Wat is een lichtberekening? (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Wat is een lichtberekening?

In een lichtberekening worden de verlichtingssterktes van de armaturen in een model van een ruimte of omgeving berekend en 2D of 3D gevisualiseerd. De lichtberekening maakt onderdeel uit van een lichtadvies of lichtplan.

Voor het maken van een lichtberekening wordt gebruik gemaakt van lichtsimulatiesoftware, zoals Relux of DIALux. Met behulp van de lichtberekening kan worden gecontroleerd of het lichtontwerp het gewenste resultaat oplevert en aan de gestelde eisen of richtlijnen wordt voldaan. De keuzes voor specifieke verlichtingsproducten (armaturen en lichtbronnen), op specifieke plaatsen in de ruimte of omgeving, dienen daarbij het juiste lichtniveau en lichtbeeld te geven.

Als blijkt dat de lichtsterkte onvoldoende (of juist te hoog is), dan wordt dit voorafgaande aan de daadwerkelijke installatie al naar boven. De gebruikte armaturen of de plaatsing daarvan kan dan op voorhand al worden aangepast.

De lichtberekening kan worden uitgedrukt in een tabel met cijfers (lux waarden op een specifieke positie), maar ook in de vorm van een plattegrond met isolijnen, een visualisatie met pseudokleuren of een realistische 3D rendering van het eindresultaat.

Voor de lichtniveaus die nodig zijn, in een specifieke ruimte of voor het uitvoeren van een specifieke taak in die ruimte, gelden zogeheten NEN-normen. Hierin is vastgelegd wat de gemiddelde hoeveelheid licht is die nodig is. Dat kan per taak of ruimte anders zijn.


Meer informatie


Reacties

Reactie geplaatst op 22-3-2021 15:22:00 door s.aragh.soltan@BIA.nl
In de ondertiteling zit te veel fout

Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt