en nadelen en bovendien zijn ze niet uitwisselbaar. Dus tijd om wat zaken op een rij te zetten!

Welke driver of voeding heb ik nodig?

Bij het aansturen van LEDs kom je voor de keuze te staan of je dit stroomgestuurd (constant current) of spanningsgestuurd (constant voltage) dient te doen. Welke van de twee je moet kiezen, is overigens afhankelijk van het type LEDs en de manier waarop zij in het LED product (armatuur, strip, module) verwerkt zijn. Beide technieken hebben voor- en nadelen en bovendien zijn ze niet uitwisselbaar. LEDs die zijn ontworpen voor een stroomgestuurde aansturing kunnen niet samen worden gebruikt met een spanningsgestuurde voeding.

Bekijk ook: Wat is het verschil tussen een trafo, een voeding en een led driver?

Stroomgestuurd: constant current (CC)

We spreken hier van een stroombron of LED driver. De primaire zijde van de driver wordt doorgaans op 100-270 VAC aangesloten, waardoor aan de secundaire zijde een contstante stroom gaat lopen van bijvoorbeeld 350mA, 700mA of 1050mA. De constantestroomdriver wordt doorgaans gebruikt bij LED downlights en LED panelen. Er kan één armatuur worden aangesloten of een reeks van armaturen in serieschakeling.

Er zijn LED drivers verkrijgbaar waarop de stroomsterkte van de uitgang naar wens ingesteld kan worden. Je dient rekening te houden met de forward voltage (Uf ) van de aangesloten producten. Bij elkaar opgeteld mag de Uf het maximum (vaak genoemd op het label op de driver) niet overschrijden. Je berekent de Uf  door het vermogen van de LED (in Watt) te delen door de stroom (in Ampère).

Let op bij het aansluiten van stroomgestuurde LEDs

Belangrijk om te onthouden is dat stroomgestuurde LEDs nooit onder spanning mogen worden aangesloten! Sluit altijd eerst de secundaire zijde aan, voordat je de primaire zijde aansluit. Dit heeft te maken met het feit dat een stroomgestuurde LED driver bij het inschakelen de spanning verdeeld over alle aangesloten armaturen. Is er niets aangesloten, dan wordt doorgaans de maximale uitgangsspanning opgebouwd. Sluit je vervolgens een LED product aan, dan krijgt dat direct de maximale uitgangsspanning aangeboden. Dit resulteert meestal in een defect LED product.

Bekijk ook: Waar dien ik rekening mee te houden bij het aansluiten van LED aan een driver?

Spanningsgestuurd: constant voltage (CV)

Bij dit type sturing spreken we van een spanningsbron of LED voeding. De primaire zijde van de driver wordt doorgaans op 100-270 VAC aangesloten en op de secundaire zijde zal een constant spanning komen te staan, zoals 12 VDC of 24 VDC. De spanningsgestuurde voeding wordt veelal toegepast bij LED strips, maar geldt in feite ook voor LED lichtbronnen met E27, E14 of GU10 fitting, welke op (een constante wisselspanning van) 230 VAC werken.

Het is goed om te bedenken dat LEDs in de basis stroomgestuurd zijn. Daarom zal in een spanningsgestuurd product altijd met weerstanden gewerkt worden om de stroomsterkte geschikt te maken voor de gebruikte LED. Hierin gaat een beetje energie verloren (wordt omgezet in warmte). Je zou kunnen zeggen dat spanningsgestuurde systemen iets minder gunstig met energie omgaan, in vergelijking met stroomgestuurde systemen.

Voor- en nadelen

Eén van de voordelen van een stroomgestuurde aansturing van LEDs zou kunnen zijn dat je langere (kabel)lengtes kunt overbruggen, omdat het spanningsverlies minder van belang is. Je bent ook minder afhankelijk van spanningsfluctuaties in de voeding. En omdat alle LEDs in serie staan, is de stroomsterkte door alle LEDs hetzelfde en zou dus ook dezelfde lichtsterkte moeten ontstaan (alle LEDs in het product branden even fel). Constant current is vooral interessant voor high power LEDs, waar een te hoge stroomsterkte tot doorbranden van de LEDs kan zorgen. Echter, gaat één LED (of armatuur) in de serieschakeling defect, dan werkt de hele kring niet meer.

Voordelen van een spanningsgestuurd product zoals een 24 VDC LED strip, is dat je het eenvoudig in stukken kunt knippen, en dat bij een parallelschakeling alleen de defecte LED uit gaat en niet de hele schakeling. Veel installateurs zijn beter bekend met constant voltage dan zijn tegenhanger constant current. Ook zijn constant voltage systemen vaak wat goedkoper te produceren.


Meer informatie


Reacties

Reactie geplaatst op 2-3-2021 08:59:42 door Frank Schepens
Goedmorgen mijn Dames, Heren, Ik kwam uw website tegen op internet en dat zag er prima uit dus kijken of u mij kunt helpen. Twee vragen. Ik heb grondspots waar ik travo’s voor nodig heb. Het betreft, zie foto, grondspots die in een groepje van 3 staan onder een boom. De afstand van het bedieningskastje is tussen de 5 en 10m. Hebben jullie hier travo’s voor? Dan 2de situatie. De zwembad spots. In het eerste zwembad zitten 2 spots, lengte kabel 3x1,5 met eenlengte van ca. 5 a 6 m. Het tweede zwembad zitten 4 spots. Volgens mij op 1 kabel, maar wel een hele dikke, weet niet exact de maat, maar ca. 1cm doorsnee, afstand is max. 10m tot de laatste spot. Ik hoop dat ik het allemaal een beetje duidelijk heb uitgelegd. Indien er vragen zijn verneem ik dat graag. Met vriendelijke groeten, Frank Schepens P.S. Wil foto's meesturen van de Led's maar is niet mogelijk. Romantic Ecolodges en Provence 785 La Lauve 06260 Saint Pierre France Mob: +31 653 77 67 32
Reactie geplaatst op 2-3-2021 15:50:29 door SLV Nederland

Beste Frank Schepens, in het assortiment van SLV zijn helaas geen 12 VDC trafo’s aanwezig die geschikt zijn voor buiten-gebruik. Wellicht dat u bij een andere aanbieder een geschikte voeding kunt vinden: https://www.google.com/search?q=waterdichte+voeding+12+VDC

Het minimale wattage van de benodigde voedingen zou moeten zijn:

  1. Onder de boom:
    1. 3 x 15W grondspots 12 VDC  à 45W (aanbevolen voeding 56W)
  2. Bij het zwembad:
    1. 2 x 12W LED Underwater Light 12 VDC à 24W (aanbevolen voeding 30W)
    2. 4 x 12W LED Underwater Light 12 VDC à 48W (aanbevolen voeding 60W)
      Of wanneer aan elkaar doorgelust à 72W (aanbevolen voeding 90W)

Hopelijk kunt u hier mee vooruit!


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt