Wanneer kies je voor een hogere kleurtemperatuur? (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Wanneer kies je voor een hogere kleurtemperatuur?

Een hogere kleurtemperatuur betekent koeler, meer blauw getint wit licht. Van een een hoge kleurtemperatuur spreken we wanneer die hoger wordt dan bijvoorbeeld 5000 Kelvin. Koel wit licht wordt vaak geassocieerd met kil maar ook met focus en concentratie.

Hogere kleurtemperatuur = koeler licht

Verlichting van een witte kleur, heeft een zogenaamde kleurtemperatuur. Deze wordt uitgedrukt in Kelvin en kan bij verlichting variëren van bijvoorbeeld 2000 Kelvin tot 6500 Kelvin. Hoe hoger de kleurtemperatuur, hoe "koeler" (of killer - meer blauw) de wittint van het licht. In feite zit er meer blauw in het licht en minder rood, wanneer je het vergelijkt met een lagere kleurtemperatuur.

Kleurtemperatuur schaalverdeling laag en hoog (warm vs koelwit)

Koel wit licht

In een omgeving waarin je alert moet zijn, zoals een kantoor, klaslokaal of vergaderruimte, wordt doorgaans gekozen voor een kleurtemperatuur van minimaal 4000 Kelvin – neutraal wit. Neutraal witte verlichting (in combinatie met een goede CRI) zorgt er ook voor dat je kleuren ziet “zoals ze zijn”. Dat is van belang in een kledingzaak, bij een make-up spiegel, of bij het aanlichten van een gebouw of boom.

Spraakverwarring

Let op: een "hogere kleurtemperatuur" of "koeler licht" heeft uitsluitend betrekking op de kleur c.q. tint van wit licht. Het zegt niks over de temperatuur in graden Celsius, dus over letterlijke "warmte" die van het licht af komt! De temperatuur die een lichtbron produceert heeft te maken met de elektronica in de LED lamp, niet met de kleurtemperatuur


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt