Brandt een LED lichtbron meteen op volle sterkte? (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Brandt een LED lichtbron meteen op volle sterkte?

Waar conventionele lichtbronnen, zoals spaarlampen en gasontladingslampen soms wel een paar minuten nodig hebben om de maximale sterkte te gaan branden, zal een LED lamp altijd direct inschakelen.

Conventionele lichtbronnen hebben een langere opstarttijd

Conventionele lichtbronnen, met name spaarlampen en gasontladingslampen, hebben een tijdje nodig om op volle sterkte te gaan branden. Dit noemen we de opstarttijd. Denk bijvoorbeeld aan de "ouderwetse" oranje-kleurige straatlantaarns die langzaam op gang komen. En ook al zie je het een stuk minder, ook gloeilampen en TL-buizen hebben een langere opstarttijd.

Dit gedrag is terug te herleiden op de ontladingstechnologie die achter deze lichtbronnen schuil gaat. Deze vereist het opwarmen van een vlamboog en dat proces kan enkele minuten nodig hebben om de volledige opbrengst te bereiken.

LED: direct op volle kracht

Bij LED verlichting is dat echter niet het geval. Een LED is meteen aan; en wel op volle sterkte. Dit maakt LED bijvoorbeeld ook geschikter om te gebruiken in combinatie met een bewegingsmelder; er komt direct "reactie" wanneer iemand nadert.

Een LED zet elektrische energie rechtstreeks om in fotonen. Dat is een éénstaps elektroluminescentieproces dat geen tijd vereist om de maximale opbrengst te bereiken.

Soft-start LED producten

Er zijn LED producten waar de instarten bewust vertraagd wordt. We zien dit bij sommige LED lichtbronnen, sommige drivers en dimmers. Maar er zijn ook losse modules die je in je elektrische installatie kunt opnemen. We noemen dat "soft-start" en deze techniek wordt toegepast vanuit een comfort-gedachte. Doordat verlichting (iets) vertraagd van 0 naar 100% opstart, kunnen je ogen er wat gemakkelijker aan wennen.


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt