Waarom hangen we lichtjes in onze kerstboom? (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Waarom hangen we lichtjes in onze kerstboom?

Thema: Verlichting in het algemeen

Kerstmis = lichtjes

De donkere dagen voor Kerst worden al decennia geassocieerd met lampjes en lichtjes. Uiteraard versieren mensen hun kerstboom met kaarsjes of lampjes. Maar ook andere delen van het huis, zowel binnen als buiten, worden in deze dagen van lichtjes voorzien. En niet alleen elektrische kerstverlichting, maar ook kaarsjes en waxinelichtjes. Wij weten eigenlijk niet beter dan dat dat erbij hoort. Maar waarom doen we dat eigenlijk?

Historie van licht in de kersttijd

De oorsprong van het ontsteken van licht in de kersttijd zou liggen in het feit dat dan de winterzonnewende is, het keerpunt van de winter, waarin de zon zich weer in noordelijke richting gaat bewegen. Het licht in onze kerstbomen symboliseert de zon, de 'wedergeboorte' of de 'terugkeer' van de zon na de zonnewende. Licht staat ook voor nieuwe leven, in het Christelijke geloof uitgedrukt in de geboorte van Jezus.

Lichtjes en gezelligheid

Niet iedereen zal vanuit een historisch besef of geloofsovertuiging lichtjes ontsteken in tijd van Kerstmis. Heel veel mensen vinden het ook gewoon enorm gezellig om zich tijdens deze donkere dagen te begeven in de warmte en gezellige uitstraling van de vele kerstverlichting.

Waarom versier jij in december je omgeving met kerstverlichting? Laat het ons weten via de reacties.


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt