Wat betekent de IK-waarde? (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Wat betekent de IK-waarde?

De IK-waarde van een verlichtingsproduct is een indicatie voor de slagvastheid. Oftewel: hoe goed kan het armatuur tegen stoten, slaan, vallen of botsen. In technische termen: in hoeverre is het product bestand tegen mechanische schokken.

IK-waarde gaat over slagvastheid

De IK-waarde van een verlichtingsproduct is een indicatie voor de slagvastheid. Oftewel: hoe goed kan het armatuur tegen stoten, slaan, vallen of botsen. In technische termen: in hoeverre is het product bestand tegen mechanische schokken. De "K" staat in deze benaming dan ook voor "kinetisch" van kinetische energie. Dit wordt uitgedrukt in een numerieke waarde tussen 0 en 10. Hierbij is een lagere waarde gelijk aan minder bestand tegen schokken, terwijl een hogere waarde betekent dat een product schokken juist beter doorstaat.

Bij mechanische schokken kun je bijvoorbeeld denken aan de inslag van kiezelstenen, een object dat op of tegen het armatuur kan vallen, of een vandalist die met een knuppel of hamer op het armatuur slaat. Van belang is dat het armatuur intact blijft, ondanks de mechanische impact. Ook moeten de elektrische veiligheid en de IP-waarde gewaarborgd blijven.

Hoe is de IK-waarde opgebouwd?

Het systeem van de IK-waarde oftewel slagvastheid, is opgebouwd uit cijfercodes in combinatie met de letters "IK". Hier volgt een overzicht:

IK-waarde Betekenis
IK00 Geen weerstand
IK01 Weerstand tegen schokken tot 0,15 Joule
IK02 Weerstand tegen schokken tot 0,2 Joule (open armatuur)
IK03 Weerstand tegen schokken tot 0,35 Joule (armatuur met acrylaat afscherming)
IK04 Weerstand tegen schokken tot 0,5 Joule
IK05 Weerstand tegen schokken tot 0,7 Joule (open armatuur met versterkte optiek, bijvoorbeeld een raster)
IK06 Weerstand tegen schokken tot 1 Joule
IK07 Weerstand tegen schokken tot 2 Joule
IK08 Weerstand tegen schokken tot 5 Joule (armatuur met polycarbonaat of gehard glas afscherming)
IK09 Weerstand tegen schokken tot 10 Joule
IK10 Weerstand tegen schokken tot 20 Joule (versterkt armatuur dat als vandaalbestendig wordt geïnterpreteerd)

Wanneer is IK-waarde belangrijk?

Aan de hand van de IK-waarde kun je dus inschatten tegen welke mechanische stoten of schokken een armatuur bestand is. In geval van toepassingen in een industriële omgeving of bijvoorbeeld in de openbare ruimte, worden er hoge eisen gesteld aan de bestendigheid van het armatuur. Gaat het om stof en water, dan kijk je hiervoor naar de IP-waarde.

Gaat het bijvoorbeeld om vandalisme, dan kijk je (ook) naar de IK-waarde. Een indicatie van IK-10 wordt doorgaanse als "vandelismebestendig" gezien. Echter, in de praktijk is er een apart keurmerk (SGK) dat daadwerkelijk iets zegt over vandaalbestendigheid. De IK-waarde is puur gericht op de weerstand tegen schokken.

Tip! Ronde- en driehoekige vormen als het meest slagvast gezien.


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt