Wanneer de stroom wordt onderbroken en reguliere verlichting uitvalt, gaat noodverlichting juist branden. Noodverlichting gebruikt accu's of noodstroomvoorzieningen. We onderscheiden vluchtwegverlichting, vluchtwegaanduiding en anti-paniekverlichting.
Vluchtrouteverlichting moet zeker stellen, dat de vluchtmogelijkheden goed kunnen worden herkend en op een veilige manier kunnen worden gebruikt. Vluchtrouteverlichting bestaat uit de vluchtwegverlichting (verlichting van de route zelf) en vluchtwegaanduiding. Vluchtwegaanduiding bestaat uit beeldtekens (pictogrammen), welke in detail staan beschreven een de NEN norm. Anti-paniekverlichting dient paniek te voorkomen en personen in staat te stellen een plaats te bereiken waar de vluchtroute kan worden herkend.
In noodsituaties is goede verlichting en aanduiding van vluchtroutes van levensbelang. Noodverlichting vormt dan ook een essentieel onderdeel van iedere woning, kantoor, school, ziekenhuis en openbaar gebouw. Er is in diverse NEN-normen wettelijk vastgelegd waaraan deze verlichting en vluchtroute aanduiding moet voldoen. Daarnaast is ook in de ARBO-wetgeving vastgelegd dat vrijwel alle gebouwen moeten voorzien in noodverlichting.
Noodverlichting zit niet alleen in gebouwen, maar ook bijvoorbeeld in tunnels, vliegtuigen en boten. In gevallen van een stroomonderbreking, brand of rookontwikkeling, helpt noodverlichting eenieder een veilige uitweg te vinden.
Eén van de belangrijkste verschillen tussen conventionele noodverlichting en LED noodverlichting zit in de gemiddelde levensduur van de lichtbron. In een conventioneel noodverlichtingsarmatuur dat continu brand, moet ieder jaar de lichtbron worden vervangen. Het voordeel van LED noodverlichting is dat de lichtbron doorgaans 40.000 - 50.000 uur meegaat. Dat is vele malen langer dan bijvoorbeeld een TL-buis of een spaarlamp. Het niet hoeven vervangen van de lichtbronnen bespaart tijd en geld.
Een ander belangrijk verschil tussen conventionele noodverlichting en nieuwe LED noodverlichting is het energieverbruik. Een LED armatuur verbruikt doorgaans 60 - 80% minder energie. Dit geeft de mogelijkheid om LED noodverlichting in geval van een calamiteit veel langer op een noodstroomvoorziening / accu te laten branden, dan een traditioneel armatuur. Het LED noodverlichtingsarmatuur is dus langer inzetbaar en kan meer veiligheid bieden. In geval van permanent brandende noodverlichtingsarmaturen (bijvoorbeeld plafonnieres / galerijarmaturen) zorgt het geringe energieverbruik bovendien voor een kostenbesparing.
Arbeidsplaatsen waar werknemers bij het uitvallen van het kunstlicht aan bijzondere gevaren zijn blootgesteld, zijn voorzien van een adequate noodverlichting (verlichting van werkplekken met verhoogd risico en antipaniek verlichting).
Het Bouwbesluit bevat de minimum bouwtechnische voorschriften voor nieuw te bouwen bouwwerken. Deze voorschriften worden in de vorm van functionele en prestatie-eisen gesteld. In het Bouwbesluit zijn algemene eisen gedefinieerd ten aanzien van noodverlichting maar voor de uitvoering hiervan verwijst het naar de Gemeentelijke bouwverordening.
Dit besluit is gebaseerd op de Model bouwverordening. In dit Besluit liggen voorschriften vast met betrekking tot het gebruik van bouwwerken uit oogpunt van brandveiligheid. In het Besluit wordt verwezen naar een aantal normbladen en voorschriften met betrekking tot noodverlichting. Dit zijn de NEN-EN 1838 en NEN 6088.
Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.
Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.
Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!
Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.
Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.