Hoe maak ik een lichtplan op papier? (Hulp bij verlichting)
U bent hier: Home > Kennisbank

Hoe maak ik een lichtplan op papier?

Thema: Lichtplannen en licht plannen

Maak een plattegrond op schaal

Wanneer u een lichtplan op papier wilt uittekenen, begint u met het maken van een plattegrond (maattekening) van de ruimte, gebouw of omgeving waarin u verlichting wilt plannen. Het is daarbij handig om dit op schaal te doen (bijvoorbeeld 1:50), zodat er een duidelijk beeld ontstaat van de verhoudingen binnen de plattegrond. Hieraan kunt u details toevoegen zoals bijvoorbeeld deuren en ramens, meubels, planten en andere objecten. Wanneer het om een bestaande situatie gaat, bijvoorbeeld bij een renovatie, dan is het ook handig om aan te geven waar lasdozen voor stroom en lichtschakelaars zich bevinden. En eventuele bestaande gaten in het plafond of de wand.

Teken de verlichtingsarmaturen in

Vervolgens tekent u verlichtingsarmaturen in de plattegrond. Het is daarbij handig om middels symbolen of kleuren en een legenda aan te geven welk type armatuur bedoeld wordt. U geeft aan op welke positie elk armatuur hangt of staat. U begint met het intekenen van de basisverlichting en functionele verlichting, zoals plafondlampen. Daarna kunt  u de accentverlichting of sfeerverlichting verder toevoegen.

Wat kunt u met een lichtplan op papier?

Een lichtplan op papier geeft een goed overzicht van een ruimte en de verlichting die daarin wordt toegepast. Ideaal bijvoorbeeld voor een electrien die de bedrading en de montage van de verlichting moet aanleggen. Of voor een aannemer die gaten in het plafond moet voorbereiden.

Het lichtplan op papier vertelt u niets over de lichtniveaus die u zult bereiken op specifieke plaatsen in de ruimte. U kunt er ook geen indruk mee geven aan de eindklant van hoe het eindresultaat eruit zal komen te zien. Hiervoor is het gebruik van lichtsimulatiesoftware zoals Relux of DIALux een ideale oplossing. Lees hier verder over het maken van een lichtplan in Relux.


Meer informatie

Hulp bij het maken van een lichtplan op papier

Het maken van een lichtplan kan een ingewikkeld klus zijn. Zeker wanneer de ruimte of omgeving die u gaat verlichten complex is, wanneer u niet bekend bent met de producten of wanneer er aan specifieke regelgeving of normen voldaan moet worden.

De lichtexperts van SLV Nederland kunnen u hierbij ondersteunen. Of natuurlijk volledig ontzorgen door het lichtplan voor u te maken. Heeft u een vraag? Neem dan gerust contact met op.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt