Wat is het verschil tussen een trafo, een voeding en een led driver? (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)

Neem eenvoudig contact met ons op via Whatsapp 077-3204343

U bent hier: Home > Kennisbank

Wat is het verschil tussen een trafo, een voeding en een led driver?

Thema: Verlichting installeren

De benamingen trafo (of “transformator”), voeding en driver worden vaak door elkaar gebruikt in de verlichtingswereld. Terwijl  het om heel verschillende apparaten gaat. Zeker met het oog op LED verlichting is het goed om te begrijpen wat het verschil tussen deze begrippen is en welke je nodig hebt bij jouw specifieke toepassing.

Trafo (transfo, transformator)

Schematische weergave van een trafo (transformator) - Wat is het verschil tussen een trafo, een voeding en een led driver?Een trafo is een elektrisch apparaat waarmee een wisselspanning wordt verhoogd of verlaagd naar een andere wisselspanning. Bijvoorbeeld 230 VAC naar 12 VAC. Een traditionele transformator bestaat doorgaans uit twee ijzeren kernen omwikkelt met koperdraad: de spoelen. De spoelen bevinden zich in elkaars magnetisch veld. Wanneer je vervolgens een wisselstroom door een van de spoelen stuurt, dan wordt in de andere spoel een spanning opgewekt (wet van Lenz). 

We zien trafo’s hoofdzakelijk terug bij sommige soorten buitenverlichting (12VAC) en spanningsdraadsystemen (SLV TENSEO).

Voeding (led voeding, spanningsbron)

Schematische weergave van een voeding (spanningsbron) - Wat is het verschil tussen een trafo, een voeding en een led driver?Een LED voeding maakt van een wisselspanning, bijvoorbeeld 230 VAC, een lagere gelijkspanning zoals 12VDC, 24VDC of 48VDC. We spreken van een (gelijk)spanningsbron. Vaak noemen we de elektronische schakeling dan “spanningsgestuurd”, “constante spanning” of in het Engels: “constant voltage”. De grootte van de door de voeding afgegeven spanning neemt niet af bij het aansluiten van een elektrische belasting. Met andere woorden: als er een stroom gaat lopen blijft de spanning tussen de twee aansluitpunten van de spanningsbron gelijk.

We zien LED voedingen hoofdzakelijk gebruikt bij LED strips en LED modules, bijvoorbeeld op 12V of 24V gelijkspanning.

Driver (led driver, stroombron)

Schematische weergave van een driver (stroombron) - Wat is het verschil tussen een trafo, een voeding en een led driver?Een LED driver maakt van een wisselspanning, bijvoorbeeld 230VAC, een constante stroomsterkte, zoals 350mA, 500mA of 1050mA. We spreken dan ook van een stroombron. Vaak noemen we de elektronische schakeling dan “stroomgestuurd”, “constante stroom” of in het Engels: “constant current”. De grootte van de door de driver afgegeven stroom neemt niet af bij het aansluiten van een elektrische belasting. Het is erg belangrijk om stroomgestuurde LEDs altijd eerst aan de secundaire zijde van de driver aan te sluiten, vóórdat je de primaire zijde van bronspanning voorziet, anders is er een grote kans dat je de LEDs beschadigd.

We zien LED drivers hoofdzakelijk gebruikt bij LED downlights, LED panelen en LED spots. Bij LED producten zie je vaak dat de driver geïntegreerd is in het armatuur. Je hebt dan geen los kastje tussen de stekker en het armatuur meer zitten, maar de driver zit binnen in de behuizing.

 


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Altijd op de hoogte met de gratis nieuwsbrief

Blijf geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Vragen over het ontwerpen of toepassen van verlichting?

Een team van verlichtingsexperts vormt de redactie van deze website. Je kunt jouw verlichtingsvraagstukken aan hen voorleggen.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt