Hulp bij verlichting - Lichtplannen
U bent hier: Home > Diensten > Lichtplannen

Lichtplannen

In een lichtplan wordt met veel factoren rekening gehouden

De keuze van de juiste verlichting is afhankelijk van veel factoren. In een lichtplan denkt u vantevoren na over de locatie van- en het aantal armaturen en het type verlichting.

Daarbij wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met:

  • de afmetingen (met name de hoogte) van een ruimte
  • het materiaal en de kleuren van plafonds, wanden en vloeren
  • de toepassing van de ruimte (welk werk wordt hier gedaan)
  • mogelijke wensen ten aanzien van stijl of design
  • richtlijnen (NEN-normering) ten aanzien van lichtniveau, lichtkleur (CRi)
  • geschiktheid voor beeldschermwerk / verblindingsfactor (UGR)
  • maximaal energieverbruik of inschakelstroom
  • welke dimmers of andere bediening aanwezig of wenselijk zijn
  • de invloed van invallend (natuurlijk) licht door ramen of koepels

Een lichtplan is tegenwoordig de standaard

Tegenwoordig zal bij een nieuwbouw of renovatie van een woning, kantoor, winkel of horecagelegenheid vrijwel altijd een lichtplan onderdeel uitmaken van het project. Ook bij een bestaande ruimte kan de vraag voor een lichtplan worden gesteld, wanneer blijkt dat de huidige verlichting niet voldoet. Het is daarom van belang om goed te begrijpen wat er allemaal komt kijken bij het opstellen van een goed lichtplan. Gelukkig hoeft u dit niet zelf te doen: een lichtadviseur is een specialist, die u hiermee kan ondersteunen. De lichtadviseur is bekend met de diverse aspecten en kenmerken van verlichting en de beschikbare producten. Maar ook is hij/zij op de hoogte van wetgeving en richtlijnen binnen uw branche.

Waaruit bestaat een lichtplan?

Een lichtplan bestaat doorgaans uit een plattegrond of bouwtekening waarop de lichtpunten worden ingetekend. Daarnaast kan er middels een lichtberekening worden gecontroleerd of de gewenst lichtniveaus worden bereikt. In een 2D of 3D visualisatie kan een indruk worden gegeven van het eindresultaat. Onderdeel van het lichtplan kan tevens de stukslijst zijn, die de basis vormt voor de offerte of order in het project.

Begin op tijd!

Het is aan te bevelen tijdig te beginnen met een lichtplan, omdat dit ook invloed heeft op aan te leggen kabels, wandcontactdozen en lichtpunten. Hoe eerder de noodzakelijke infrastructuur in kaart is gebracht, hoe meer hierop geanticipeerd kan worden. Dat kan een hoop werk, kosten en ergernis schelen.


Meer informatie

5 stappen naar een succesvol project

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt