Hoe maak ik een lichtberekening met software zoals Relux? (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Hoe maak ik een lichtberekening met software zoals Relux?

Thema: Lichtplannen en licht plannen

Stap 1: Maak een virtueel model

Relux is een softwareprogramma waarmee je lichtplannen, lichtberekeningen en simulaties kunt uitvoeren. In de lichtsoftware maak je een model (maattekening) van de ruimte, gebouw of omgeving waarin je verlichting wilt simuleren. Het is ook mogelijk om tekeningen, modellen en plattegronden uit bijvoorbeeld AutoCad te importeren. Voor een accurate lichtberekening creëer je een zo getrouw mogelijke virtuele weergave van de situatie. Hierin kun je details toevoegen zoals bijvoorbeeld het materiaal en de kleur waarvan de wanden, plafonds en vloeren gemaakt zijn. Of kun je ramens, meubels, planten en andere objecten (of obstakels) in het model aangeven.

Bekijk ook: Hoe maak ik een lichtplan op papier?

Stap 2: Plaats verlichtingsarmaturen

Vervolgens voeg je verlichtingsarmaturen toe in het model. De gegevens voor elk model kun je doorgaans downloaden via de website van de fabrikant. Je geeft aan op welke positie elk armatuur hangt, met welke lichtbron en hoe de lichtbundel eventueel gericht is. Je begint met het intekenen van de basisverlichting en functionele verlichting, zoals plafondlampen. Daarna kun je de accentverlichting of sfeerverlichting verder toevoegen.

Bekijk ook: Waarom zou ik een lichtplan maken?

Stap 3: Laat de software berekeningen uitvoeren

Nu kunnen er een aantal acties worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld het genereren van een plattegrond of 3D simulatie met lichtsterktes (vlekkenkaart met pseudokleuren) waarop je per positie kunt zien hoeveel licht (in lux) er op een oppervlak valt. Zo is snel duidelijk of je met de voorgestelde configuratie voldoet aan de normen of eisen die door de opdrachtgever gesteld worden.

Voorbeeld van een 3D visualisatie, een simulatie van de lichtsterktes en het eindresultaat

Daarnaast kun je 3D visualisaties genereren, waarbij het lichtbeeld dat in de uiteindelijke ruimte zal ontstaan wordt gesimuleerd in een 3D model van jouw project. Zo krijgen jij en de opdrachtgever snel een indruk van het eindresultaat.

Bekijk ook: Welke gegevens heb ik nodig om een lichtplan te maken?


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Hulp bij het maken van een lichtberekening met Relux

Het maken van een lichtberekening in Relux kan complex zijn. De lichtexperts van SLV Nederland kunnen je hierbij ondersteunen. Of natuurlijk volledig ontzorgen door het lichtplan voor je te maken. Heb jij een vraag? Neem dan gerust contact met op.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt