Lichtplan maken voor een woning (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Lichtplan maken voor een woning

Thema: Lichtplannen en licht plannen

Hoe maak ik een lichtplan voor thuis?

"Goede verlichting" in huis gaat niet alleen over de kwaliteit of het merk van de armaturen of het energieverbruik van de lichtbronnen. Goede verlichting zorgt voor maximaal comfort op alle vlakken en de beste resultaten worden bereikt door een goede voorbereiding. Het op papier uitwerken van de verlichting in huis noemen we het maken van een lichtplan.

Bij het maken van een lichtplan denken we na over de indeling van het huis, bijvoorbeeld een zithoek, badkamer, eettafel of het aanrecht in de keuken. Welke functie heeft elk gebied? Welke "taak" wordt er uitgevoerd en welke eisen stelt die taak aan de verlichting op die plaats? Daarbij kan worden nagedacht of elk gebied een vaste plaats heeft, of dat mobiele / verplaatsbare verlichting wenselijk is. Hangen er foto's of decoraties aan de wand die uitgelicht dienen te worden? Staat er ergens een kunstwerk? Dit zijn zaken die je in het lichtplan intekent.

Als eenmaal alle gebieden in de ruimte gedefinieerd zijn, dan wordt hier passende verlichting bij gezocht. Verlichting wordt daarbij verdeeld in functionele basis- of taakverlichting en daarnaast sfeer- of accentverlichting (lees meer hierover elders op deze website).

Een lichtplan in 5 stappen

Om een lichtplan voor een woning te maken volg je enkele stappen:

  1. Maak of zoek een plattegrond van de ruimte waarin je de verlichting wilt gaan plaatsen. Markeer aanwezige stroomleidingen en lasdozen.
     
  2. Markeer de verschillende taakgebieden in de plattegrond (koken, lezen, eten, tv kijken, slapen).
     
  3. Teken de basisverlichting per taakgebied in de plattegrond. Begin met de verlichting die op een vaste plaats in de ruimte wordt bevestigd. Hou daarbij rekening met de aanwezigheid van leidingen en lasdozen.
     
  4. Voeg hier de mobiele armaturen (tafellampen, leeslampen) aan toe.
     
  5. Maak tenslotte het plan af met sfeer- en accentverlichting.

Zaken om rekening mee te houden

Verder kan er rekening worden gehouden met bijvoorbeeld het beperken van verblinding (kijkt men ergens recht in de lichtbundel?), schaduwval (zit men zichzelf ergens in de weg?), de gewenste lichtkleur (warm wit of neutraal wit licht geeft een totaal andere sfeer en praktische toepassing), de gewenste verlichtingssterkte (is er voldoende licht of misschien zelfs teveel licht?), de bediening van de lamp (waar zitten de knoppen, draadloos, app?) en hoe flexibel kan de verlichting worden aangepast.

Een lichtadviseur is gespecialiseerd in het maken van lichtplannen. Hij/zij kan een product- en lichtadvies opstellen, maar ook op de computer visualiseren hoe de verlichting in een ruimte zal gaan uitzien, en berekenen of deze van voldoende niveau is. Klik hier om een lichtadviseur te vinden.


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt