Welke lichtbronnen gaan er verdwijnen? (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Welke lichtbronnen gaan er verdwijnen?

In de afgelopen jaren zijn gloeilampen en halogeenlampen al uit de handel verdwenen. Steeds meer conventionele lichtbronnen worden uit gefaseerd. Wanneer verdwijnen welke lampen uit de verkoop en welke alternatieve lichtbronnen zijn er daarna?

Uitfasering lichtbronnen

Het is geen nieuws dat er bepaalde lichtbronnen van het toneel zijn verdwenen in de afgelopen jaren. Dit begon met de gloeilamp (2012). Die werd gevolgd door de diverse soorten halogeenlampen (vanaf 2018), maar ook de TL-buis (2021). CFL (compact fluorescentie) lampen zullen op relatief korte termijn (2023) niet langer meer geproduceerd mogen worden.

Waarom worden lampen niet langer geproduceerd?

De gemene deler: de lichtbronnen gebruiken teveel energie, zetten die energie niet efficiënt genoeg om in licht, hebben een te korte levensduur en kunnen bovendien stoffen bevatten die gevaarlijk zijn voor het milieu. De Europese Commissie berekende dat het uitbannen van de gloeilamp in 2020 een besparing heeft opgeleverd van 40 miljard kWh aan energie en zo'n 19 miljard kilo CO2-uitstoot.

Welke lichtbronnen gaan er verdwijnen?

Binnen de EU zijn er afspraken over welke lichtbronnen nog gebruikt mogen of wanneer ze van de markt dienen te verdwijnen. Onder andere in de Single Lighting Regulation (SLR), een EU-verordening van 2019/2020. Het doel is het milieu te beschermen, de bescherming van de gebruiker te vergroten en de duurzaamheid van producten te verbeteren.

Verbod vs. verkoop

Met de uitfasering van een lichtbron wordt het verboden om ze op de markt te brengen. Dat betekent niet automatisch dat een bepaald type lamp meteen ook niet meer te koop is voor de consument. De winkelvoorraad wordt alleen niet meer aangevuld. "Zo lang de voorraad strekt" dus.

Per 1 september 2023 verdwijnen diverse fluorescentie lampen

Er zullen op korte termijn een aantal conventionele verlichtingsvormen gaan verdwijnen, die momenteel nog heel veel worden toegepast. Denk aan de TL-bakken in vele kantoren, hallen en winkels. De downlighters in scholen en ziekenhuizen. Kortom, er is veel werk aan de winkel voor de e-installateurs van Nederland.

De volgende lichtbronnen gaan verdwijnen:

  • Compact fluorescentielampen (CFL, PL-S / PL-L / PL-C / etc)
  • Lineaire fluorescentielampen (T5 en T8: 600mm, 1200mm, 1500mm)
  • Halogeen lichtbronnen met pinvoet (G4, GY6.35, G9)

Welke lichtbronnen gaan er verdwijnen?

Vervanging door LED

Uiteraard zijn er voor vrijwel elke bestaande lichtvorm LED-alternatieven te krijgen. Je kunt overwegen om een LED-versie van een bestaande lichtbron te zoeken; een zogenaamde "retro-fit", die past in het bestaande armatuur. Soms is dat simpelweg de meest eenvoudige weg naar LED. Het nadeel van retro-fit LED oplossingen is dat zij niet altijd op dezelfde manier uit de lichtbron stralen als hun conventionele voorganger. Reflectoren in het armaturen werken dan niet of anders. Ook vervalt de wettelijke CE aansprakelijkheid van de armaturenfabrikant, omdat er niet-conforme lichtbronnen worden gebruikt. Wanneer je gebruik wil maken van EIA-subsidie, kun je ook tegen beperkingen aanlopen.

In het ideale geval stap je daarom over op een volwaardig LED armatuur met geïntegreerde lichtbron. Wil je hulp hebben bij het vinden van het juiste alternatief, neem dan contact op met de experts van SLV Nederland of laat een bericht achter onder dit artikel.


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt