Lichtplan maken voor de horeca (Hulp bij verlichting)
U bent hier: Home > Kennisbank

Lichtplan maken voor de horeca

Thema: Lichtplannen en licht plannen

Verlichting speelt een sleutelrol in de horeca

Met de term horeca doelen we doorgaans op hotels, restaurants en café's. Maar in principe heeft dit artikel ook betrekking op verlichting in vergader- of conferentielocaties, theaters, bioscopen, casino's en andere openbare gelegenheden die bezoekers ontvangen. Verlichting speelt in de horeca wellicht nog wel een grotere rol dan in andere toepassingsgebieden. Licht en interieur gaan hand in hand in de horeca. Vaak wordt er veel energie in het interieur van een restaurant of bar gestoken. Maar zonder de juiste verlichting komen vormen, structuren en kleuren niet tot hun recht. Verlichting maakt sfeer en beleving. Verlichting maakt het verschil!

Vooraan beginnen: basisverlichting

Iedere ruimte in een horecagelegenheid stelt specifieke eisen aan de verlichting. Dit hangt meestal samen met datgene wat er in de ruimte gebeurd; de toepassing of welke "taak" hier wordt uitgevoerd. De NEN-normering voor verlichting in restaurants en hotels stelt bijvoorbeeld dat er in de keuken een minimale lichtsterkte van 500 lux moet worden nagestreefd. In een conferentiezaal geldt ook een minimum van 500 lux, met daarbij een beperkte verblindingsfactor (UGR <19) en de wens om de verlichting regelbaar te laten zijn. Aan de balie / bij de kassa is een lichtsterkte 300 lux toereikend. Voor een cafetaria geldt ook een norm van 300 lux. Voor een restaurant, eetzaal of feestzaal definieert de NEN-norm geen minimaal verlichtingsniveau ("De verlichting behoort zo te zijn ontworpen dat de gewenste sfeer wordt bereikt"). Je wilt er natuurlijk wel voor zorgen dat je gasten de menukaart goed kunnen lezen en het eten op het bord er aantrekkelijk uit ziet.

Beleving creëren: sfeerverlichting

Is eenmaal de basisverlichting op het juiste niveau gebracht, dan komt de sfeerverlichting in het ontwerp aan de beurt. Sfeerverlichting kan onderdeel zijn van het totale concept van de horecagelegenheid. Steeds vaker wordt een avond dineren een ware beleving, waarbij de verlichting een actieve rol speelt. In sommige gevallen wordt er gewerkt met gekleurd licht (RGB). Enerzijds kan dit onderdeel zijn bijvoorbeeld lichtlijnen in het interieur; in koven, langs muren of objecten. Anderzijds kan er heel bewust een sfeer of effect op de bezoekers worden opgeroepen. Rode, oranje en gele tinten wekken bijvoorbeeld de eetlust op. Echter let op; gekleurd licht kan het gerecht op het bord ook negatief beïnvloeden. Glaswerk en flessen aan een bar worden bij voorkeur met neutraal wit licht verlicht. Bij sfeerverlichting gaat het vaak ook om het design van het armatuur zelf. Hier kan worden gekozen voor specifieke kleuren, vormen of materialen die aansluiten bij het overige interieur.

Flexibiliteit

Een ander sleutelwoord voor verlichting in een horecagelegenheid is misschien wel: flexibiliteit. Dit heeft ten eerste betrekking op de plaatsing van de verlichting. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van een spanningsrail kunnen spots en andere lichtpunten zeer eenvoudig over de ruimte verplaatst en verwisseld worden. Heeft u normaal drie aparte tafels met vier stoelen staan en wordt dit voor een gelegenheid bij elkaar geschoven tot één lange tafel, dan kunt u hanglampen eenvoudig verplaatsen. Een andere mogelijkheid is het gebruiken van mobiele armaturen. Dankzij het beperkte energieverbruik van LED verlichting worden er steeds meer staande- en tafellampen ontwikkeld, die u eenvoudig kunt oppakken en onafhankelijk van een stroompunt kunt plaatsen. Mobiele LED armaturen zijn ook ideaal op terrassen.

Maar flexibiliteit heeft bij verlichting in de horeca ook betrekking op de intensiteit en eventueel de kleurtemperatuur van het licht. Eenzelfde ruimte kan overdag gebruikt worden voor een zakelijke training of vergadering en 's-avonds voor een sfeervol diner. Na afloop dient de schoonmaakploeg voldoende licht te hebben om te kunnen opruimen. Heeft de horecagelegenheid veel invallend daglicht, omdat er bijvoorbeeld grote ramen in de gevel zitten? Dan hoeft het kunstlicht op een zonnige dag wellicht minder fel te branden. Is het buiten grauw dan maakt u het binnen extra warm en aangenaam met een warme kleurtemperatuur. 's-Avonds heb je veel minder licht nodig om een intieieme sfeer te creëren. Dit wordt uitsluitend bereikt als de lichtsterkte en eventueel de kleurtemperatuur ("warm" vs. "koud" licht) eenvoudig aangepast kan worden.

Licht binnen is ook van belang voor buiten

Bedenk dat wanneer een horecagelegenheid binnen goed verlicht is, dat dit ook het publiek aan de buitenzijde zal aantrekken. Wanneer zij naar binnen kunnen kijken en daar de aangename sfeer, het mooie interieur en opgewekte gasten zien, dan zal dit effect hebben op de passanten van het pand. Een donker interieur kan van buitenaf de indruk wekken dat het restaurant of café gesloten is.

Hulp bij horecaverlichting

Het maken van een lichtplan voor een hotel, restaurant, bar, café, conferentieruimte, feestzal of casino kan complex zijn. Bovendien kunt u het interieur maken of breken met de verlichting. Een professioneel advies met een gedegen onderbouwing kan dan ook uitkomst bieden. Een lichtadviseur kan bovendien een 3D visualisatie maken van het te verwachten eindresultaat. Bent u op zoek naar hulp bij horecaverlichting? Neem dan contact op.


Meer informatie

U heeft nog (andere) vragen?

Is uw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat uw vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt