Wat is binning? (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Wat is binning?

Tijdens het productieproces van LED chips ontstaan er altijd minimale verschillen in kleurtemperatuur en lichtsterkte. De fabrikant sorteert de LEDs in groepjes die zoveel mogelijk op elkaar lijken. Dit proces noemen we binning. De groepjes: bin grades.

Bin grades

Bij "binning" worden LED chips van hetzelfde type, als onderdeel van het productieproces, gegroepeerd op enkele visuele verschillen. Zoals lichtkleur (kleurtemperatuur), kleurweergave en lichtopbrengst (intensiteit). Elk groepje noemen we een "bin grade". De LEDs binnen dezelfde bin grade wijken dus zo min mogelijk van elkaar af.

Zoek de verschillen: MacAdam

Hoe groot de "ruimte" is tussen die verschillen, ook wel het bin bereik genoemd, wordt gedefinieerd in "MacAdam ellipsen" of SDCM, Standard Deviation of Color Matching. Naamgever van deze methode die is David L. MacAdam. Hoe kleiner het getal SDCM, hoe kleiner de verschillen tussen de LEDs uit de bin. Sommige verschillen zijn zelfs zó klein dat wij ze met het menselijke oog niet zien. Wij zien een verschil vanaf MacAdams step 3 á 4.

Dit zijn de verschillende  MacAdam steps (SDCM) van LED verlichting:

  • 1 SDCM: Bijna onmogelijk om een verschil te zien
  • 2 SDCM: Verschillen kunnen worden gezien door meetinstrumenten
  • 3 SDCM: Minder kleurverschillen zichtbaar
  • 4 SDCM: Kleurverschillen zijn zichtbaar
  • 5 SDCM: Duidelijke verschillen zijn zichtbaar

Wat heb je aan binning?

De MacAdam steps worden gebruikt om een bepaalde mate van kwaliteit te garanderen in een LED product. LEDs dit in hetzelfde bin bereik zitten, garanderen uniforme (consistente) kleuren, lichtsterkte en dus hun visueel voorkomen. Vele fabrikanten hanteren een gemiddelde binning-norm van 2 SDCM.

Binning heeft dus invloed op het ontstaan van eventueel kleurverschil tussen LEDs in een product


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt