Heb ik voor 3-fase spanningsrail 380V nodig? (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Heb ik voor 3-fase spanningsrail 380V nodig?

Thema: Verlichting installeren

Om een 3-fase spanningsrail aan te sluiten, heb je niet persé 380V nodig.

Bij 3 fases denk je in elektro-technische zin wellicht aan een 380 volt krachtstroomaansluiting, of de 3 fases die de stroomvoorziening van je woning kan hebben. Echter, een 3-fase spanningsrail werkt ook gewoon op (1 fase) 230 VAC.

3 fases vs. 3-fase

Een 3-fase spanningsrail dankt zijn naam aan de 3 koper- of stroomdraden die door de rail lopen. Aan elke draad kan individueel een schakelaar of dimmer gezet kan worden, die "gewoon" aan het reguliere ~230 VAC stroomnet is aangesloten. Je kunt er ook voor kiezen om alle 3 de draden aan dezelfde bronspanning te hangen. Of om maar 1 draad aan te sluiten.

Heb ik voor 3-fase spanningsrail 380V nodig?

Armaturen op een 3-fase spanningsrail zijn dus ook gewoon 230 VAC producten. Het heeft in die zin dus niets met de 3 fases van een 380V of andere bronspanning te maken. Daarnaast bevat de spanningsrail een aardedraad

3-fase spanningsrail: 3 aanstuurbare clusters armaturen

De armaturen die voor 3-fase spanningsrail geschikt zijn, worden in de rail vastgezet met een speciale adapter. Op die adapter kun je met een draadiknop aangeven aan welke van de 3 "fasen" het armatuur gekoppeld dient te worden. Feitelijk maakt er telkens een ander contactpunt op de adapter verbinding met een van de fasedraden. Het armatuur wordt dan ingeschakeld wanneer op de specifieke draad (fase) stroom wordt gezet.

Wat dit in de praktijk oplevert is de mogelijkheid om aan één 3-fase spanningsrail, 3 clusters van armaturen te hangen, die per groep in- en uit te schakelen zijn.

3-fase spanningsrail is ideaal voor winkels

Een 3-fase spanningsrail systeem wordt vooral toegepast in een omgeving waarin flexibiliteit qua verlichting wenselijk is. Bijvoorbeeld in een supermarkt, waar de inrichting van rekken en displays nog wel eens kan veranderen. Of in een horecagelegenheid of beursomgeving. Armaturen kunnen eenvoudig aan de spanningsrail worden bevestigd, verplaatst of weggenomen. En dankzij de 3-fase aansluiting kun je dus ook nog eens 3 groepen armaturen, aan dezelfde rail, individueel aansturen.

Tips en trucs

Lees hier verder wanneer je meer wil weten over spanningsrail en hoe je die installeert.


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt