Lichtadviseurs over het maken van een lichtplan (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Lichtadviseurs over het maken van een lichtplan

Een lichtadviseur ondersteunt in het ontwerpen en plannen van verlichting in- en om een gebouw of omgeving. Hij/zij kijkt daarbij naar alle wensen, richtlijnen, mensen en taken. Geeft een productadvies en maakt een model en berekening van het plan.

Lichtadviseur aan het woord: Willem van Remortel

"Verlichting is een onderdeel van een ruimte, een soort accessoire dat in een interieur moet passen."

Wat is jouw advies aan iemand die zijn eerste lichtplan gaat maken?

Ga rustig zitten en stel jezelf eerst de vraag "wat wil ik?" Een lichtplan maken is niet zo eenvoudig als het lijkt. Het is verstandig om in een zo vroeg mogelijk stadium van de bouw advies te vragen zodat er zo min mogelijk beperking in mogelijkheden zit. Bij een goed lichtplan moet je rekening houden met verschillende aspecten. Denk bijvoorbeeld aan inrichting, kleuren, toepassingsgebied, montagemogelijkheden, budget, normen enz.

Voorbeeld van een lichtberekening in ReLUX

Hoe ziet jouw persoonlijke visie over lichtplannen eruit?

Verlichting is een onderdeel van een ruimte, een soort accessoire dat in een interieur moet passen. Licht moet functioneel zijn maar ook de mogelijkheid hebben een sfeer te creëren.

Voorbeeld van een 3D simulatie van een lichtproject in ReLUX

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van jouw perfecte lichtplan?

Begin met een egale basisverlichting en vul deze aan met doelgerichte verlichting zoals bijvoorbeeld bureau verlichting of een leeslamp en vervolgens met sfeerverlichting. Zorg dat alle verlichting dimbaar is of kies voor "slim licht" waar de aanstuur mogelijkheden bijna onbeperkt zijn.

> Neem contact op met Willem


Lichtadviseur aan het woord: Thijs van Haren

"Je probeert een goede combinatie te creëren tussen functionele verlichting en sfeerverlichting."

Wat is jouw advies aan iemand die zijn eerste lichtplan gaat maken?

Het is belangrijk dat je eerst op papier krijgt wat de exacte wensen zijn van de klant. Dit geldt natuurlijk ook als je een lichtplan schrijft voor eigen gebruik. Verder wil ik je ook sterk aanraden om je te verdiepen in de regelgeving zodat je de juiste verlichtingssterkte kunt toepassen in een bepaalde ruimte. Klein voorbeeldje hiervan geldt voor kantoorruimtes, waar je op een bureau een minimale waarde van 500 lux nodig gaat hebben. Dit zijn "randvoorwaarden" die grote impact hebben op het eindresultaat.

Voorbeeld van een lichtsterkte simulatie en een 3D rendering van het eindresultaat (ReLUX)

Hoe ziet jouw persoonlijke visie over lichtplannen eruit?

Bij het maken van een lichtplan geef ik door het gebruik van verschillende verlichting de meest vorm aan het plan. Ik probeer een combinatie te vinden tussen inbouw, opbouwspots, gependelde en staande verlichting. Hiermee kun je een heel ander beeld creëren in een ruimte, waardoor je de ruimte ook meer inhoud geeft. Uiteraard ben je wel afhankelijk van de ruimte waar je het lichtplan voor maakt.

Voorbeeld van een 3D visualiatie en een lichtberekening in ReLUX

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van jouw perfecte lichtplan?

Om jouw lichtplan te laten aansluiten bij de wensen van jouw opdrachtgever, dien je te allen tijde de bestemming voor de ruimte te achterhalen. Welke taak of welk soort werk wordt er uitgevoerd? Een kantoor waar men met name achter een beeldscherm werkt vraagt immers om heel andere verlichting dan een restaurant waar je gezellig en sfeervol wilt dineren. Ook de kleur en intensiteit van de verlichting is verschillend in diverse ruimtes. Je probeert een goede combinatie te creëren tussen functionele verlichting en sfeerverlichting.

> Neem contact op met Thijs


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Product- en lichtadvies

Een doordacht product- en lichtadvies houdt rekening met de architectuur, stijl van het interieur en/of exterieur, functie van het licht, normen en regelgeving, gebruikers van de ruimte, duurzaamheid en natuurlijk het budget. Een goed lichtadvies draagt bovendien bij aan de beleving van een gebouw of ruimte.

Het gaat verder dan het simpelweg ophangen van een paar lampen. Bij nieuwbouw- of verbouwingsprojecten is het dan ook raadzaam om verlichting in een vroeg stadium te plannen. Zo kun je de benodigde infrastructuur op de juiste plaats (laten) aanleggen en kunnen leidingen mooi worden weggewerkt.

Het uitzoeken van de juiste armaturen in een project kan een moeilijke en tijdrovende klus zijn. Wanneer bijvoorbeeld moet worden voldaan aan bepaalde verlichtingsnormen in een werkomgeving, of wanneer er een uitgekiende sfeer moet worden gecreëerd met behulp van de verlichting. Maar ook wanneer er behoefte is aan een creatieve oplossing, kan het zijn dat je zelf niet over de kennis, tijd of mogelijkheden beschikt om zelf een goed lichtadvies uit te brengen.

SLV Nederland heeft enkele lichtadviseurs in dienst. Zij hebben diverse opleidingen en cursussen gevolgd die de nodige expertise geven op het gebied van verlichting. Bovendien hebben zij uitgebreide kennis van- en ervaring met de verlichtingsoplossingen en producten die SLV Nederland te bieden heeft. Je kunt hier gebruik van maken door een van onze lichtadviseurs te betrekken in je project. Zij kunnen meedenken over de manier waarop jouw situatie het best verlicht kan worden.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt