Wat is 'dynamische verlichting' en wat heb ik eraan? (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)

Neem eenvoudig contact met ons op via Whatsapp 077-3204343

U bent hier: Home > Kennisbank

Wat is 'dynamische verlichting' en wat heb ik eraan?

Thema: Smart lighting, human centric lighting, dynamische verlichting

Er is sprake van dynamische verlichting in situaties waar het niveau van de verlichtingssterkte (en eventueel de kleurtemperatuur) wordt aangepast op basis van één of meerdere factoren. Deze factoren kunnen bijvoorbeeld de tijd of invallend natuurlijk licht zijn.

Daglicht nabootsen

Dynamische verlichting heeft in sommige gevallen te maken met de dag- en nachtcyclus van het zonlicht. Doordat de zon gedurende de dag van positie verandert, hebben mensen, dieren en planten telkens te maken met een ander verlichtingsniveau. Deze cyclus is van invloed op het bioritme van de natuur, en dus ook op die van mensen (de "biologische klok"). De wetenschap duidt dit ook wel aan met het circadiaan ritme (uitleg op wikipedia).

Wanneer er in een ruimte geen daglicht binnenvalt, kun je de daglicht cyclus van de zon nabootsen met dynamische verlichting. Het lichtniveau (en eventueel ook de kleurtemperatuur) worden gedurende de dag automatisch aangepast, waardoor het kunstlicht zich gedraagd zoals de (beweging van de) zon. In de ochtend zal het licht langzaam feller gaan branden. Op het midden van de dag is de lichtsterkte het grootst en de kleurtemperatuur laag (warm). In de uren daarna neem de lichtsterkte weer langzaam af en wordt de kleurtemperatuur hoger (koeler).

Compenseren met invallend licht = energie besparen

Een andere vorm van dynamische verlichting ziet men steeds vaker in ruimtes waar, via ramen of koepels, natuurlijk licht binnenvalt. Een of meerdere lichtsensoren registreren het lichtniveau in de ruimte en zullen op basis daarvan de sterkte van het kunstlicht (de armaturen in de ruimte) aanpassen. Als er veel zonlicht binnenvalt, hoeft de verlichting minder fel te branden. Is het bewolkt of loopt de dag ten einde en gaat de zon onder, dan zal de verlichting feller gaan branden. Onder de streep is het verlichtingsniveau in de ruimte vrijwel constant. Met deze vorm van dynamische verlichting wordt er extra energie bespaart.


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt