Thema: Energiebesparing en terugverdientijd
Vaak is de besparing op energiekosten een belangrijke drijfveer voor het overstappen van conventionele verlichting op LED technologie. LED verlichting staat erom bekend dat het energiezuinig is. Zeker vergeleken met conventionele lichtbronnen zoals gloeilampen en halogeenlampen, waarbij het merendeel van de gebruikte energie verloren gaat in warmte.
Om een vergelijking te maken in de energie die verbruikt wordt door een conventionele lichtbron versus een LED vervanger, kijken we naar het wattage; het verbruik in watt of kilowatt per uur (kWh).
De formule voor het berekenen van de besparing (in procenten) is als volgt:
((nieuw wattage - oud wattage) / oud wattage) * 100%)
Een traditioneel GU10 halogeenlampje heeft een energieverbruik van 75 watt, terwijl een LED lichtbron met een gelijkwaardige lichtopbrengst bijvoorbeeld slechts 10 watt verbruikt. Dit betekent een besparing op de energie (en daarmee de energiekosten) van: ((10 - 75) / 75) * 100 = -87%. Er wordt dus 87% energie bespaart door het inzetten van de LED vervanger.
Het is goed om te bedenken dat de vervangende LED lichtbronnen vrijwel altijd een langere levensduur hebben dan de lichtbronnen waarvoor zij in de plaats komen. Dit betekent dat je tevens zult besparen op de vervangingskosten - er hoeft minder vaak een nieuwe lichtbron geplaatst te worden. De besparing wordt gemaakt op de materiaalkosten, maar natuurlijk ook op de kosten van de montage (installateur).
Voor een vervangingstraject van verlichting, bijvoorbeeld bij een renovatie, zullen meerdere oude armaturen en lichtbronnen worden vervangen door nieuwe oplossingen. Om hiervoor de totale besparing op de energie te berekenen, en bijvoorbeeld ook de terugverdientijd van de investering, is een handige online tool ontwikkelt.