Welke LED lichtbron is geschikt voor het vervangen van mijn gloeilamp, halogeenlamp, spaarlamp of TL-buis? (Hulp bij verlichting)
U bent hier: Home > Kennisbank

Welke LED lichtbron is geschikt voor het vervangen van mijn gloeilamp, halogeenlamp, spaarlamp of TL-buis?

Thema: Technische aspecten van LED

Om te bepalen welke LED lichtbron het meeste geschikt is om ter vervanging te dienen van een gloeilamp, halogeenlamp, spaarlamp of TL-buis is afhankelijk van een aantal factoren:

  1. De fitting (ook wel: "lampvoet"): de LED lichtbron dient over dezelfde fitting of lampvoet te beschikken als de conventionele lichtbron. Bijvoorbeeld een dikke fitting (E27) bij een gloeilamp of het steekvoetje van een MR16 halogeenlamp.
     
  2. De lichtopbrengst: om een gelijkwaardige lichtbron te kunnen selecteren is het handig om te weten wat de lichtsterkte van de bestaande lamp is (meestal in Lumen). Wattages zijn niet te vergelijken tussen gloeilampen, halogeenlampen, spaarlamp en TL-buizen, omdat elke van deze lichtbronnen een verschillend rendement (aantal Lumen per Watt) heeft.
     
  3. De kleurtemperatuur: vervangt u een warme witte lichtbron, of een (neutraal / koud) witte lichtbron? U bent op zoek naar een LED lichtbron met een vergelijkbare kleurtemperatuur.

Naast deze factoren dient u mogelijk nog rekening te houden met de beschikbare ruimte in het armatuur (past de nieuwe lichtbron ook in het armatuur?), het feit of de vervangende lichtbron geschikt is om in een afgesloten armatuur te worden gebruikt (bijvoorbeeld buitenverlichting) en of er mogelijk een dimmer aan het armatuur is gekoppeld - is de nieuwe lichtbron ook geschikt voor gebruik met deze dimmer?

Keuzehulp bij vervangen van lichtbronnen

Op de website van SLV Nederland is een online keuzehulp te vinden, waarmee u eenvoudig kunt nagaan welke LED lichtbronnen beschikbaar zijn ter vervanging van uw gloeilamp, halogeenlamp, spaarlamp of TL-buis. Ga naar de online keuzehulp voor lichtbronnen.

Energiebesparing berekenen

Door een gloeilamp, halogeenlamp, spaarlamp of TL-buis te vervangen met een LED lichtbron, gaat u zeer waarschijnlijk energie besparen. Wilt u weten welke besparing u op de verbruikskosten en onderhoudskosten u kunt bereiken met de vervangende LED lichtbron? Lees hier hoe u energiebesparng en terugverdientijd kunt berekenen.


Meer informatie

U heeft nog (andere) vragen?

Is uw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat uw vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt