Wat is Constant Light Output en wat heb ik eraan? (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Wat is Constant Light Output en wat heb ik eraan?

Thema: Technische aspecten van LED

Leds gaan heel langzaam minder sterk branden

Een kenmerk van led chips is dat de lichtstroom gedurende de branduren heel langzaam afneemt, wanneer het verbruik (W) gelijk blijft. We noemen dat ook wel de depreciatiefactor: een terugval in de lichtstroom.

Hoe sterk deze terugval is, verschilt per product en wordt wel vaker aangeven doormiddel van een “L-waarde”: L80, L70, Lxx. Na het verstrijken van een bepaalde tijd (bijvoorbeeld 40.000 branduren), is de lichtstroom tot respectievelijk 80% (L80) of 70% (L70) teruggevallen. Hoe hoger dus het getal van de L-waarde, hoe kwalitatief beter de lichtbron is.

Constant Light Output compenseert de terugval van de lichtstroom

Constant Light Output (CLO) is een techniek die wordt ingebouwd in de led driver. De stroomsterkte naar de diodes wordt gedurende de branduren heel langzaam opgevoerd, om de terugval in het lichtniveau, als gevolg van de veroudering, te compenseren. In veel gevallen wordt hierbij ook nog rekening gehouden met de temperatuur. Dit alles wordt nauwkeurig op elkaar afgestemd, zodat de lichtstroom mooi constant blijft.

Hulp bij verlichting - Constant Light Output grafiek (voorbeeld)

Wat er in de praktijk gebeurd is dat de leds in een armatuur aan het begin van de levensduur iets worden “onderstuurd”, dus niet op het maximum branden. Het armatuur verbruikt in deze fase dus ook iets minder energie dan op een later moment. Hoe langer de leds branden, hoe hoger de stroom (en het energieverbruik), maar wel met een “constant light output” tot gevolg. De L-waarde van het armatuur wordt feitelijk: L100.


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt