Wat is 'human centric lighting' en wat heb ik eraan? (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

Wat is 'human centric lighting' en wat heb ik eraan?

Thema: Smart lighting, human centric lighting, dynamische verlichting

Bij human centric lighting (vaak aangeduid met "HCL") staat, zoals de naam het al aangeeft, de mens centraal. Het maakt onderdeel uit van human centric design. Kort gezegd gaat human centric lighting over de invloed van licht op het biologische klokje ("het circadiaan ritme") van de mens. Het 24 uurs ritme van de zon beïnvloed wie we zijn en wat we doen. Onze ogen verbinden licht en duisternis aan ons lichaam. De intensiteit, kleur, tijdsduur en richting van het licht zijn daarbij van grote invloed.

Schema Human Centric Lighting (credits: airfal.com)
(bron: airfal.com)

Mensen spenderen zo'n 90% van hun tijd binnen de muren van een gebouw - dus veelal in kunstmatige verlichting. Ter vergelijking: op een zonnige dag is de lichtintensiteit buiten 100.000 lux, op een bewolkte dag is dat zo'n 10.000 lux. Terwijl binnen in een kantoor het lichtniveau gemiddeld 500 lux is. En in een school slechts 300 lux.

Een mens heeft zowel behoefte aan licht als aan duisternis. Door de verlichting af te stemmen op de mensen die zich in een ruimte of omgeving bevinden, kunnen deze mensen hiervan een effect merken op:

 • hun zicht
   
 • hun lichaam
  • alertheid
  • cognitieve prestaties
  • slaap/waak ritme
    
 • hun emoties
  • stemming
  • energie
  • ontspanning

We spreken in deze context ook wel van dynamische verlichting. De technieken worden steeds vaker toegepast in bijvoorbeeld scholen of in de gezondheidszorg. Ook op kantoren kan met behulp van de kleur en de intensiteit van het licht een effect worden uitgeoefend op de medewerkers. Warm wit licht zorgt voor een gevoel van welbehagen en ontspanning, koel wit licht maakt mensen alert en gefocust.

Verder kijken dan energie efficiëntie

Als men kijkt naar (het vervangen van) verlichting, dan gaat het vaak over de kostenbesparing die kan worden gerealiseerd met verlichting met een hogere energie efficiëntie. Echter, als men kijkt naar de kosten van een onderneming, dan zijn de energiekosten doorgaans slechts 1% van het totaal. Ongeveer 9% van je onkosten gaan naar het pand, terwijl een veelvoud daarvan in de kosten van het personeel zit. Door goed voor het personeel te zorgen, worden de grootste resultaten gewonnen.


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Tips voor Human Centric Lighting (HCL)

 1. Benut daglicht waar het mogelijk is
 2. Zorg voor de juiste verlichting op het juiste moment
 3. Denk in je ontwerp aan de ecologische aspecten en duurzaamheid
 4. Maak je ontwerp met de gebruiker als uitgangspunt
 5. Maak je ontwerp met de uit te voeren taak als uitgangspunt
 6. Zorg voor een ontwerp dat bijdraagt aan de architectuur
 7. Werk met meer dan één kleur licht (tunable white / dynamische verlichting)
 8. Volg relevante standaarden of richtlijnen

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt